HCA

Hydroxycitrát sav, borostyánkősav

A HCA a diétázók körében népszerű összetevő, főképp a testsúlyt kontrolláló szerepe miatt. Telítettség érzetet okozva segít csökkenteni az étvágyat, továbbá befolyásolja a szénhidrát anyagcserét.

Felfedezése
Dr. John M. Lowenstein az 1970-es években azonosította a vegyületet a Brandies Egyetemen, majd a 80-as években számos klinikai tesztet folytattak az összetevővel. Több mint húsz évvel később, 1994-ben Larry S. Hoobs foglalkozott vele behatóbban "Az új diétás tabletták" című könyvében. Ebben már az elmúlt két évtized eredményeit felhasználva méltatja a testsúlycsökkentő hatását.

Természetes előfordulása
Az Ázsia déli részén honos Garcinia cambogia növényből nyerik ki - leginkább gyümölcséből készítik a kivonatokat.

Hatása (kiemelve a sportoláshoz, egészséghez fűződő hatást)
A szervezetbe bevitt szénhidrátok elsőként feltöltik a máj és a vázizom glikogén raktárait, majd utána a felesleges mennyiséget a szervezet zsírsavak szintetizálására használja fel. A HCA segít gátolni ezt a folyamatot, melyben a felesleges szénhidrátok (cukrok) testzsírként raktározódjanak el. A HCA blokkolja a Citrát-liáz enzimet, amely a lipogenezist (zsírsavak keletkezését) katalizálja. Enélkül az enzim nélkül pedig a felesleges szénhidrátok kevésbé tudnak zsírrá alakulni.

De mint minden zsírégető készítménynél, így itt is hangsúlyozzuk: a megfelelő étrend a legfontosabb! A HCA hatásosságához is mindenképpen szükséges a szénhidrát bevitelt némiképpen lecsökkenteni!

Ezen kívül megemlítendő, hogy a HCA-nak van egy jelentékeny étvágycsökkentő hatása is, mely szintén pozitív hatással lehet a testsúly csökkentésére, illetve szabályozásra.

Alkalmazása, használatával kapcsolatos tudnivalók 
Leginkább étkezések előtt (30 perccel) ajánlott a szedése, a fő étkezések előtt elosztva napi három alkalommal.

Egyes beszámolók azt mutatták, hogy a HCA-t Krómmal és Cinkkel kombinálva még hatékonyabb eredményeket lehet elérni - emiatt számos termékben kombinálják ezen nyomelemekkel.

A HCA amúgy számos termogenikus és más típusú súlycsökkentő készítmény népszerű összetevője, többnyire koffeinnel, szinefrinnel és L-Karnitinnel együtt alkalmazzák, mivel szinergikus módon segítik egymás hatékonyságát.

Hiánya esetén
Jelenleg nem ismert hiánytünete.

Mellékhatása
Nincs kifejezetten dokumentált mellékhatása. Ahogy a legtöbb kiegészítő esetén, így terhesség és szoptatás ideje alatt nem ajánlott a fogyasztása.

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

A szénhidrátok fajtái: a jó, a rossz és a rost.

A szénhidrátok csoportjainak alaposabb megismeréséhez ismét jöjjön egy rövidke kémiai gyorstalpaló. Egyszerű és összetett szénhidrátok.

csiga03_1.jpg

Szénhidrátok nélkül lehet élni... de ki akar? - vagyis szénhidrátok a diétában

Nézzük meg, hogy milyen szénhidrátforrásokra alapozhatunk a diétában!

zold_tea_1.jpg

Zöld tea

Egy összetevő, amit nem leng körbe számos negatív előítélet - viszont bárki számára elérhető, biztonságosan alkalmazható, és egészségmegőrző-, vagy épp javító hatásait már hosszú idők tapasztalata és kutatási eredményei erősítik.

koffein_02_1.jpg

Koffein

A koffeint stimuláló, élénkítő hatása miatt világszerte ismerik és használják már nagyon hosszú évszázadok óta - emellett az utóbbi évtizedekben nagy karriert futott be a táplálék-kiegészítők piacán is.

szinefrin_01.jpg

Szinefrin

Az efedrin tündöklése és bukása után sokan keresték a biztonságot nyújtó alternatívát, mely a hírhedt elődjéhez hasonlóan hozhatja a várt eredményeket – persze a kellemetlen mellékhatások nélkül.

csalo_napok02.jpg

Csaló napok diétában - így fordítsd az előnyödre!

Aki már diétázott tartósan az tudja, hogy a szervezet elkezdi szépen lassítani a metabolizmust, ezzel "felkészülve a túlélésre". Hogyan csapjuk be mégis a testünket?

amikor_azt_hiszed_hogy_pntek_van_de_rjssz_hogy_mg_csak_cstrtk.jpg

Az igazán rejtélyes X-akta: hogyan lehet VALÓBAN hatékonyan lefogyni?

Döntsd el, hogy mit akarsz: megnyugtató hazugságokban és tévhitekben élni, vagy végre elérni az álom testalakodat? Ha az utóbbi, akkor szedjük szépen össze magunkat és a legfontosabb alapokat a valóban hatékony testsúlycsökkentéshez!

has01_1.jpg

Zsírégetőt, de melyiket?

Reméljük ezzel az írással rendbe rakjuk egy kicsit a zsírégető kérdéseket, és alkalomadtán Te is ki tudod választani a hozzád leginkább passzoló terméket.