Gyakran Ismételt Kérdések a kreatinról 3. rész

Kreatin típusok-melyiket érdemes választani?

"Melyik kreatint válasszam?" – egy gyakori kérdés, amellyel sokan fordultok hozzánk. A tanácstalanság teljesen érthető, hiszen a hagyományos kreatin-monohidrát mellett mára egy sereg másik kreatin formula elérhető már. Különböző gyártók, különféle termékei közül válogathatunk, ahol amolyan kémiai Frankeinstein szörnyeként a kreatin egy számos módosított formáját találjuk meg. Nem akarjuk lelőni a poént, de látni fogjuk, abban lesznek főképp eltérések, hogy milyen trükköket alkalmaznak a terméket kifejlesztő gyógyszerészek és vegyészek, hogy minél több kreatin tudjon hasznosulni benned!

Lássuk összesítve milyen top kreatin fajtákat találhatunk a piacon!

KRE-ALKALYN
A monohidrát egy olyan módosított formája, aminek a lényege, hogy megváltoztatva a sav-bázis egyensúlyt a lúgos irányba tolja el azt. Ennek az az értelme, hogy a kreatin sav hatására elbomlik, és kevésbé hasznosul. Ebben az esetben tehát elvileg kevesebb szükséges a termékből, mert a bevitt mennyiség jobban tud majd hasznosulni, hiszen a termék védve van a sav kreatin bomlásra gyakorolt hatásától - legalábbis jobban mint a monohidrát.

KREATIN-FOSZFÁT
Amikor az első gyártó kijött a kreatin-foszfáttal, akkor attól volt hangos a reklámja, hogy mivel úgyis kreatin-foszfátként tárolja a vegyületet a test, emiatt mennyivel jobb lesz ha egyből ezt visszük be...éljen...Azonban a gyakorlati tapasztalatok azt mutatták, hogy nem volt lényeges különbség a hagyományos monohidráttal szemben. Viszont ennek ellenére vannak akik esküsznek rá, hogy bármit is állítsanak a tanulmányok, a foszfát jobban hasznosul nekik.

KREATIN ETIL-ÉSZTER
Ebben az esetben a kreatin kapott egy etil-észter láncot, amely nagyon leegyszerűsítve abban segíti a kreatin molekulát, hogy könnyebben átjusson a sejtmembránon. Ennek a következménye, hogy a kreatin etil-észterből is kevesebbre van szükség, mert kevesebb kreatin megy kárba azzal, hogy nem tud átjutni az izomsejt sejtmembránján.
Eddigi tapasztalatok szerint (sok vásárló egybehangzó véleménye) mostanában ez etil-észter a legnépszerűbb a különböző kreatin készítmények között.

TRIKREATIN-MALÁT
Nomen est omen - nevében a végzete: három kreatinhoz csatlakozik egy malát molekula. A titok nyitja a "malát" azaz almasav szóban keresendő.  Az intermedier anyagcserében (citromsav ciklus vagy Szent-Györgyi ciklus) az almasav az egyik olyan vegyület, aminek az átalakulása során ATP szabadul fel. Emiatt a maláttal megáldott kreatin elvileg hatékonyabban támogatja az ATP átalakulást - ami az erőkifejtés biokémiai alapja ugye. Másfelől a gyártók esküsznek rá, hogy jobban oldódik a trikreatin-malát és a gyomrot is kevésbé terheli!

Ezeken kívül is léteznek különböző próbálkozások a kreatin kiegészítőkre , azonban a fenti négy jelenleg a legnépszerűbb top kreatin, és éppen emiatt éreztük fontosnak ezeknek a kiemelését!

