Ha megakad a karod fejlődése...

...zavarjuk össze az izmot, kicsit bolondítsuk meg a hajlítók edzését!

A következőkben arról szeretnék röviden írni néhány gondolatot, hogy miként nehezíthetjük meg a jó öreg karhajlításokat.

Ahogy figyelem a srácokat, amikor edzenek a teremben a karjukra, minden lehetséges létező szögben és módon végeznek hajlításokat. De csak kevesen próbálkoznak azzal, hogy a tenyerük tartását megvariálják egy kicsit. Aki otthon edz és nincsen csak egyetlen pár egykezes súlyzója, azoknak külön utó-karácsonyi meglepetésként alább olvasható egy-két tipp, hogyan nehezítsünk a gyakorlaton!

Valamiért az van a köztudatban, hogy bármilyen bicepsz gyakorlatnál a leghatékonyabb az a helyzet, amikor a tenyerünk előre felé néz. Tévhit, hogy ilyenkor a legerősebb a könyök ízületi hajlítás, mert valójában a kalapács fogás esetében az, tehát ha nagy súlyokkal akarsz elkápráztatni másokat a kalapács fogás a tuti. Természetesen ebben az esetben csak egykezes súlyzókat, vagy speciális rudat használva tudsz megfelelő fogást felvenni.  Igazság szerint amikor a tenyér magunk felé néz, akkor az izmok takarékosabban dolgoznak...

Amit viszont nagyon kevesen használnak az a fordított fogás: amikor a kézhátad van felül. A legtöbben annyit tudnak róla csak, hogy ilyenkor jobban dolgoznak az alkar izmok. Valójában a bicepsz is jobban terhelődik pronált helyzetű alkar estében! Ha a tenyerünk lefelé néz, és úgy végzünk karhajlításokat, akkor sokkal nagyobb terhelést kap azonos súly használata esetében is a karhajlítók csoportja!

Ha alsó fogásos húzódzkodásnál nem érzed kellően a bicepszedet, akkor vegyél fel szűk fogást (kb. annyira szűk, hogy maximum egy tenyér távolság van a két kezd közt), úgy hogy a kézhátad van feléd. Személy szerint egyik kedvenc variációm.

Kísérletezz a fogásokkal, ha megakadtál a fejlődésben és hidd el, egy egészen új világ tárul fel előtted!

Gil / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

negativ_szakasz_1.jpg

Most nézzük a dolgok negatív oldalát is!

Ne hanyagoljuk el a negatív szakaszt - mert tulajdonképpen ez az igazán pozitív szakasza az izomfejlődésének.

bicepsz_allva_1.jpg

Bicepsz hajlítás rúddal

akarod_hogy_nagyobb_legyen_a_karod_01.jpg

Akarod, hogy nagyobb legyen a karod?

El kell árulnom valamit: a hatalmas karok titka nem a bőrrepedésig pumpált ismétlésekben és a koncentrált karhajlításokban rejlik. Valóban nagy karokat akarsz? Akkor első körben ess neki a cikknek!

ha_megvannak_az_alapok_03.jpg

Ha már megvannak az alapok...jöhetnek a kar - napok!

Adjunk a karunk fejlődésének egy újabb löketet! Íme pár hasznos tanács, tipp és útmutató a hatékony kar edzéstervhez!

1_3.jpg

Sorozd meg a karod minden izomrostját a szuperszettek erejével!

Nem szentírás a bicepsz és a tricepsz közös edzése, ugyanakkor megvan a maga szépsége, például a két izomcsoportot tökéletesen szét lehet szedni egy jól irányzott szuperszettes edzéssel. Jöhet?

mellbicepsz_031.jpg

"Hé, na mit edzünk ma?"..."Nemtom, legyen mondjuk egy mell-bicepsz?..."

A tökéletes Adonisz forma eléréséhez ugyan miért nem elég csak a mell-bicepsz? Több érdekes hátulütője is van a dolognak, részletek a cikkben!

vetkozo_sorozat_04.jpg

Vetkőző sorozatok

A vetkőző sorozatok nem hiába az egyik legnépszerűbb és leggyakrabban alkalmazott intenzitásfokozó technikák: bármelyik unott edzésedet fel tudod vele dobni, ha az utolsó sorozatoknál beveted a módszert.

eroltetett_ismetles_030.jpg

Erőltetett ismétlések

Az erőltetett ismétlések kifejezetten megterhelő technikai manővernek számítanak, hiszen az izomrostokat a szokásos fáradtságon túl is igénybe veszik, viszont ezzel még nagyobb növekedési potenciált generálva.

noi_felsotest_05_1.jpg

A három fázisú technika

Három fázisú gyakorlatról az első, ami beugrik: bicepsz és 21-ezés... Ugyanakkor nem szentírás, hogy csak a karod érdemelje ki ezt a mókát. Tágítsuk ki a látókörünket és ismerkedjünk meg a háromfázisú technika teljes körű használatával!

monster_triceps_03.jpg

A "Monster tricepszek titka" - 1. rész

Szeretnél nagyobb karokat vagy éppen a fekvenyomások eredményein javítani? Akkor tanuld meg, hogyan kell a tricepszed erejét és fejlődését megsokszorozni!

sokkold_a_karod_a_modositott_vetkozo_sorozatokkal_01.jpg

Sokkold a karod – a módosított vetkőző sorozatokkal!

Talán kevésbé ismert, de a vetkőző sorozatok során nem csupán a súlyok fizikális csökkentésével tudod a terhelést módosítani: hanem például a fogás változtatásával, vagy épp testhelyzet változtatásával könnyítünk a terhelésen!

bicepszhajlitas_forditott_fogassal_01.jpg

Bicepszhajlítás fordított fogással

Ha megakad a karod fejlődése, akkor módosíts egy kicsit a jó öreg bicepszhajló gyakorlaton: ragadd meg fordítva a rudat!

28_bicepsz_modszer_04.jpg

Az új bicepsz trend: avagy így végezd ki a karod 28 ismétléssel!

Akinek a 21-ezés már lerágott csont, az lépjen a bicepsz égetés új szintjére: 28-as módszer! Ezzel akár 1-2 sorozattal kivégezheted a bicepszed minden izomrostját.

mellbicepsz_04.jpg

7 tipp a nagyobb karokért!

A cikkben kaptok néhány hasznos információ-morzsát, amivel megsokszorozhatjátok az edzéseitek hatékonyságát... és persze ezzel akár a felkar méretét is!

negatv_ismtlsek_02.jpg

A negatív szakasz titka – lehet, hogy eddig rosszul csináltad?!

A legtöbb testépítő a negatív szakaszban eltöltött időt variálja – azaz minél lassabban végzi ezen fázisban a mozdulatot – pedig van egy még hatékonyabb módja a negatívok kihasználásának!

cipels_04.jpg

Tedd meg ezt a pár lépést az erősebb törzs, kar és trapézizmokért!

Egy gyakorlat több variációját ismerheted meg, hogy még célzottabban fejleszd a törzsed, a trapézizmokat vagy akár a karodat!