Futás alapszabályai

Avagy az elcsépelt mondást idézve "a láb mindig kéznél van".

A következő írás a korábbi cikkem kiegészítése. Szerencsére annyira körülményes vagyok, hogy még az olyan egyszerű dolgot mint a futás is sikerül túlbonyolítanom! Céljaidtól függően egész máshogy kell futni.

Az első dolog: kerüld a betonon futást ha lehet! Én mivel a húszas éveim végén járok, még az a generáció vagyok, akiket betonon futattak rendszeresen, a jó öreg hagyományos dorkóban. Sajnos ennek az volt az ára, hogy az én generációmban, meg a nálam idősebbeknél is sok a térdfájós. Az évek alatt kialakult túlterheléssel nem lehet már mit kezdeni sajnos (illetve hallani szóbeszédet, hogy a Pécsi Tudományegyetemen kísérleteznek porc beültetéssel) legfeljebb a tüneteket enyhíthetjük. Itt most gondolok az ízületvédőkre, amikről korábban írtam. Így ha lehetséges kerüld el a betonon futást! Fura, hogy azt mondják futni jó mert milyen olcsó. Viszont egy normálisabb minőségű futócipőnek az ára amiben biztonságosan tudsz betonon is futni ( úgy értem amiben nem fáj a térded, bokád) anagyon horror.  Ráadásul olyan 7-800 km után cserélheted őket. Legjobb a futópálya, a salak, a föld, vagy a fű (azaz bármi ami nem beton).

Mennyit kell futni? Ez céloktól függ leginkább, de megpróbálok egy irányvonalat adni. Az átlag, aki csak kicsit javítani akarja a keringését és fogyni kicsit, annak tudnia kell, hogy 30 perc legalább kell amíg a szervezetből kifogy a cukor, és elkezdi bontani a zsírt. Viszont 70-80 perc után meg a szervezet úgy van vele, hogy túl nagy a megterhelés ezért inkább átáll a fehérjék bontására (a saját vázizmot kezdi el bontani). Tehát óvatosan kell ezzel bánni, lényeg a fokozatosság. Kezdetben ha csak 10 percet tudsz lötyögni, az is jobb mint a semmi! Ne legyél türelmetlen!

Haladóknak már lehet okoskodni, attól függően mi is a céljuk. Igazat megvallva nem vagyok egy nagy híve a kis intenzitású, hosszú ideig tartó kardiónak. Nem vagyok benne biztos, hogy igaz, hogy pl. a labdajátékosokat is állandóan futatni kellene 10-20 km-eket. A hokisoknak, a labda játékosoknak az ökölvívóknak valahogy kitalálták, hogy ezeknek a sportolóknak sokat kell kocogni, mert akkor lesz jó állóképességük. Az az egyetlen bibije a dolognak, hogy egyik sportban sem kis intenzitású kocogás van egy meccsen, hanem sprintek! Most lehet velem vitatkozni, sőt érdekel a véleményetek, nyugodtan írjátok meg, akár korábbi cikkeimmel kapcsolatban is... Sokkal jobb (szerencsére már kezdik felismerni az elmúlt 10 évben világszerte) amikor  a fenti sportolókkal 200m és 400m-eket futtatnak, közepes pihenő időkkel. 

Elég egyébként ránézni egy sprinterre és egy hosszútáv futóra. Egy haladó súlyzókkal edző a "kardió napján" is nyugodtan kezdje el nyomatni a váltott intenzitású köröket. Pl.  20-30 mp  sprintet váltogatsz másfél perc kocogással! 5-7 ilyen kör kikészít! Az állatvilágban is ez a jellemző mozgás, a hirtelen roham, megáll újra rajtot vesz pl. amikor egy zsákmány állatot kerget a ragadozó. Vagyis a tempó váltások, az intervallumokra osztott futás természetesebbek az ember mint emlős állat működéséhez... Nagyon jó alternatíva  még a lejtőn felfelé sprint (Alföldön élőknél ez kicsit problémás lehet :S) majd a visszafelé kocogás. A lényeg, hogy ezek a rutinok már haladó szintűek, el kell telnie pár hónapnak hogy ezekkel megpróbálkozhat valaki. Rendszeresen sportolóknak ellenben ideje lecserélni a régi kényelmes szokást, hogy lazán kocognak órákat!

Cipőt, sapkát fel! Irány kifelé futni!

Gil / FitBuilder Team

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

futas_1.jpg

A legősibb kardió edzés: a futás

Miért fontos a kardióedzés és a keringési rendszer edzése? A cikkből kiderül!

futo_abc_01.jpg

Futó ABC - 1. rész

Jöjjön most a futóknak is egy kis olvasnivaló! Ismerjük meg azt a módszert, amivel fejleszthetik a technikájukat: íme a futó ABC gyakorlatok.

hardgainerek_es_a_kardio_02.jpg

Hardgainerek és a kardió

A kérdés, amit most körbejárunk az, hogy a kardió tevékenység szükséges-e a nehezen gyarapodók - ha úgy testszik az angol kifejezéssel élve hardgainerek - számára?

dombra_sprint_02.jpg

A nagy próbatétel: dombra futások

Ismerjétek meg intervall edzések egyik nagyszerű szabadtéri formáját: a dombra futásokat! Nemcsak a kondidat kapja helyre, de segít a zsír lefaragásában... sőt! Még a futó-technikádat is javítja! Nem utolsó soron gyors, kíméletlen, szadista móka.

ironman_03.jpg

Táplálékkiegészítők triatlonhoz és más állóképességi sportághoz

Lássuk milyen kiegészítőket érdemes beszerezni, ha esetleg most triatlonisták akarnánk lenni...

nyri_kardi_05.jpg

Nyári kardió edzés a szabadban

Mostani írásunkban arról beszélünk, hogy miképpen lehet a klasszikus kis intenzitású állóképességi edzést ötvözni a HIIT-vel, és miért érdemes a terepen futni - a sík aszfalt helyett!

futkaland_01.jpg

Futókalandok... avagy mi már csak így futunk!

Bevállalós vagy? Benne lennél egy kis futókalandban? Ha unod a szokványos kardiót, akkor próbáld ki elvetemült ötletünket!

atlta_edzs_02.jpg

Eddz úgy, mint egy atléta!

Szeretnél olyan esztétikus, arányos, szikár testet mint amilyen az atlétáknak van? Íme egy egy hetes edzésterv!

futs_03.jpg

Virtuális futó-szeminárium 1.rész: Tanulj meg helyesen futni!

Szeretsz futni? Vagy csak szeretnél, mert gyakran fájnak az ízületeid miatta? Nem bírod olyan jól legyűrni a távot? Akkor itt a helyed! Tarts velünk a virtuális futó-szemináriumon, és tanuld meg a helyes technikát!

futcip_05.jpg

Virtuális futó-szeminárium 2.rész: A nagy futócipő választás

Most sorra vesszük az alkati sajátosságokat a láb állásában, és ezek alapján megmutatjuk, hogy milyen típusú futócipőt kellene venned (illetve kerülnöd), ha fájdalommentesen, egészséges ízületekkel akarod átvészelni a futó-karriered.

futs_020.jpg

Virtuális futó szeminárium 3. rész: A helyes futó-technika

Most a helyes futótechnikát fogjuk átbeszélni: azaz megnézzük, hogy pontosan mit kellene csinálni a karodnak és lábadnak a helyes mozgássorban!