Gyakran Ismételt Kérdések a kreatinról 1.rész

Meddig tartson a kreatin kúra?

A fehérjék után még mindig a kreatin készítmények a legnépszerűbb táplálék kiegészítők a vásárlási szokásokat figyelembe véve, mégis sok emberben még mindig felemás érzések kavarognak a neve hallatán - emiatt úgy gondoltuk, hogy a kreatin kiegészítők is olyan téma, amit érdemes újra és újra elővenni. Ezúttal kifejezetten a szedésével kapcsolatos tényeket fogjuk előtérbe helyezni. Lássunk is neki!

De még mielőtt belecsapnánk, egy kis visszatekintés a múltba...Ha új olvasó lennél, vagy csak lemaradtál pár dologról, akkor néhány hasznos információ a kreatinról, amit eddig már megosztottunk Veletek:

1. A kreatin egy aminosavak kombinációjából (argininből, metiloninból és glicinből) álló tripeptid - a felépítéséről és általános használatáról szóló részletes kis mesét róla bővebben!

2. Továbbá már szó esett róla, hogy állóképesség fokozására gyakorlatilag alkalmatlan, így erő növelésére érdemes leginkább alkalmazni.

Meddig tartson a kreatin kúra?
Szerencsére az elmúlt közel 30 év során - amióta elterjedt a sporttáplálék kiegészítők között - azóta minden aspektusból vizsgálták a cuccost, tehát ebből is.

Rövid távú kúrákat általában nem alkalmazzuk. Kísérleti jelleggel próbálták ugyan, hogy mit mutat kb. 5-7 napos szedést követően, úgyhogy érdekesség képen leírom! Ebben az esetben közepes dózisban (25 g körül) már elkezdődött a testtömeg gyarapodás, és átlagosan 1-1,5 kg testtömeg növekedést okozott. Ezt azzal magyarázták főképpen, hogy a sportolók az első héten a kreatin használata során csökkent mennyiségű vizeletet produkáltak - vagyis a kreatin használat során mindenképpen van némi víz visszatartás!

Azonban mielőtt mindenki elkönyvelné, hogy mennyire vizesít a kreatin, előtte vegyük figyelembe, hogy az izomzat 70%-a víz. Tehát a test vízháztartása nem borul fel, nem puffadunk fel olyan jelentősen, mert ez a víz a vázizmot fogja alkotni.

Viszont nem szoktuk mindössze egy hétig alkalmazni, sőt az első hét általában a feltöltő szakasz szokott lenni. Bár most már számos gyártó az új kreatin származékaival állítja, hogy feltöltő fázisra nincs szükség, de erről később még ejtünk szót. Most térjünk vissza a kúrák hosszára.

Általában 1-3 hónapnyi használatot szoktak javasolni. Az alatt mutatja meg az "igazi oroszlán körmeit" a kreatin, mivel ekkor már 3-5 kg-os testsúly növekedésről beszélünk. Az átlagos erőszint emelkedés a hitelesített kutatások szerint körülbrlül 10-20%-kal nő meg - már 2-3 hetes használat után! Érdekesség, hogy a legnagyobb erőszint és testtömeg gyarapodást vegetáriánusoknál figyelték meg.

Összefoglalva:
• Az ajánlott kreatin kúrák hossza körülbelül 1-3 hónap (de akár a folyamatos szedésére vonatkozólag sincs egyértelmű ellenjavallat)
• Ajánlott dózis kb. 15-25 g naponta (testsúly alapján lehetnek eltérések)

Joggal merülhet fel benned a kérdés, hogy akkor vajon mi történik, ha valaki egész évben, 365 napon keresztül szedi a kreatint. Vajon ilyenkor milyen mellékhatásokkal kell számolni? Vannak-e káros hatásai vagy teljesen biztonságos és tolhatjuk egész évben? Illetve mit válasszunk: kreatin monohidrátot vagy kreatin foszfátot? Erre kapunk választ a folytatásban.

Gil / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények
SZIa ! kérdésem a következő ,ha egész évben szedek creatine monohidrátot pihenő napokon is 5-6g/ nap lehet e valami mellékhatás? 110kg vagyok erőemelő +jumbo hardcort iszok köszi
MUTU | 2017-02-26 07:26:43
szia! a kutatások és a tapasztalatok alapján nincs mellékhatása a folyamatos szedésének. talán annyi, hogy érdemes néha néha valami újfajtával "felrázni" a tested, hátha jobban reagál rá!
Tőke Szilvia | 2017-03-04 01:47:59

Kapcsolódó cikkek

sszetev111.jpg

Kreatin

A kreatin az egyik legnépszerűbb kiegészítő az erősportokban: megnöveli a test tömegét, fokozza az izom erejét, késlelteti a fáradtságérzetet, mivel az ATP képzés során energiát biztosít.

