Fehérje vagy BCAA hasznosabb edzés közben?

Melyikkel érhetünk jobb eredményeket?

Bár a BCAA népszerűsége manapság már sokkal nagyobb, mint néhány éve - mert felismerték az emberek, hogy mennyire hatékonyan növeli az izomtömeget - de a tejsavó fehérje egyeduralmát még így sem tudta eddig megingatni. Az edzés utáni kiegészítők közül kétségtelenül az egyik legjobb, ha nem a legjobb választás a tejsavó fehérje turmix. Mi a helyzet azonban az edzés közbeni kiegészítéssel? Mennyire járunk jól ha fehérjét és mennyire ha BCAA-t fogyasztva igyekszünk magasan tartani az aminosav koncentrációt edzés alatt?!

Az elágazó láncú aminosav, azaz a BCAA nem véletlenségből lett ennyire populáris: a könnyű emészthetősége miatt nagyon gyorsan az izmokba jut és segít megakadályozni a katabolikus állapotot. Mint azt tudjuk, a BCAA három esszenciális aminosav kombinációjából áll: leucinból, izoleucinból és valinból. Ezeknek az aminosavaknak kiemelt szerepe van az izomszövet regenerációjában és az izomtömeg növekedésében. Emiatt egyértelmű kellene legyen, hogy a BCAA a tuti? Vagy mégsem? Nézzük csak ezt meg!

Egyes kutatások szerint elég lenne olyan komplett fehérjét választani, amiben a magas leucin tartalom mellett mind a 9 esszenciális aminosav jelen van. Sőt arról is szólnak kutatások, hogy amikor bár a leucin szint magas, de mégsem történik fehérje szintézis az izomban, ha más esszenciális aminosavakat viszünk be, akkor a folyamat újra felgyorsul!

Egy 2012-es kutatásban azt írják, hogy bár a leucin koncentráció meghatározza, hogy milyen mértékben valósul meg az fehérjeszintézis, de igazából akkor jobb eredmények voltak, ha voltak jelen más aminosavak is. Különösen mivel ez egy energiaigényes folyamat (főleg amikor az edzés miatt amúgy is sok tápanyag kellene a regenerációhoz), emiatt a szervezet ha gyorsan volt szüksége "üzemanyagra” egyszerűen energianyerésre használta a leucint.

Jelenlegi állás az, hogy válasszunk olyan komplett fehérjét az edés alatt, amiben van szabad formában hozzáadott BCAA is. Ekkor van kellő mennyiségű fehérje arra is, hogy a vérben magas maradjon az aminosav koncentráció, ugyanakkor a szabad formában lévő BCAA serkenteni tudja az izomszövet sejt szintű regenerálódását. Sokkal gyorsabban tudsz regenerálódni és elvégezni egy hasonlóan intenzív edzést, ha a magas a BCAA szint eleve az edés alatt.

A témáról az egyik legjobb anyag az Auburni Egyetem írt, ahol az Alkalmazott biológia tanszék végzett kutatást sportolókon. Arra jutottak, hogy az edzés közben fogyasztott tejsavó fehérje megnövelte az izomban a fehérje szintézist a következő 1-4 órában - szemben a csak BCAA-t kapó sportolókkal. Azonban a legjobb eredményt azoknál érték el (ott volt a legnagyobb mértékű fehére szintézis) ahol az edzést megelőzően és utána BCAA kiegészítést is kaptak.

Összegezve tehát a legjobb választás valamilyen kombinált fehérje, ahol a tejsavó mellett szabad BCAA is van!

Gil / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

sszetev121.jpg

BCAA-t, de melyiket?

Az egyik por, a másik kapszula, ez itten cseresznyésen pezseg, a másikban van még más okosság is… nem beszélve az árak közötti különbségről… vajon ez csak a márka miatt jelentős, vagy tényleg annyival többet tud? Most kiderül!

fehrje_07.jpg

Fehérje – nem a gyúrósok kulacsába való?!

Ez írás nem(csak) aktívan sportolóknak szól, hanem átlagemberek olyan célcsoportjainak is, akik szintén nem tudják, mire jó a fehérje bevitel!

protein_forras_01.jpg

Aminosavak vagy a fehérje - melyik a hatékonyabb az izomnöveléshez?

A fehérjét először aminosavakra kellene bontani a szervezetnek, majd ebből felépíteni a saját fehérje struktúránkat. Így joggal merült fel a kérdés: vajon hatékonyabb az izomépítés szempontjából az, ha a fehérje por helyett aminosavakat viszünk be? Erre keressük a választ!

rvek_a_fehrjk_mellett_03.jpg

Kikezdhetetlen érvek a fehérje mellett

Nézzük meg, hogy milyen hatása van a fehérjének és miért kellene valóban elkezdeni iszogatni azt a fehérje turmixot!

vitamin_012_2.jpg

BCAA - por, folyadék vagy kapszula?

Melyik formula milyen előnyökkel és hátrányokkal rendelkezik? Melyik lenne a legideálisabb számodra? A válasz a cikkben!

mojito.jpg

Nyári tuti recept: Amino-Mojito!

Dobd fel csak a barátaid vagy csak a saját napod az alábbi kellemes, hűsítő, kreatív BCAA-koktéllall!