Hagyományos fitnesz és a funkcionális edzés közötti különbségek

Funkcionális edzés 2.0

Az előzőekben ismertettem hogy mik lehetnek a hibái a hagyományos edzésnek. Most ezzel szemben szeretném kicsit körüljárni a másik oldalt! Szemben a hagyományos konditermi gyúrással a funkcionális edzés lényege, hogy egy valódi életben használható, akár sportról van szó, akár olyan otthoni fizikai munkavégzésre pl. mint mondjuk a kert felásása alkalmas fizikumot céloz meg.

A funkcionális edzése egyik legnagyobb felismerése, hogy nem csak azt kell edzeni ami a  "tükörben látszik".  Ugyanis hiszed vagy sem, az erő szempontjából talán legfontosabb izmokat szokták elhanyagolni a hagyományos fitnesz edzés során. Például a "hátsó lánc" (amit angol szakirodalom posterior chain néven emleget) ami a comb hátulsó részén futó hajlító izmokat, a farizmot, a felületes és mély hátizmokat jelenti. Ez az izomcsoport elenyésző mennyiségben szokott szerepelni az áltagos edzésprogramok során, mivel ez a terület nem olyan látványos mint mondjuk egy 45 cm kerületű bicepsz... Viszont a robbanékonyság szempontjából ez a terület kiemelten fontos.

A funkcionális edzés nem akar túlfejlett izmokat amelyeknek a cipelése az ízületekre ugyanolyan terhet ró, mint a túlsúly. Ez az edzésmódszer egy arányos, izmos, szikár testet fejleszt, olyan testet amilyen a legideálisabb volna az ember genetikai adottságaihoz. Ugyanakkor az edzések sokkal változatosabbak és szórakoztatóbbak, ha úgy tetszik játékosabbak! Mellesleg az erőfejlesztésben a legelőkelőbb helyen a saját testsúlyhoz képest kifejtett erő nagyságának (ezt nevezzük relatív erőnek) kellene állnia. Nem az a lényeg külső terheléseket milyen jól tudsz mozgatni, hanem hogy a saját tested milyen hatékonya tudod! Ehhez pedig elengedhetetlen egy arányos, kis zsírszázalékú, erős test! Hogy hogyan néz ki egy arányos test? Nézz meg egy tornászt vagy egy atlétát, vagy egy ökölvívót...

További előnye a funkcionális edzésnek, hogy a core azaz törzs izmok kiemelt hangsúlyt kapnak. "Egy lánc csak olyan erős, mint a leggyengébb láncszem"-tartja a mondás. Ez az emberi testnél is igaz, hiába edzünk lábra, mellre, karokra mint az őrült, ha a gyenge rész a test közepe, akkor úgyis sérülékeny és gyenge leszel! Törzs edzésen nem csak a hasizmokat értjük, hanem annál jóval tágabb ez a terület. A core izmok edzése során a szinergetikusan működő, egymást támogató izmok csoportját értjük. Ebbe beletartoznak az egyenes-, ferde- és haránt hasizmok, a gerinc merevítők, sőt még a mellizmok, a hátizmok felületes rétege és a farizom is. Ezek az izmok egymást támogatva és egymásért együtt dolgoznak. Ha egyszer a természet így alkotta meg, akkor miért választanánk szét és próbálnánk izoláltan dolgoztatni? A hátfájások hátterében gyakran a gyenge hasizmok állnak, és fordítva a hasi sérülések oka sokszor a hát izmaiban keresendő. Vagyis kiemelten fontos a core edzése egy egészséges és kiegyensúlyozott életvitelhez.

Összességében tehát semmi misztikus nincsen a funkcionális edzésben. Van aki a hagyományos edzést szereti, és van aki már ennek az elkötelezett híve. Nyilván mindenki van olyan intelligens, és nem kezdi el a másikat szapulni. Hiszen mindegyiknek megvan a maga szépsége és megvannak maga gyengéi.

Egy funkcionális edzést végző nyilván sohasem fog 180kg-val fekve nyomni és nem lesz 50-es karja, ahogyan egy hagyományos konditermi edzést favorizáló meg soha nem lesz olyan mozgékony-állóképes és hajlékony mint egy funkcionális edzést végző.

Gil / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények
Nagyon jó írás, gratula! És könyörgöm: NEM VAGY, HANEM ÉS... :))
Pintér Tibi | 2012-03-22 08:19:10

Kapcsolódó cikkek

calisthenics_1.jpg

Calisthenics

Mivel napjainkban a saját testsúlyos edzés a reneszánszát éli, emiatt itt az ideje, hogy kicsit mi is foglalkozzunk vele.

funkcionalis_training_1.jpg

Funkcionális edzés

Az utóbbi években egyre gyakrabban hallani ezt a kifejezést: funkcionális edzés. Mítoszok keringnek közszájon, emiatt láttam értelmét egy pár gondolatnak ezzel kapcsolatban.

rope_workout_02.jpg

Rope workout - Mindenkinek köteles...kmm...kötelező!

Legyél kezdő vagy haladó, ropi vagy túlsúlyos, hétköznapi gyúrós vagy vadállat MMA harcos... Akarj fogyni, erősödni vagy pusztán teljesítményt növelni. A kötélgyakorlat akkor is neked való!

a_nagy_funkcionalis_edzes_teszt_04.jpg

A nagy funkcionális edzés teszt - 1. rész

Mitől is funkcionális egy eszköz? A választ megtalálod a cikkben!

a_nagy_funkcionalis_edzes_teszt_06.jpg

A nagy funkcionális edzés teszt - 2. rész

Számos eszköz és módszert tört be a fitness-piacra... lássuk, vajon ezek közül melyek azok, amelyek valóban funkcionálisak, és melyek azok, amik csak annak vannak kikiáltva, ha úgy tetszik "önjelölt funkcionális" eszközök.

a_nagy_funkcionalis_edzes_teszt_050.jpg

A nagy funkcionális edzés teszt - 3. rész

Ha tudatosan szeretnénk edzésmódszert / eszközt választani, akkor jó, ha tudjuk, hogy tényleg funkcionális edzést végzünk-e.

gpp_020.jpg

Általános fizikai felkészülés - edzéstervvel, a gyakorlatban!

Az általános fizikai felkészülés a sportág specifikus edzésekkel szemben egyfajta általános, sokoldalú felkészülést jelent - nézzük meg, miképp működik ez a gyakorlatban.

01.jpg

Nincs is egyszerűbb és nagyszerűbb gyakorlat a világon!

Ki ne szeretne tanulni egy új, igazán fain kis gyakorlatot, amely pofonegyszerű, rendkívül hatékonyan fejleszti az erőt, a teljesítményt és az akaratod – mindezt a sérülés legcsekélyebb kockázatával? Mondjuk Te? Akkor olvass tovább!

ha_unod_az_edzst_01.jpg

Hogyan dobjuk fel az edzést, ha kezd már monotonná válni?

Játékos megoldások, ha unod a kommersz edzést!

kardi_010.jpg

Eszközök az állóképesség fejlesztésére

Mivel nemrégiben beszéltünk az állóképesség fejlesztés lehetséges módjairól, akkor most nézzük meg azt is, hogy milyen eszközpark állhat a rendelkezésünkre – vagyis melyek azok, amiket a leggyakrabban használnak világszerte.

atlta_edzs_02.jpg

Eddz úgy, mint egy atléta!

Szeretnél olyan esztétikus, arányos, szikár testet mint amilyen az atlétáknak van? Íme egy egy hetes edzésterv!

cipels_04.jpg

Tedd meg ezt a pár lépést az erősebb törzs, kar és trapézizmokért!

Egy gyakorlat több variációját ismerheted meg, hogy még célzottabban fejleszd a törzsed, a trapézizmokat vagy akár a karodat!