"Ha nem jön álom a szemedre..."

Megoldások a bárányszámolgatáson túl

Sajnos sokan vagyunk, akiket kisebb-nagyobb mélységig, de érint a probléma. A civilizált élet éjszakai lehetőségeinek, a technika fejlődésének, vagy épp a főnökünk agyament elvárásainak köszönhetően nagy könnyedséggel kerülhetsz akár Te is az alvásproblémások táborába. De vegyünk egy másik esetet: sokan munka után, későn járnak edzeni. Még ha nem is tolod tele magad No-Xploddal, akkor is könnyen meglehet, hogy a maximál értékeket súroló súlyemelés naplemente után annyira felpörget, hogy éjjel azon kapod magad, hogy vígan dudorászol..."nem jön álom a szememre..."

Tudjuk jól, hogy a mély és pihentető alvás kulcsfontosságú a regeneráló folyamatok szempontjából, hiszen ez az egyik alappillére az izomszövet helyreállításának, növekedésének.

Mit is tehetünk a rossz alvás ellen? Nem, jó apánk homeopátiás tanácsára nem borítunk le pár korty házipáleszt, hanem adunk egy esélyt más természetes vonulatnak is. Nézzük meg mit is találhatunk a táplálékkiegészítők palettáján, amellyel orvosolni tudjuk a problémát.

Melatonin… a "sötétség hormonja"
Mi az a melatonin? Ugye voltak valaha azok az idők, amikor még az emberek nem a naptár, az óra, és az éjszakai tivornya szerint ütemezték életüket. Az elalvás és az ébrenlét ciklus irányításában a melatonin nevű hormon a főfejes, vagyis ez az anyag felelős a napszakokhoz alkalmazkodó, természetes alvási ciklus fenntartásáért, illetve a pihentető, mély alvásért.

Az éjszakai műszakban dolgozók, idősebb emberek gyakran küzdenek elalvási nehézséggel. A fény (akár természetes, akár mesterséges) blokkolja a melatonin felszabadulását és megzavarja az alvásritmust. Ennek a hormonnak külső pótlásával azonban álmosságot idézhetünk elő, és ezzel elősegíthetkük a szervezet regenerálódása szempontjából olyan nagy fontosságú, pihentető alvást.

A melatonint nemcsak az éjszakai, illetve gyakori váltott műszakban dolgozók számára ajánlják, hanem azoknak is, akik utazásuk során több időzónát repülnek át. Tudniillik a szervezetüknek hosszabb idő kell ahhoz, hogy felvegyük a helyi idő ritmusát, hogy ne nappal legyünk kókadtak, ne éjjel virgonckodjunk, ne boruljon fel az emésztésünk, stb. 

A melatonint lefekvés előtt kell alkalmazni. Érdemes csak akkor rátámaszkodni, ha valóban szükséges! Saját tapasztalat, hogy kerüld a hosszú távú fogyasztását. Nem mintha mellékhatásokat észleltem volna, hanem inkább olyan placebó-effektus miatt rá lehet kattanni, és egy idő után azt hiszed, hogy már nem is tudsz nélküle elaludni…

ZMA
A ZMA egy cink-magnézium-B6 vitamin tartalmú, szabadalommal védett speciális formula, mely olyan mennyiségben és formában tartalmazza a fenti hatóanyagokat, hogy azok a lehető leghatékonyabb módon növeljék az anabolikus (építő) folyamatokat. A ZMA alkalmazása optimális tesztoszteron és növekedési hormon szintet eredményezhet a szervezetben, melyekkel közvetlenül gyorsítja az izomzatépítést, a zsírlebontást és az edzés utáni regenerációt.

Ezen felül - és bár az eddigi anabolikus jó hatások sem rosszak, de ugye elsősoron most nem ezért olvasod még mindig a cikket :) - javítja az alvás minőségét, így külön figyelembe ajánlható mindazoknak, akik a bárányok számlálása helyett szeretnének mélyebben, pihentetőbben aludni!

