Témák nekem: Fehérje diéta

FitBuilder étrend-tervező kisokos: a legállatibb fehérjeforrások!

A táplálkozás kulcsfontosságú, bármit is szeretnék testünkből kifaragni. Ennek az örömére indult a FitBuilder étrend-tervező kisokos sorozat, ahol a legjobb fehérje (majd később szénhidrát és zsír) forrásokat vesszük sorra. A sort a fehérjékkel kezdtük, ahol a tejtermék szekciót vettük alapul. Sovány túró, sovány sajt, cottage cheese jó barát, a tej, joghurt, kefír és társai felejtősek, mint releváns fehérje források. Most nézzük meg, mi a helyzet a hús termékekkel!

Ha az előző részről lemaradtál, akkor íme:

A fehérje diéta alatt mit lehet enni?

A csirkemell... és ami azon túl van!

Célszerű a itt is - ahogy a tejtermékeknél beszéltük - a soványabb húsféket előtérbe helyezni a fehérje alapú diéta étrendnél: csirkemell, pulykamell, marha (bélszín, hátszín tartalmazza  a legkevesebb zsiradékot) tökéletes választás, főképp diétázó embertársainknak, hiszen alacsony zsírtartalma miatt kedvezően hat a testösszetételre. A marhahúsról tudni illik, hogy kitűnő vasforrás és kreatin tartalma is jelentős - azonban számos kutató lobogtatja tanulmányait a megnövekedett vörös hús fogyasztásával összefüggésbe hozható egészségügyi problémák előfordulásával – de heti rendszerességgel beiktathatjuk az étrendünkbe.

Ha nincs veszett diéta, és épp pénzszűke is sújtja a mindennapjaidat, akkor a csirkecomb, pulykacomb, esetleg a sertés kevésbé zsíros területe is számításba jöhet – hozzáteszem, ezek sem mindig olcsóbbak, mint egy jó kis akcióval kifogott, vagy nagyker áron beszerzett csirkemell.

Szintén magas fehérjetartalommal rendelkeznek a halak (lazac, tőkehal, lepényhal, laposhal, kardhal, tonhal…szóval Némó összes haverja :) ) és egyéb tengeri ketyerék, sőt, páran külön piros pontot érdemelnek gazdag omega-3 zsírsav tartalmuk miatt.

A fehérje diéta mit nem lehet enni... avagy a húsipar selejtjei...

A legvégére említsük meg a húsipar selejtjeit, az abszolút feketelistás húsféléket, amit a fehérje alapú diéta étrend alatt nem kéne enni. Mindenképp érdemes óvakodni a kolbász, és virslifélék népes táborától, valamint a kétes eredetű és tartalmú felvágottak kis csapatától. Ha megnézed az összetételüket, láthatod, hogy többségük minimális színhúst tartalmaz, nem olyan jelentős fehérje bevitel mellett viszont jelentős zsírt, keményítőt, szóját és mesterséges anyagot viszel be. Bár vannak minőségi, szinte 90% feletti tiszta hústartalommal rendelkező felvágottak, de azoknak az árukat kilós mennyiségre levetítve duplázzák vagy triplázzák a csirkemellét.

Csak úgy a szemléltetés kedvéért a fehérje diéta táblázat a hústartalomról:

Csirkemell filé, pulykamell filé (90-95% fehérje)
Soványabb sertéskaraj (70% fehérje)
Máj (60% fehérje)
Szalámi (20% fehérje)
Kenőmájas (20% fehérje)
Virsli (15% fehérje)
Párizsi (15% fehérje)

A tojás

Külön említésük meg az állati eredetű szekciónál a tojást, melynek sárgája miatt régebben igazi "enni vagy nem enni" vitát generáltak a kutatók. Mára már ez lecsengett, - - és lényegre térve a tojássárgája nem öl meg, ellenben számos tápanyagot tartalmaz. Ha diétázol, akkor  a zsírtartalmával viszont kalkulálnod kell…de nem egy hardcore étrendben ugye ha hozzácsapsz egyet-kettőt az omlettedhez, akkor nem ártasz vele semmit! () Figyelem, nyersen nem eszünk tojást, hiába nevelkedtünk Rocky-lázban…

Végül egy összefoglaló kis fehérje diéta táblázat, ami jól szemlélteti a fentieket, illetve az étrend tervezésnél is jó kiindulópont lesz!

Szilvi / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények