Ha nincs kéznél a shaker...

Öt kedvcsináló recept, hogy a proteinporod ne csak a turmixban állja meg a helyét!

Ha nincs kéznél a shaker...vagy ha csak simán meguntad már a szokásos kis fehérje adagodat folyékony formába legyűrni, és a gyomrod valami szilárdabb élvezetre vágyik. Íme öt kedvcsináló recept arra, hogyan használd fel a proteinedet a mindennapi élethez.

Ezzel amúgy két legyet ütsz egy csapásra:
1. Kitűnő lehetőség a fehérje por trükkös álcázására is, ha nem akarod, hogy a munkahelyeden vagy egyéb szociális közegben furcsa tekintetek kísérjék a turmixivási rituálédat.
2. Míg a társas közegben megnyugodnak, hogy nem kokszolsz a folytonos "porozással", addig Te megadod a testednek azt, amire vágyik: egészséges, finom és fehérjedús táplálékot, amiben ráadásul nem szaladnak a végtelenbe a kalóriák.

Kezdésnek: népszerű és egyszerű – Palacsinta két felvonásban:
Az ésszel-de azért-tömegelek változat:
- 1 egész tojás + 3 tojásfehérje
- nagyjából 80-100 gramm zabkorpa (a lényeg, hogy meglegyen azért az a sűrűbb palacsinta állag meglegyen)
- 1 adag vaníliás fehérjepor
- 1 dl bubis ásványvíz
- édesítő
- kis olíva olaj

Elkészítés: mindent bele egy edénybe, és ha van még kéznél egy robotgép is, akkor azzal pofonegyszerűen kikeverheted viszonylag szép, sima állagúra.  Szokás szerint süsd ki, majd ízlés szerint tömd meg valami finom töltelékkel. Ha maradni akarunk a gyúrós vonalon, akkor zsírszegény túró – pici víz - csokis protein – banánpép nem rossz választás.

Hardcore diétába is illeszthető változat:
- 5 tojásfehérje (a sárgája mehet a barátnőd, anyud arcpakolásába...)
- 2 adag vaníliás fehérjepor
- 1 dl bubis ásványvíz
- édesítő

Elkészítés: fentiekhez hasonló módon. Ha nem rettegünk az olajtól, akkor nem árt enyhén kifújkodni a tepsit (lehet kapni erre kiválóan hasznosítható olajsprayt). Tölteléknek zsírszegény túró – víz – édesítő - valamilyen protein egyveleg. Diéta van amúgy is, tehát örüljünk egyáltalán az ízeknek, és ne feledjük: fehérje mindenek felett. 

A folytatásban: alkotórészei megreformálva, modernizálva, de azért még felismerhető lesz: a Go-free
- 3 tojásfehérje + 1 sárgája
- 30 gramm vaníliás fehérjepor
- 60 gramm apróbb szemű zabpehely
- 200 gramm zsírszegény túró
- édesítő
- 1 dl víz
- 1 kupica tej
- 1 tk. szódabikarbóna
- némi olaj (1 kk.-nál nem több...)
- fahéj

Elkészítés: a száraz összetevőket (vagyis a zabot, fehérjét, stb.) egy tálba összekeverjük, utána beledobjuk a túrót és a tojásfehérjéket (a sárgákat kegyetlenül kihajítjuk, azaz egy még belekerülhet...), és a maradék összetevőket. Ha már olyan lencsefőzelékre emlékeztető állagnál járunk, akkor jók leszünk. Gofri sütőben szép barnára kisütjük. Ha kezdetben szétesik, ne ess kétségbe. Idővel tökéletesre fejleszthető, amúgy meg darabokban is finom. :)
Feltétet mi nem szoktunk rácsapni, mert így is finom, de aki halmozni akarja az élvezeteket, az hajigáljon rá gyümölcsöt és a végén csorgassa meg csokis proteinnel.

Nyári aktualitásunk: Epres protein fagyi

- 300 g eper
- 1 adag vaníliás vagy valamilyen gyümölcsös protein
- 1 nagy doboz joghurt
- édesítő
- pici citromlé

Elkészítés: az epret megtisztítjuk, felkockázzuk és kegyetlenül szétnyomkodjuk. A vanilíás proteinport a sovány joghurttal és az eperpürével alaposan összekeverjük, majd bedobjuk a fagyasztóba. Ha nem egy masszív tömböt akarunk később nyalogatni, akkor célszerű félóránként villával kissé átkeverni, utána hagyni hogy szépen megfagyjon.

És hogy ki nem maradjon minden gyúrós főeledele: Rizskoch
- 20 dkg rizs
- 20 dkg túró
- 2 egész tojás + 2 fehérje
- 2 adag vaníliás protein
- 1 citrom reszelt héja
- édesítő
- fahéj
- mazsola

Elkészítés: A rizst feldobjuk vízzel és pár szem édesítővel főni, közben pedig szétszedjük a tojásokat. A két tojás sárgáját citromhéjjal, a túróval, kis fahéjjal és édesítővel összekeverjük, a fehérjét pedig szép habossá verjük.
Amikor puha már a rizs és még víz is maradt rajta, akkor vedd le a tűzről. Ha picit kihűlt, akkor mehet hozzá a vaníliás protein, a tojássárgás cucc, majd a lazán beleforgatva a felvert tojásfehérje. Aki gondolja, most itt az alkalom: mazsolát is hajigálhat mellé.
A sütőpapírral bélelt tepsibe öntsük bele a masszát, és előmelegített, légkeveréses sütőben 180 fokon süssük 30-40 percet.

