Górcső alatt a cukros üdítők királya: mit tesz veled valójában?

Mi történik a szervezetedben, ha megiszol egy kólát?

Mostani írásunk egy kicsit rendhagyóbb lesz, mert ahelyett, hogy az legújabb csirkemell diétát ecsetelnénk, vagy egy újabb "hogyan guggolj" helyesen cikket tennénk ki, itt egy olyan átlagos dologról fogunk beszélni: mi történik a szénsavas-cukros üdítő hatására a testünkben.

Ahogyan a bevezetőben említettük, most egy kicsit "kevésbé gyúró" és inkább az általános egészséges-diétás vonalat fogjuk támogatni. Mivel az elhízások fő okának világszerte a cukros üdítők fogyasztását tartják, ezért nézzük meg időrendi sorrendben, milyen élettani változások zajlanak le egy fél literes Cola elfogyasztása után.

10 perc után:

Ami egy 0,5 literes Colában van cukormennyiség, az nagyjából egy felnőttnek az egész napra ajánlott felső határ. A cukor mellett ugye van benne számottevő foszforsav is. A foszforsav hatása, hogy az édes íz érzetét rontja, vagyis Te valójában nem is érzed mennyire cukros is.

20 perc után:

Az inzulin receptorok azonban érzékelik a vércukor emelkedését, attól, hogy Te nem érzed. Az inzulin ugye a feles cukrot a véráramból igyekszik befelé tolni a raktárakba - ezek azonban ugye korlátozottak, ezért a felesleges cukrot, amit nem tudunk már a májban és a vázizomban tárolni, abból zsírt fogunk szintetizálni. 

40 perc után: 

Ilyen korra az üdítőben lévő koffein is felszívódott. Ennek hatására a pupillád enyhén kitágul, és a pulzusod szaporább lesz. Ez nyilván az elfogyasztott mennyiséggel arányos. Ilyenkor egyébként elkezd az örömérzet is növekedni.  A dopamin termelés fog stimulálódni, vagyis ugyanaz a kör játszódik le, mint számos drog (pl. kokain esetében) is.

60 perc után:

A foszforsav ellen a fő érv az szokott lenni (bár közvetlen egészségkárosító hatását tagadják a gyártók, akik adalékanyagnak használják) hogy a kalciumhoz és a magnéziumhoz kötődik. Emiatt a hatás miatt volt is sokáig az a "városi legenda", hogy a Colában hagyott fog reggelre eltűnik, mert a sav szétmarja... Ez nem igaz, mint azt bebizonyították, de tény, hogy a foszforsav hosszútávon rontja a csontsűrűséget.

Több mint 60 perc után:

A vizelethajtó hatása ilyenkor már biztosan kell jelentkezzen. Köszönhetően a fenti hatásnak, hogy kötődik a kalciumhoz és a magnéziumhoz, emiatt több nyomelemet mos ki a szervezetből. A cukor már túl van a csúcshatáson és hirtelen fog újra lecsökkenni. Ahogy számtalanszor foglalkoztunk vele az állandó inzulinszint lenne az ideális a testzsír kontrol szempontjából, és éppen ennek az ellenkezője fog történni.

A Cola nem csak egy magas koncentrációjú cukor szirup, savak és némi koffein. Van benne nátrium is: vagyis egyszerre vizelethajtó és sós, ergo még szomjasabb leszel tőle idővel. Tehát amikor mondják, hogy az szénsavas üdítőktől csak szomjasabb leszel, akkor egyáltalán nem a levegőbe beszélnek!

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelenlegi álláspontja, hogy a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának fő rizikófaktora a napi szinten fogyasztott üdítők. A Harvard Egyetem pedig egy olyan cikket publikált, hogy a mindennapos Cola fogyasztás hatására a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának az esélye 20%-al növekszik meg.

Vagyis bármilyen közhely is, de ahogy az alkoholokra rá szokták írni: fogyaszd felelősséggel!

Gil / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények
Üdv.
Nekem van eg ismyerősöm aki évek óta nem ivott vizet. Még a gyógyszert is kólával veszi be. 35 éves kb 65 kg. Hogy a fenébe hogy még nem hízott el?
2017-01-20 08:24:15
Light kóla? Amúgy az összkalória bevitel, anyagcsere és a napi mozgás számít...
Tőke Szilvia | 2017-02-13 09:07:02

Kapcsolódó cikkek

bpa__02.jpg

Hormonszintünket megbolygató adalékok?!

Van egy vegyület, amely széles körben használt - viszont korántsem veszélytelen, mivel képes arra, hogy hormonális zavarokat okozzon! Ismerd meg, majd fogadd meg tanácsainkat, melyekkel száműzheted ezt az anyagot az életedből!

teltett_zsr_01.jpg

Telített zsírok: egészségromboló vagy tesztoszteron fokozó?

A telített zsírokról mindig csak a rosszat halljuk, így nem csoda, hogy mindenki kiátkozta az étrendjéből... de vajon biztos jól tesszük? Lehetnek a telített zsíroknak előnyei? Igen, kapásból kettő!

csoki_020.jpg

Szénhidrátszegény, egészséges csoki - házilag!

Három alapösszetevős, egészséges csoki recept - amit bárki könnyedén elkészíthet, és kedvére variálhat!

lvezeti_cikkek_02.jpg

Egészségtudatosan válassz az élvezeti szerek közül!

Kávé vagy tea? Bor vagy sör? Lássuk, hogy melyikkel jársz jobban!

emesztes01.jpg

Gyomorproblémák egészséges étkezés mellett?!

Az aktív sportolás szerencsés esetben, előbb vagy utóbb, de magával vonzza az egészséges étkezés utáni elköteleződésünket. Csirke, rizs, zöldségek, irdatlan fehérje, édesítőszerek, és mindenből a rostban gazdag, teljes kiőrlésű cuccok. Ez idáig rendben is van…mégis sokan tapasztalják, hogy valami nincs rendben az emésztésükkel. Egészségesen étkeznek, mégis diszkomfort érzés van a hasi tájékon…puffadás, gyomorfájás, hasmenés… mi lehet mögötte?

repa01.jpg

Egészségesebb bőr, rostok, anitoxidánsok? Edd ezt!

A konyhádba könnyen beszerezhető, esetleg épp most is ott lapuló kis superfood tipp következik!