Ginkgo Biloba

A Ginkgo Biloba jótékony hatásaiért a levelek két fontos összetevője a flavonoidok és terpenoidok felelősek. A növény ezen tartalmának köszönhetően erősen antioxidáns, illetve értágító hatású, mely biztosítja többek között az agyszövet és az izmok megfelelő vérellátását, valamint ezáltal a sejtek oxigénnel és tápanyagokkal történő ellátását.

Felfedezése
A kínai orvoslás ismét mindenkit beelőzve már ősidők óta alkalmazta a növény leveleit a vérkeringés javítására, illetve a tüdő betegségeinek gyógyítására. A nyugati orvoslás kissé megkésve, csupán pár évtizede kezdte el kutatásaival felismerni a növényben rejlő lehetőségeket.

Természetes előfordulása
A Ginkgo Biloba a páfrányfenyők törzséhez sorolható Dél-Kelet-Ázsiában őshonos gyógynövényként ismert fa. Ma már számos helyen megtalálható dísznövényként, telepített formában.

Hatása

Milyen előnyökre tehetünk szert a Ginkgo Biloba használatával?

Fiataloktól az idősebbekig: A mentális képességek javulása
Az agy vérellátásának növelése a koncentráció, a figyelem, és a mentális képességek javulását eredményezheti, mely mind a megterhelő szellemi munkát végző személyeknek, mind a diákoknak is nagy segítség lehet. A Ginkgo Biloba az idősebb korosztálynál is elterjedt. Az agy vérkeringésének és energiaellátásának fokozása hatékonyabb ingerület átvitelt tesz lehetővé - mely segít megelőzni a korral tapasztalható mentális és memóriafunkciók hanyatlását. A kutatások szerint az olyan különféle öregkori betegségek, mint például az Alzheimer-kór kialakulását is lassíthatja.

Idegrendszeri, és más mentális problémák kezelése
Növényünk a hatékony agyi vérkeringés, az idegsejtek több oxigén és tápanyag ellátásával számos más probléma megelőzésére, illetve kezelésére szolgálhat. Nézzük meg a legfontosabbakat:
- Megakadályozhatja a vér viszkozitásának csökkenését. Ezzel a gátolja a vérlemezek összetapadását és a vérrögök kialakulását, amik az agyi infarktus egyik okozója lehet
- Segíthet az agyvérzésből és egyes fejsérülésekből való felépülésben.
- Mentális zavarok (például öntudatzavarok, emlékezetzavarok, szorongás, depresszió) esetén is javulást eredményezhet
- Egyes vizsgálatok szerint a belső fül vérellátásának javítása révén a szédülés, illetve a halláskárosodás különféle típusai is kezelhetők.
- A szem egyes területeinek vérellátását javítva bizonyos látás-problémákon is segíthet (például a cukorbetegség szövődményeként fellépő retinopathia)

A testünk többi részén kifejtett pozitív hatásai
Nem csak az agy, hanem a perifériás szövetek vérellátását, illetve anyagcsere-folyamatait is javítja, mely szintén számos kedvező hatást érhetünk el.
- A végtagok vérkeringésének serkentésével segíthet az izomgörcs és az izomgyengeség megszüntetésében, illetve a kialakuló érszűkület kezelése is alkalmas.
- A Ginkgo Bilobával kapcsolatos a legújabbal és talán a legérdekesebb kutatási eredmények szerint képes javítani a pénisz artériás vérellátását, így az impotencia bizonyos fajtájának kezelésében is alkalmazható lehet.

7316,4979,3948

Alkalmazása, használatával kapcsolatos tudnivalók 
Az adagolása általában attól függ, hogy milyen problémát szeretnénk vele kezelni. Az emlékező képesség javítására, megőrzésére: 40-80 mg-os adagokat naponta 2-3 alkalommal. Hatását más memória javító, mentális stimuláló készítmények erősíthetik. Degeneratív, egyéb mentális betegségek esetén terápiásan nagyobb mennyiségben, nagyjából 200-300 mg-os adagok használhatók 3 alkalommal naponta. A Ginkgo 6-12 hetes szedés után fejti ki memóriára és egyéb szervekre gyakorolt pozitív hatását, tehát hosszabb távon érezhető a változás.
Megjegyzés: a páfrányfenyő szép dísznövény, de kezeletlen levelei rengeteg allergént tartalmaznak, így senkinek se jusson eszébe a fenyőleveleket lelelgelni, vagy bármilyen más formában elfogyasztani. Csak szabványosított kivonatokat használjál.

Mellékhatása
Bár a Ginkoval kapcsolatos kutatások nem tapasztaltak mellékhatást, azért nem árt megjegyezni, hogy nagy adagokban (600 mg naponta) hasmenést és hányást okozhat.
Ha vényköteles gyógyszert szedsz (például véralvadásgátló készítmények) vagy akármilyen gyógyszeres kezelés alatt állsz, használata előtt konzultálj kezelőorvosoddal!

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények
Pedig én már az első napi adagtól okosabbnak éreztem magam. Placebóként is ajánlom tehát :P!
György Szűcs | 2014-05-17 07:32:14

Kapcsolódó cikkek

senior_tapkieg.jpg

Nem csak a húszéveseké a világ

Lássuk most a táplálék kiegészítők áttekintését idősebb sportolóknál. Meglepő dolgok is vannak ám a listán!

mentlis_serkentk_01.jpg

Ha nehezedre esik a folyamatos koncentráció… mentális frissítő sulihoz, munkához, edzéshez!

Még mielőtt egy nagy adag energiaitallal hígítanád fel ismét az instant kávédat, - próbáld ki inkább a következő természetesebb módját az éber állapot visszaállításának!

szemrevalo_tapkieg_01.gif

Szemre-való lehetőségek

Fáj a szemed, könnyezik, és olyan piros, mint egy vérnyúlé. Ha Te is azok közé tartozol, akik idejük jó részét a számítógép előtt töltik (este a TV…), akkor mindenképp érdemes tenned valamit a szemedet érő káros hatások ellen.

11.jpg

Állítsd össze a saját NO-fokozó, edzés előtti energizálódat – stimulánsok nélkül!

Energia, NO-fokozás, bedurranás az edzéshez... stimulánsok nélkül?! Igen, erre is van megoldás! Ha egészségügyi-, illetve más okok miatt kerülöd a pörgetőket, de szeretnél egy kis plusz löketet... akkor ez a cikk Neked szól!

Időskori vitalitás: a mi "örök fiatalság" csomagunk!

Összeválogattuk azokat az étrend kiegészítőket, amelyek kifejezetten a vitalitást és az öregedés lassítását célozzák meg!

rich_02_1.jpg

Hatékony táplálékkiegészítők a CrossFit edzésekhez

A CrossFit elterjedésével sokan érdeklődtök, hogy milyen táplálékkiegészítők lennének a leghasznosabbak kifejezetten ehhez az edzésmódszerhez. Íme egy kis segítség!