FitBuilder mítosz-írtások: mert a tudomány ismét felülírja, amit Béla mondott a teremben...

Újabb fitnesz-mítoszok nyomában!

Tapasztalataink szerint nagyon népszerű közöttetek is az, amikor a Discovery adón látható Mítoszirtók fitnesz változatát próbáljuk eljátszani - és olyan közszájon forgó képtelenségeket vizsgálunk mint az „izommá gyúrni a felesleges zsírt”. A téma azért jó, mert annyi ilyen forog közszájon, hogy mindig rendre visszahallani ugyanazokat máshonnan. Nézzük tehát, hogy a tudomány valóban felülírja-e azt, amit Béla mondott a teremben tegnap este?

Minél több a (tejsavó) fehérje, annál jobb!

... szokták mondani általában a teremben. A protein porok népszerűségét az adta, hogy az emészthetőségük jó, ezáltal a felszívódásuk gyorsabb, mint az élelmiszerekben található fehérje forrásoknak. Edzés után kiváló, hiszen az aminosav koncentrációt a vérben megnöveli és nem kerülnek túlsúlyba a testben a bontó folyamatok. Boldogság van és anabolizmus!

De közben azért ennél ez sokkal bonyolultabb és összetettebb folyamat. A sejthártya átjárhatósága, és inzulin érzékenység megnő edzés után, vagyis valóban könnyebben szívódik fel minden. Ha tehát elve jobb a fehérjepor emészthetősége, és edzés után megnőtt a sejt szintű tápanyag mozgás mértéke, akkor valóban egy tonnányi fehérje kell-e, hogy hasznosuljon?

Az általános vélekedés, hogy minimum 40 g fehérje kell edzés után, de inkább több, sőt, egyesek szerint akár ennek duplája is! Azonban a tudományos vizsgálatok azt mutatják rendre, hogy mindössze 20-25 g az a fehérje mennyiség is elég normális estben (értsd szteroidok nélkül), mivel itt kevesebb fehérje tud felszívódni és hasznosulni a fehérje szintézisben, ellentétben a koksszal "megtámogatott" esetekben.

Ezen túl sokkal ideálisabb lenne, ha a fehérjét pre- és post- workout azaz edzés előtti és edzés utáni kiegészítőként is használnánk, más kiegészítőkkel kombinálva. Edzés előtt és után is olyan 20-25 g fehérje elég volna, és sokkal jobban jársz, ha BCAA-t adsz hozzá (5-10 g edzés előtt), illetve szénhidrátot (mondjuk maltodextrint, mint komplex szénhidrátot 30-40g-ot), esetleg kreatint (5 grammot).

5 880 Ft -15% 4 980 Ft
californiafitness_bcaa_400.jpg
6 680 Ft -19% 5 380 Ft
bsn_amino_x_435g_new.jpg
14 980 Ft -50% 7 480 Ft
muscletech_amino_build_270.jpg

A szálkássághoz mindenkinek kivétel nélkül sok kardió kell - tartja egy másik, igen népszerű elképzelés.

Kardióra szüksége van valóban mindenkinek, hogy a hajszálér hálózat megfelelően fejlődjön, és ne az legyen az, hogy 3 perc futástól besavasodsz, mert csak állandóan a sima gyúrós 8-12-es tartományban téblábolsz…

Másfelől azonban a nehezen gyarapodóknak, azoknak egész egyszerűen a fejlődésük gátjában állhat a túl sok kardió edzés. Az a probléma náluk, hogy mivel zsírjuk nem nagyon van, emiatt abból fognak égetni, amiből rendelkezésre áll valamennyi: és ez nem más, mint az a kevés izomtömegük.

Alapból a legtöbb ektomorfnak a testzsírja olyan 15% alatt van. Tehát ha ők azt szeretnék, hogy látszódjanak a "kockák" a hason, akkor ne a kardió gépen meg a diétán törjék az agyukat,  hanem azon, hogy minél több izomtömeget építsenek fel súlyzókkal!

Gil / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények