Hasizom gyakorlatok, amiket NE végezz... amennyiben épp derekat akarsz!

Amikor valakinek gyakori a derékfájása vagy akár már kialakult gerincsérve van, akkor a leginkább konzervatív kezelés az, hogy kiépítünk egy "izomfűzőt", ami majd a helyén tart mindent. Igen ám, csak sokan azt felejtik el, hogy nem mindegy, hogy mely gyakorlatokat és milyen formában szabad ilyen esetben végezni. Sajnos sokszor személyi edzőktől, gyógytestnevelőktől is látni olyan megoldásokat a törzsizmok erősítésére, melyek inkább további károkat okoznak!

Hasprések forgással

Ó, igen a hasprés: az örök vita tárgya. Írtunk már cikket a védelmében mi is. Ugyanakkor mára egyre több szakértő - akik évtizedek óta vizsgálják a gerincbetegségeket - állítja, hogy a hasprés forgással párosítva egy nagyon irritáló dolog a porckorongoknak. A funkcionális anatómiai alapja, hogy a porckorongnak a legkárosabb a nyíró erő, és amikor a hajlítás rotációval párosul akkor direktbe nyiszáljuk a porckorongot!

Valamiért még mindig a leggyakoribb edzésprogram hasra, hogy ezer hasprést végzünk, mert majd attól lesz olyan a derekad akár a darázsé. Igazából azért sem igaz, mert a sima hajlításban főképp csak az egyenes hasizom vesz részt. A ferde hasizmok bevonására találták ki a forgásokat mint plusz komponenst, de az eredmény az, hogy a kettő együtt nem a legjobb. A hasprés forgással gerincsérveseknek abszolút fekete listás gyakorlat!

Felülések nyújtott lábbal

Kedvenc és ünnepelt gerinc-szakértőnk Stuart McGill közvetlen összefüggéseket fedezett fel kutatásai során a magas ismétlésszámú felülések és a gerincsérv közt. A magas ismétlés számok szerinte elcsúszott porckorongokat eredményeznek.

A felülések esetében szerencsére a többség már eljutott odáig, hogy hajlított térdel végzik, és csak elvétve látni olyat, hogy valaki nyújtott lábbal tenné ezt. Ugyanis fekvő helyzetben a terhelés az alsó csigolyákon korántsem nulla, sőt egészen komolyan megfeszülnek. Biztos volt már olyan, hogy egy végigfetrengett nap után fájt a derekad... nos ez annak tudható be, hogy a gerincmerevítők tónusban vannak ilyenkor is.

Tornabottal törzsforgatás

Ez az a gyakorlat, amiről mai napig nem értik sokan, hogy miért végzik. Az ember a vállára veszi a tornabotot és 100-200 ismétlésben törzsfordításokat végez. Az ismétlés tartomány miatt valóban elfárad, és talán kicsit be is savasodik, amitől "érzi, hogy ég a zsír" oldalt, a problémás területeken, de igazából nem sokat érnek vele. Látni olyat is, hogy ugyanezt súlyzó rúddal végzik lendületből, ami pedig valóban nagyon sérülésveszélyes.

Dobó atléták edzésében valóban szerepet kap a törzsforgatás vállra vett súlyzóval, de ott a mozgás kicsit más, illetve az ismétlés szám is alacsonyabb, ugyanakkor a használt súly pedig jóval nagyobb. De egy kalapácsvető izomzata kissé más, mint egy 45 kg-os lányé, aki most ment a terembe le 2 hete!

Gil / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

hasizom_1.jpg

Gyakori hibák a hasprés során

A hasizom edzése roppant egyszerűnek tűnik, azonban ha nem figyelünk a részletekre, akkor egy csapásra könnyen olyan mozdulatokat fogunk elővarázsolni, mely a legtöbb gerincspecialista rémálma lehetne.

medicinlabda_gyakorlatok_6_1.jpg

Has edzési tabuk

A hasizom edzés - vagyis inkább már törzs edzés - brutálisan új útjai! Gyakorlatok, melyek garantáltan új értelmet nyer az eddigi has-tréninged!

derekajdalom_03.jpg

Derékfájdalmak nyomában

Járjuk körbe az egyik leggyakoribb problémát, a derékfájdalmakat: hogyan enyhítsük az alsó háti panaszokat gyorsan és hatékonyan!

porckorongsrv_01.jpg

A legfontosabb tudnivalók a porckorongsérvről! - 1. rész

Porckorongsérvük van, de nem szeretnék végleg feladni az edzést. Ilyen esetben vajon mi volna a teendő: végleg fel kell adni szeretett hobbinkat vagy esetleg van valamilyen járható alternatíva?

trzsizom_05.jpg

Építsd ki a legjobb súlyemelő övet a világon!

Összeválogattuk azokat a gyakorlatokat, amelyek a talajon állva (vagy épp járva) segítenek a törzs stabilitás fokozásában!

hasprs_01.jpg

Haspréselni hasznos, ciki... vagy veszélyes?!

Sokszor vita tárgya a hasprés... Hasznos vagy csak ciki, izolációs gyakorlat? Egyáltalán nem veszélyes? Nem okoz gerincsérvet? Sok-sok kérdés, aminek próbálunk pontot tenni a végére!

hasazs_03.jpg

Hasazás: mit tud és mit nem?

Sok félreértés kering a hasedzés körül: van amire azt hisszük, hogy képes... és van, amiről nem is sejtjük, hogy képes! Tisztázzunk le mindent!

haskerek_07.jpg

A hasizom

A hasizom az emberi testen nem csupán gusztusos kis dekoráció, hanem bizony a vázizomzatunk egyik élettanilag meghatározó izomcsoportja. Emiatt a has edzése nemcsak esztétikai szempontból fontos, és nem is lehet néhány odavetett haspréssel letudni.

ferde_hasizom_01.jpg

A ferde hasizom

A has edzését nagyszerűen fel lehet pörgetni olyan gyakorlatokkal, melyek nem az egyenes, hanem inkább a ferde hasizmokat célozzák meg!

harangozas_07.jpg

Nehéz ellenállások a magas ismétlések helyett - a hasizmoknál is!

Ki mondta, hogy a hasizmot csak a végtelenbe nyomott, több száz ismétléses hasprésekkel lehet edzeni?! Próbáld ki két hasizom-edzésprogramunkat - és Te magad is meg fogsz döbbenni a különbségen!

hasizom_02.jpg

Hasizom monológok: mi a valóban hatékony has edzés titka?

Hasznos kis gondolatok következnek a hasizom edzéséről - a végén egy bónusz edzéstervvel, mellyel valóban hatékonyan erősítheted a középső szekciót!