Ha a nyolc óra alvás csak egy álom a számodra, akkor is segíthet a ZMA, ugyanis ugyanannyi alvásidő után - a tapasztalatok szerint - sokkal kipihentebb ébredést biztosít. A ZMA az alvás során még a REM (gyors szemmozgásos) szakaszt jobb minőségűvé teszi, vagyis a tapasztalat szerint a ZMA-val már bátran lehet álmodozni… :)

Egy adag ZMA-t (30 mg cink, 450 mg magnézium, 10 mg B6-vitamin) éhgyomorra kell bevenni, lefekvés előtt 1 órával. A lényeg, hogy e fogyaszd kalciummal, illetve kalcium tartalmú ételekkel (például tejtermékek) közvetlenül egy időben, mivel a kalcium csökkentheti a ZMA felszívódását!

L-tryptophan
A tryptophan – hasonlóan a népszerű BCAA trióhoz - esszenciális aminosav, létfontosságú az izomzat, illetve a sejt felépítéséhez. A tryptophan a szerotonin előanyaga, és szedésével kiegyensúlyozottabb az alvás, jobb a regeneráció. Őszintén, nem mondom, hogy a nehezen elalvóknál csodákra képes, viszont pihentetőbb, mélyebb alvást biztosít. Csak egyszer aludjon el hozzá az ember...

GABA
A GABA (szebbik nevén: gamma-amino-vajsav) a legfontosabb gátló hatású neurotranszmitter a központi idegrendszerben. A GABA mint természetes nyugtató is ismert, ami az elalvást és az alvás minőségét javítja, így közvetve pozitív hatást fejt ki a növekedési hormonszintre is.

4 680 Ft -15% 3 980 Ft
dymatize_gaba_111.jpg

Természetes növényi készítmények
Vannak speciálisan összeállított, kizárólag gyógynövények kivonatából készült termékek, - például macskagyökér, komló, csukóka, kamilla, golgotavirág, stb. - melyek ugye csupa természetes hatóanyaggal segítik az elalvást, illetve mélyebbé, hosszabbá is teszik azt.

Egyenlőre ezek jutottak eszembe. Aki pedig maradni akar a "házi praktika" vonalon, annak sör, kakaó, ihatatlan gyógytea, barátokközt vagy épp a lefekvés előtti testmozgás is segíthet. ;)

Szilvi / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

esti_etkezes.jpg

Táplálkozásunk népszerű tévútjai: az esti étkezés dilemmája

Vannak olyan napszakok, melyeknek kifejezetten fontos szerepe van az étkezésünk szempontjából. Így van ez a késő esti órákkal is, amikor már-már nyugovóra térnénk, ámde gyötör minket a dilemma: együnk vagy ne együnk?

buli.jpg

Bulizás és az edzés

A legtöbben azért közülünk valljuk be nem szerzetesi életet élnek... de vajon a bulizós viselkedésünk mennyire képes befolyásolni az edzésünk eredményességét?

ejszakai_folyamatok.jpg

Mi vár ránk éjszaka?

Mindig is jobb megoldás volt a bemagolás helyett megérteni a dolgokat, ezért tegyünk itt is így: nézzük meg mi történik alvás közben, és ezen folyamatokat hogy fordíthatjuk az előnyünkre a táplálkozás segítségével.

alvas.jpg

Hogyan hasznosítsuk magunkat alvás közben?

Eljutottunk lassan az esti-mesénk végére: nézzük meg milyen táplálékok és kiegészítők azok, melyek segítenek nekünk abban, hogy az alvás alatti biológiai folyamatokat roppant cseles módon az előnyünkre fordíthassuk.

edzs_utni_turmix_03_3.jpg

Kapcsold a regenerációt magasabb fokozatra!

Az edzettséget és a túledzettséget egy nagyon vékonyka határvonal választja el egymástól, amin könnyű átbillenni. Emiatt is kiemelkedően fontos, hogy milyen kiegészítőkkel támogatjuk meg a szervezetünket az edzést követően!

zma_03.jpg

ZMA

Állítsd magasabb fokozatra az izomépítést és a regenerációt! A ZMA alkalmazása optimális tesztoszteron és növekedési hormon szintet eredményezhet a szervezetben, ezen felül javítja az alvás minőségét is!

nvekedsi_hormon_04.jpg

A Mágikus Növekedési Hormon

Egy mellékhatásoktól mentesebb, olcsóbb és természetes utakat próbálunk Nektek megmutatni, amivel a szervezeted saját növekedési hormontermelését optimalizálhatjátok!

alkohol_hatsa_03.jpg

Az alkohol hatása az edzésre

A másnaposság miatt ellógott edzésen túl más negatív hatása is van a péntek esti ivászatnak... többek között a tesztoszteron szinted is kárát láthatja!