FitBuilder gyorsaságfejlesztő suli - 3. lecke

Így lettünk fenék-rajongók!

A következő fejezethez érkeztünk mini-sorozatunkban. Elsőként a sebesség szempontjából a kritikus szerepet betöltő izmokról szólnánk néhány szót, aztán pedig egy-két hasznos információt is kaptok a reakciógyorsaság fejlesztésről. Számításaink szerint tudunk újat mondani sokaknak!

Arról beszéltünk, hogy a combhajlító izmok (szép angolosan, a hamstringek) ereje életbevágóan fontos… annyira, hogy aki ezt nem tudja, annak most újra megadjuk az esélyt a pótlásra:

Azonban van egy másik izom, ami rögtön utána következik - sőt, néhány biomechanikai szakember szerint talán még fontosabb is bizonyos tekintetben. Ez nem más, mint a gluteus maximus, azaz a nagy farizom. Testünk legnagyobb tömegű izma! Ahogy láttuk, Ti is nagy fenék rajongók vagytok, hiszen mindig annyira lelkesen szórjátok a like-okat egy-egy fitnesz forma versenyző hölgy gluteus-a felé a facebook oldalunkon…:)

Nahh, de komolyra fordítva a szót. A farizom a test tömegét és kiterjedését tekintve a legnagyobb izom, átlagos embereknél is olyan 66 köbcenti kiterjedésű. A kialakulásából adódóan (harántcsíkolt lefutása) az ereje is a legnagyobb. Egészen elképesztő, hogy egy edzetlen ember nagy farizmának a statikus ereje is akár 240 kg!

Funkcióját tekintve a csípőízületre hat: mégpedig feszítő és kifelé rotáló hatása van, ugyanakkor - mivel rostjai több rétegben különböző helyeken tapadnak - a csípő közelítésében és távolításában is részt vehet. Kiemelt szerepe van abban, hogy az egyenes testtartást fenntartsuk: amikor a medence előre billen elsőként a gluteus maximus lesz az az izom, ami megfeszül. Hogy ez nekünk miért érdekes? Mert akár lépcsőn járásnál, akár amikor sprintnél rajtolsz, akkor ugye kissé előre vagy dőlve, emiatt a nagy farizom elsők között lép működésbe. Nem utolsó sorban, amikor mély guggolás helyzetéből állsz fel, akkor is kiemelt szerepe van ennek az izomcsoportnak. Összességében elmondható, hogy a farizom maximális erején múlik milyen gyorsan tudsz "kirobbanni" előre.

Az a híres, varázslatos, mágikus első lépés, amivel elindulsz labdát szerezni, vagy amivel éppenséggel mondjuk egy grapplingben a lábára támadsz az ellenfélnek, hogy a földre vidd… nem is folytatom, a lényeg: ezekben a mozdulatokban a farizom ereje lesz ami a meghatározó!

Következő, ami még nagyon fontos a csípő flexiójában részt vevő csípőhorpasz izom, mely - a fenti gluteus maximus után - tömegét tekintve a második legnagyobb izmunk, és abban segít, hogy a lábat minél erőteljesebben előre lendítse. Amikor az atlétika edző bácsi a pálya szélén üvöltözik, hogy "Emeld a térded!"... akkor erre utal, a maga sajátos stílusában.

Az utolsó izomcsoport, amit kiemelnék még az alsólábszár izmai. Különösen a háromfejű lábikraizom működése - hiszen ennek az ereje az, ami meghatározza, hogy mennyire gyorsan hagyjuk el a talajt. Minél több a "repülő fázis" a futás során, annál gyorsabbak vagyunk. Aki gyors, az nagyon keveset tölt a talajon, mivel az elrugaszkodások hihetetlenül gyorsak.

(Érdekesség: amikor a sportági kiválasztás zajlik, akkor is azt szokták nézni a szaladgáló gyerekeknél, hogy ki az, aki a legkevesebb időt tölti a talajon. Akik tipegnek, szinte lábujjhegyen járnak, azokból lesznek a legjobb sprinterek. Sőt vannak olyan nemzetközi szintű szakedzők, akik ránéznek a kölyök Achilleszére és szemre 90%-os biztonsággal megmondják alkalmas-e a sprinternek!)

Ennyi elméleti háttértudást mindenképp belétek akartunk tömni, de a folytatásban ígérjük, hogy gyakorlatiasabbra vesszük a figurát!

Gil / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

tomegeles_1.jpg

Mi a különbség izomtömeg növelés és izomtömeg növelés között?

Ismerkedj meg az izomrostok fajtáival és a megfelelő edzésmódszerekkel!

44_3.jpg

Folytassuk amibe belekezdtünk - Mi a különbség izomtömeg növelés és izomtömeg növelés között 2.0?

Miért is lesznek hatékonyabbak az alacsonyabb ismétlések és nagyobb súlyok?

robbanekony_mozdulatok_06.jpg

Robbanékony mozdulatok: zsírégetéshez és izomépítéshez

Gyorsan, gyorsabban, még gyorsabban érd el a céljaidat! Lássuk a gyors ismétléses technikák előnyeit, vagyis azt, hogy miként fog segíteni egyaránt a zsír vesztésben és az izom épülésében.

pliometrika_03.jpg

Pliometrika

Miután tehát a "hétvégi harcosok" edzésében is szeretett kaptak a pliometrikus gyakorlatok, és a funkcionális edzés elterjedésének köszönhetően egyre szélesebb kör alkalmazza - így fontosnak tartottuk, hogy mi is írjunk róla néhány alapvető gondolatot.

orosz_komplex_04.jpg

Az orosz komplex - edzésmódszerek

Olyan komplex gyakorlatsorokat mutatunk, melyek segítenek abban, hogy a megszerzett izom-masszát a lehető leggyorsabb idő alatt mozgásba is hozzuk.

futo_abc_01.jpg

Futó ABC - 1. rész

Jöjjön most a futóknak is egy kis olvasnivaló! Ismerjük meg azt a módszert, amivel fejleszthetik a technikájukat: íme a futó ABC gyakorlatok.

gyorsasg_fejleszts_02.jpg

FitBuilder gyorsaságfejlesztő suli – 1. lecke

Azok figyelmébe szeretném ajánlani az alábbi cikket, akiknek fontos, hogy minél robbanékonyabbak és gyorsabbak legyenek!

gyosasgfejleszts_03.jpg

FitBuilder gyorsaságfejlesztő suli - 2. lecke

A combizmok jelentősége a gyorsaság szempontjából: sprintereknek és robbanékonysági sportot űzőknek kötelező olvasmány!

fitbuilder_gyorsasagfejleszto_suli_06.jpg

FitBuilder gyorsaságfejlesztő suli - 4. lecke

Nézzük meg, melyek azok az erősítő gyakorlatok, amelyek a leghatékonyabbak, amikor a cél kifejezetten a futásgyorsaság fejlesztése.

fenek02_2.jpg

A farizom

A következőkben megmutatjuk, hogy melyek a leghatékonyabb alap és kiegészítő gyakorlatok, melyekkel formás és izmos feneked lesz!

hip_thrust_010.jpg

Izmosabb feneket akarsz?! Akkor használd a csípőd!

A cím ne riasszon el senkit, nem egy hagyományos "láb-popsi" aerobik óra anyagát szeretnénk közkincsé tenni!

futs_020.jpg

Virtuális futó szeminárium 3. rész: A helyes futó-technika

Most a helyes futótechnikát fogjuk átbeszélni: azaz megnézzük, hogy pontosan mit kellene csinálni a karodnak és lábadnak a helyes mozgássorban!