Gil / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

creatine_3.jpg

Kreatin mesék

Mindenki használja a kreatint, de a többség azt se tudja pontosan mit is szed... Te ne tartozz közéjük, okosodj a cikkből!

marhahus_protein_02.jpg

Marhahús protein

A marhahúsprotein kiváló fehérjeforrás: magas kreatin tartalom, kiváló aminosavprofil, mindez alacsony zsír és szénhidráttartalom mellett! Laktózérzékenyeknek kiváló alternatíva!

kreatin_01.jpg

Gyakran Ismételt Kérdések a kreatinról 1.rész

A kreatin az egyik legnépszerűbb kiegészítő - most pedig kifejezetten a szedésével kapcsolatos tényeket fogjuk előtérbe helyezni: többek között azt, hogy meddig is tartson egy kúra!

kreatin_mellekhatas_01.jpg

Gyakran Ismételt Kérdések a kreatinról 2. rész

A kreatin az egyik legnépszerűbb kiegészítőnk, így egy igen fontos szemszögből vizsgáljuk meg: vajon káros-e a kreatin szedése, és vajon valóban okoz-e megbetegedést a kiválasztó szervekben.

tomegnvels_zsrmentesen_05.jpg

Tömegnövelés zsírmentesen?

Nem azért küzdünk az edzőteremben, hogy aztán a zsír alá rejtett izmainkat senki se csodálhassa! Mi van akkor, ha nem akarjuk követni "tömegelek - leszálkásodok" periódust, hanem egész évben szeretnénk hozni egy sportos formát?

kreatint_nagyinak_02.jpg

Kreatint a nagyinak!

Táplálékkiegészítő a nagyinak? Miért ne?! Bizony sokkal kevésbé lenne káros, hogyha a töménytelen mennyiségű gyógyszerek helyett inkább egyszerű étrend kiegészítőkkel próbálnák orvosolni a helyzetet.

edzs_eltti_kaja_01.jpg

Mivel tömd a fejed edzés előtt?

Nyilván tudod, hogy az edzésed szempontjából nem mindegy, hogy milyen mértékben vagy feltöltve a megfelelő tápanyagokkal! Nézzük meg tehát az edzés előtti étkezésre vonatkozó általános érvényű szabályokat!

kreatin_020.jpg

Létezik olyan kreatin, ami nem vizesít?

A következőben a kreatin mellékhatásairól, például a kreatin vizesítő hatásáról szeretnénk eloszlatni a felmerülő lila ködöt és kétségeket.

kreatin_014.jpg

Kreatin feltöltés-szintentartás: vajon minden esetben kötelező ceremónia?

Vajon ez csak egy újabb marketingfogás vagy valóban olyan világot élünk, ahol már nem kötelezően ajánlott a feltöltéssel és szintentartással szórakozni?

kreatin_022.jpg

Kreatin - ahogyan sohasem gondoltál rá!

Nézzük meg, hogyan hat a kreatin a központi idegrendszeri betegségekre, miképpen segít a cukorbetegeknek és hogyan lehet vele depressziót kezelni!

tmegnvels_03.jpg

Tömegnövelő étrend útmutató

Nem egy szimpla étrend sablonnak akarjuk kiszúrni a szemeteket, inkább megadjuk a kellő tudást és irányelveket, melyekkel Te magad össze tudod állítani a leghatékonyabb étrendet!

kreatin_023.jpg

Kreatin-monohidrát használati kisokos

Ismét a beérkező kérdésekre szeretnék választ adni egy cikkel – mivel úgy látom, hogy sok kezdőbb sportoló számára még komoly hiányosságok és végeláthatatlan kérdések sorozata merült fel a kreatin és használatát illetően.

tpllkkiegsztk_01.jpg

A táplálékkiegészítők ismeretlenebb oldala

A táplálék kiegészítőkben sokkal több van, mint hinnéd! Soron következő cikkben szeretném bemutatni a kiegészítők eddig talán ismeretlen oldalát és felhasználási aspektusát – mellyel mindenki beláthatja, hogy nemhogy nem károsak, hanem akár az "átlagember" is használhatja!

kreatin_017.jpg

Kreatin: por, kapszula, tabletta vagy folyékony formula?

Milyen formátumú kiszerelést válassz a kreatin kúrádhoz? Folyadék? Tabletta? Kreatin kapszula? Vagy porban az igazság? Esetleg megéri a pezsgő formula? Most sorra vesszük ezek előnyeit, hátrányait – a kreatin esetében!