Hardgainerek és a kardió

Tömegnövelés alatti aerob munka - nehezen gyarapodóknak

Az, hogy ki mennyire alkalmas az izomépítésre, az sajnos genetikai adottság kérdése is. Bizony vagyunk sokan, akiknek minden egyes felszedett gramm izomért kőkemény harcot kell vívni. A kérdés, amit most körbejárunk az, hogy a kardió tevékenység szükséges-e a nehezen gyarapodók - ha úgy testszik az angol kifejezéssel élve hardgainerek - számára?

Aki tipikusan atletikus vagy épp mezomorf alkat, annak számottevően nem fogja befolyásolni az izomépülését a kardió munka beiktatása. Viszont azok, akik alapvetően nehezen építenek izmot - a hosszú csontú, vékony alkatú, ektomorfokra gondolok első sorban - azok számára a kardió tréning beintegrálása szinte lehetetlen, amennyiben tömegnövelés a céljuk. Legalábbis általában ez a nézet. Mivel nekik nagyobb regenerációs idő szükséges, emiatt számukra a súlyzós edzés éppen elég megterhelés. Igazából sokszor még ez is túl sok, hiszen a legkönnyebben ők tudják túledzeni magukat.

Ha egy hardgainer kiváló állóképességet szeretne, annak sajnos az izomtömege fogja a kárát látni. Azonban a frissen felépített izomtömeg csak egy gyorsan besavasodó, kötött massza lesz, ha nem építünk ki hozzá megfelelő hajszálér hálózatot - emiatt muszáj volna nekik is végezni kardiót! De mivel tudjuk meggátolni az izom leépülését? Hát a megfelelő táplálékiegészítő beiktatásával! A nehezen gyarapodók számára a Glutamin és a BCAA a legjobb kiegészítő. BCAA kardió előtt számukra majdhogynem kötelező!

9 880 Ft -15% 8 380 Ft
dymatize_glutamine_500.jpg
20 880 Ft -15% 17 680 Ft
mhp_glutamine_sr_1000.jpg
8 580 Ft -15% 7 280 Ft
bsn_amino_x_435g_new.jpg

A nehezen gyarapodóknak a kardió elvégzésére két remek alkalom kínálkozik:
Az első ilyen időszak közvetlen a súlyzós edzés és annak a lenyújtása után. Semmi esetre sem előtte, mert akkor elhasználja szépen az összes szénhidrátot a kardióra, és a súlyzós edzésen nem lesz semmi ereje. Viszont ha súlyzós edzésen kimeríti a glikogén tartalékot, akkor hamarabb eljut a zsírégetésig a szervezet.

Másik alkalom a súlyzós edzéstől külön, egy másik napon elvégezett kardió munka. Ilyenkor azért óvatosan az intenzitással, mert könnyen beleszabadulhatsz a jóba! 35-50 perc elég még a moderált intenzitású kardióból is. Azok, akik bevállalják, hogy kilépnek a komfort zónából, azok megpróbálhatják a magas intenzitású, intervallokat, vagy egyéb sprint módszereket.

Még egy nagyon fontos tanács a nehezen fejlődőknek: ha tapasztalni kezded a túledzettség tüneteit, akkor csökkentsd a súlyzós edzés intenzitását. A kevesebb néha több, különösen igaz ez a hardgainerekre. Számukra a súlyzózás során észben kell tartani, hogy a programjaiknak is rövidebbeknek kell lenni, mert kevésbé regenerálódnak jól. Halmozottan igaz, ha idősebb korban kezdik el az edzést! A végére még egyszer kiemelném, mert nagyon fontosnak tartom: aminosavakat tessék szedni mint az őrült!

Tehát nem kell félni a moderált kardiótól, nem (ez) fog az izomnövekedés útjába állni - sőt! Növelheti az étvágyat, illetve a teljesítményt a súlyzós edzés alatt, megfelelően végezve pedig a regeneráló folyamatokban is besegíthet... ez pedig mind jót tesz a tömegnöveléshez! Aki pedig nem látja értelmét, miért is van szüksége kardióra, pláne tömegnövelés alatt, annak ajánlom figyelmébe a következő cikket: :) - szerk.

Gil / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

tomegnoveles.jpg

Tömegnövelő étrend - "Zabálj ahogy csak bírsz."

Azonban az olvasóink tetemes hányada vékonyka, ektomorf férfi, aki vastagodni szeretne bármi áron! Nekik egy jó hír, hogy alább olvashatják az első "zabálj ahogy csak bírsz" jellegű írásunkat, a maximális tömegnövelésről.

miert_nem_tudok_nagyra_noni_3.jpg

Miért nem tudok nagyra nőni? Az izomtöveg növelés (majdnem) 10 parancsolata

Az izomtömeg növelése nem mindenkinek olyan egyszerű folyamat. Jöjjön néhány kérdés, amit tegyél fel magadnak, még mielőtt végleg elkönyvelnéd a testedet egy genetikai kudarcnak.

etkezes_edzes_utan_1.jpg

A nap legfontosabb étkezése

Minden bizonnyal hallottál már róla, de ha nem akkor éppen itt az ideje, hogy megtudd: a nap legfontosabb étkezése nem a reggeli, hanem az, amit edzés után fogyasztasz.

kardio_tomegnoveles_4.jpg

Te szoktál kardiózni tömegnövelés alatt?