31_tipp_01_1.jpg

Kreatin új arcai

Nézzük meg, hogy a kreatin szedése miképp hat az állóképességre, és megéri-e ilyen jellegű sporthoz alkalmazni?

marhahus_protein_02.jpg

Marhahús protein

A marhahúsprotein kiváló fehérjeforrás: magas kreatin tartalom, kiváló aminosavprofil, mindez alacsony zsír és szénhidráttartalom mellett! Laktózérzékenyeknek kiváló alternatíva!

kreatin_mellekhatas_01.jpg

Gyakran Ismételt Kérdések a kreatinról 2. rész

A kreatin az egyik legnépszerűbb kiegészítőnk, így egy igen fontos szemszögből vizsgáljuk meg: vajon káros-e a kreatin szedése, és vajon valóban okoz-e megbetegedést a kiválasztó szervekben.

kreatin_012.jpg

Gyakran Ismételt Kérdések a kreatinról 3. rész

"Melyik kreatint válasszam?" – egy gyakori kérdés, amellyel sokan fordultok hozzánk. A tanácstalanság teljesen érthető, de most segítünk eligazodni a választékban!

edzs_eltti_kaja_01.jpg

Mivel tömd a fejed edzés előtt?

Nyilván tudod, hogy az edzésed szempontjából nem mindegy, hogy milyen mértékben vagy feltöltve a megfelelő tápanyagokkal! Nézzük meg tehát az edzés előtti étkezésre vonatkozó általános érvényű szabályokat!

tkezsi_gyakorisg_07.jpg

Testépítő étkezés - racionálisan!

A műanyag dobozok és a háromóránkénti evés - ez az egyetlen járható út? Vajon tényleg ez lenne érvényes trend az átlagemberre, sportolóra, férfira, nőre, minden halandóra? Aligha...

tmegnvel_01.jpg

Tömegnövelőt, tömegnövelőt... de mégis melyiket?

A gyártók marketingszövege mindig kecsegtető, kezdőknek gyors tömegnövelést ígérnek, de most megtanulunk a sorok (jelen esetben az összetevő lista) mögé látni – hogy mindenki megtalálja az igényeinek megfelelő tömegnövelőt! Vásárlási kisokos a megfelelő tömegnövelő kiválasztásához!

kreatin_020.jpg

Létezik olyan kreatin, ami nem vizesít?

A következőben a kreatin mellékhatásairól, például a kreatin vizesítő hatásáról szeretnénk eloszlatni a felmerülő lila ködöt és kétségeket.

kreatin_014.jpg

Kreatin feltöltés-szintentartás: vajon minden esetben kötelező ceremónia?

Vajon ez csak egy újabb marketingfogás vagy valóban olyan világot élünk, ahol már nem kötelezően ajánlott a feltöltéssel és szintentartással szórakozni?

metcon_01.jpg

Honnan lesz nekünk energiánk?

Metabolikus kondicionálás. Gyakran találkozni mostanában a kifejezéssel, de nem mindenki számára egyértelmű, hogy akkor ez most aerob vagy anaerob állóképesség fejlesztés, vagy mégis micsoda?

kreatin_022.jpg

Kreatin - ahogyan sohasem gondoltál rá!

Nézzük meg, hogyan hat a kreatin a központi idegrendszeri betegségekre, miképpen segít a cukorbetegeknek és hogyan lehet vele depressziót kezelni!

tmegnvels_03.jpg

Tömegnövelő étrend útmutató

Nem egy szimpla étrend sablonnak akarjuk kiszúrni a szemeteket, inkább megadjuk a kellő tudást és irányelveket, melyekkel Te magad össze tudod állítani a leghatékonyabb étrendet!

602473_449730748397201_1331908622_n.jpg

Általános tömegnövelő edzésterv

Azzal az ötlettel álltunk elő, hogy ebben az évben egy egész éves edzéstervet kaptok tőlünk! Bizony minden hónapban kaptok egy új ciklust, amit teljesíteni kell! Íme az első edzésterv!

kreatin_023.jpg

Kreatin-monohidrát használati kisokos

Ismét a beérkező kérdésekre szeretnék választ adni egy cikkel – mivel úgy látom, hogy sok kezdőbb sportoló számára még komoly hiányosságok és végeláthatatlan kérdések sorozata merült fel a kreatin és használatát illetően.

tpllkkiegsztk_01.jpg

A táplálékkiegészítők ismeretlenebb oldala

A táplálék kiegészítőkben sokkal több van, mint hinnéd! Soron következő cikkben szeretném bemutatni a kiegészítők eddig talán ismeretlen oldalát és felhasználási aspektusát – mellyel mindenki beláthatja, hogy nemhogy nem károsak, hanem akár az "átlagember" is használhatja!

kreatin_017.jpg

Kreatin: por, kapszula, tabletta vagy folyékony formula?

Milyen formátumú kiszerelést válassz a kreatin kúrádhoz? Folyadék? Tabletta? Kreatin kapszula? Vagy porban az igazság? Esetleg megéri a pezsgő formula? Most sorra vesszük ezek előnyeit, hátrányait – a kreatin esetében!