Majdnem Brownie
- 100g apróbb szemű, vagy darált zabpehely
- 2 adag csokis fehérjepor
- 3 nagy tojás fehérjéje
- 2 ek édesítetlen kakaópor
- 1dl tej
- 1 tk őrölt fahéj
- édesítő
- ízlés szerint durvára darált dió, mandula, mogyoró
- fél teáskanál sütőpor

Elkészítés: a recept a maga pofonegyszerűsége miatt is tetszetős: összedobálunk mindent, de precízebbek robotgéppel simára is keverhetik. Előmelegített sütőbe rakjuk, 150°C-on sütjük 20-30 percig.

Az élvezetek halmozása végett: ugye tudjuk jól, hogy a vanília fagylalt elengedhetetlen tartozéka brownie-nak.
Az eperfagyi mintájára tessék házi feladatként a vaníliás változatot is kikísérletezni, és a receptet alább posztolva megosztani!!!

Szilvi / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények
Bírom a kis poénokat a megfogalmazásban!:)
Amúgy nagyon extra az összes !!! ki is kell hogy próbáljam ...
Karaszi István | 2012-06-05 07:34:50
Nyami-nyami! :P
Magyar Honvéd | 2012-06-08 06:18:51
A palacsintához a hozzávalók hány adagnak felelnek meg?:)
Noel Szabó | 2013-01-23 06:29:38
Nagyon jók ezek a receptek / ötletek. Ha lesz rá alkalmam kibővítem velük a repertoárt :D
Ádám Szalmasági | 2014-08-23 05:10:47

Kapcsolódó cikkek

zabpehely_protein_suti.jpg

Zabpehelykeksz fehérjeporral

baratunk_a_tehenturo_10.jpg

Minden gyúrós jó barátja: a tehéntúró

protein_csoki_05.jpg

Protein szelet házilag? Simán!

dita_012.jpg

Mit ehet a Moho Sapiens, ha diétára adja a fejét?

Diétás sorozatunkat folytatásában megadjuk a választ a másik nagy kérdésre: mit ehet az a moho sapiens, aki végre diétára… sőt mi több!... életmódváltásra adta a fejét?

nutells_palacsinta_04.jpg

Regeneráló nutellás palacsinta estére, akár diétában? Sima ügy!

sti_02.jpg

Edd ezt, és ne ezt! Lisztmentes sütés-tippek!

Így készülnek a "gyúrós-sütijeink"! :) Pár hasznos és ötletes tipp, hogyan szanáld ki a fehér lisztet a receptedből... és alkoss egy szénhidrátban akár jócskán szegényebb finomságot!

110.jpg

Banános-diós gyúrós kenyér

Aki aktívan sportol az megengedheti a jó minőségű szénhidrátokban, egészséges zsírokban és persze elmaradhatatlan fehérjében gazdag finomságunkat.

22.jpg

Gyúrós konyhatitkok: sütés-főzés fehérjével?

A fehérje kulacson túli életét általában egy kérdés szokta beárnyékolni: "Nem teszi tönkre a fehérjét, ha főzünk/sütünk vele?" Most megtudod a választ!

dits_sti_titok_05.jpg

A nagy diétás süti-trükk!

Ritka az olyan diétás süti, amiből akár több kockát is betolhatunk, mégse kell miatta másnap több órán át róni a büntető kardió-köröket... de megoldás talán most is van! Diétás süti-trükk!

fehrje_stihez_01.jpg

A tökéletes proteines süti nyomában: melyik proteintől lesz a legjobb a recept?

Aki proteines sütiket, palacsintákat gyárt(ana) a konyhában, annak kötelező cikk!

tojs_03.jpg

Élet a zabpelyhes rántottán túl

Most szeretném megmutatni Nektek azt a pár ötletes tojásos – receptemet, amivel kicsit túlléphetünk a megszokott kolbásszal… izé… zabpehellyel tarkított testépítős tojásrántottán!

zab_02.jpg

Mindent a zabpehelyről: miért és miképp ZABáljuk?

A zab olcsó, egészséges, egyszerűen beszerezhető és sokrétűen felhasználható táplálék, mely rengetek konyhai manőveredhez jól jöhet. Bizony, nem csak a reggeli tejsavós kásában állja meg a helyét! Összeszedtünk Nektek 10 okot, amiért edd, és 10 tippet, hogy miképp edd!

protein_recept_01.jpg

Kezdők a konyhában: 5 pofonegyszerű protein recept!

Kezdő gyúrósok, csekély gasztro-múlttal rendelkező sportolók... kérlek fáradjatok a konyhába, és ismerkedjetek meg néhány pofonegyszerű proteines recepttel!