Kardiózni tömegnövelés alatt?? A kardió a szerencsétlen diétázók ítélete. Valóban? Még mielőtt szilárd gyökeret vernél ezen a véleményen, olvass bele a cikkbe!

labedzes_05.jpg

Többet nem fogod ellógni a lábedzést!

Olvasd el ezt a néhány sort, és változtasd meg Te is végre a hozzáállásod arról az átkozott láb-napról!

zsiros_mitoszok_04_3.jpg

Kardió edzés éhgyomorra

Nézzük meg közelebbről a reggeli kardiót: tippek a zsírvesztésre - az izom maximális megtartása mellett!

tomegnoveles_okosan_02.jpg

Tömegnövelés okosan - 2. rész

A sorozatunk utolsó felvonásában próbáljuk megmutatni, hogyan alakítsd ki az edzéseidet, mire ügyelj, illetve miképp válasz táplálékkiegészítőket ahhoz, hogy minél inkább minőségi tömeg rakódjon rád!

mennyi_az_izom_ara_05.jpg

Az izomépítés ára

Tömegnövelésnél nagyon fontos adat lehet, hogy önmagában mennyi energiára is van szüksége a szervezetünknek az izomszövetet építő folyamatokhoz. Nézzük meg, hogy mennyit együnk 1 kg izomért cserébe?

edzs_eltti_kaja_01.jpg

Mivel tömd a fejed edzés előtt?

Nyilván tudod, hogy az edzésed szempontjából nem mindegy, hogy milyen mértékben vagy feltöltve a megfelelő tápanyagokkal! Nézzük meg tehát az edzés előtti étkezésre vonatkozó általános érvényű szabályokat!

izomdiszmorfia_01.jpg

Izomdiszmorfia - ahogy mi látjuk!

tömegnövelő

tkezsi_gyakorisg_07.jpg

Testépítő étkezés - racionálisan!

A műanyag dobozok és a háromóránkénti evés - ez az egyetlen járható út? Vajon tényleg ez lenne érvényes trend az átlagemberre, sportolóra, férfira, nőre, minden halandóra? Aligha...

tmegnvel_01.jpg

Tömegnövelőt, tömegnövelőt... de mégis melyiket?

A gyártók marketingszövege mindig kecsegtető, kezdőknek gyors tömegnövelést ígérnek, de most megtanulunk a sorok (jelen esetben az összetevő lista) mögé látni – hogy mindenki megtalálja az igényeinek megfelelő tömegnövelőt! Vásárlási kisokos a megfelelő tömegnövelő kiválasztásához!

sszetev121.jpg

BCAA-t, de melyiket?

Az egyik por, a másik kapszula, ez itten cseresznyésen pezseg, a másikban van még más okosság is… nem beszélve az árak közötti különbségről… vajon ez csak a márka miatt jelentős, vagy tényleg annyival többet tud? Most kiderül!

kezdo_03_2.jpg

Kardió edzés - magas vérnyomással: mit tegyünk és mit ne?

Az aerob edzést még általában a sportban kevésbé járatos orvosok is terápiás kezelésként szokták alkalmazni, viszont itt is van olyan formája az edzésnek, ami nem biztos, hogy a legjobb alternatíva.

hardgainer_04.jpg

Hogyan gyarapodjunk ektomorf testalkattal?

Kövesd végig az alábbi cikk sorozatot, és többet nem fogod azt a kérdést hallani, hogy "Hé haver, gyúrnod kéne…", hanem csak azt: "Haver, Te gyúrni jársz?!".

felhzs_0201.jpg

Az új ektomorf stratégia: az alsótest edzése!

Nézzük, hogy miképp tudjuk átírni az edzéstervet, illetve módosítani a gyakorlatokat, hogy az leginkább a vékony, magas testalkatunkra legyen szabva!

ektomorf_01.jpg

Az új ektomorf stratégia: a felsőtest edzése

Sorra vesszük, hogy az ektomorf testalkatúaknak milyen problémák miatt nem tudják a felsőtestüket hatékonyan fejleszteni - majd természetesen megnézünk jó pár megoldási javaslatot is!

kreatin_023.jpg

Kreatin-monohidrát használati kisokos

Ismét a beérkező kérdésekre szeretnék választ adni egy cikkel – mivel úgy látom, hogy sok kezdőbb sportoló számára még komoly hiányosságok és végeláthatatlan kérdések sorozata merült fel a kreatin és használatát illetően.