Fájdalommentes mindennapok: a legegyszerűbb fájdalomcsillapító módszerek, amik működnek!

Az interneten számos információ kering különféle emberektől, amik megoldást kínálnak a különféle izom és ízületi fájdalmakra. Ezek közül vannak, amiket hozzáértők és vannak amiket kevésbé hozzáértők tesznek közzé. Mostani írásunkban nem kívánunk igazságot tenni, csak összegyűjtöttük melyek azok a módszerek, amely vitán felül a legtöbbek által használtak és bizonyítottan működnek akár akut vagy legyen szó krónikus fájdalomról.

Amióta az internet a minden napunk része, azóta a pozitív oldala mellett kétségtelenül egyfajta információs káosz van: mindenki megoszthat minden blődséget, és ez vagy működik a többségnél vagy sem. Éppen emiatt nem kívánunk senkit összezavarni mindenféle megosztó és vitatott módszerekkel, hanem valóban csak a legegyszerűbben elérhető, házilag is könnyedén alkalmazható módszereket szedtük össze.

Ugyanakkor szeretnénk kihangsúlyozni, hogy az internetes fórumon való tájékozódás az valóban hasznos, de nem helyettesíti a traumatológiát és vagy sportorvost! Éppen  ezért ha komolyabb sérülés történik, akkor mindenképpen keressük fel vele a sürgősségit, mert egy nem kezelt sérülés kihathat egészen a további sportkarrierünkre.

A legáltalánosabb ilyen eszközök, és kiegészítők úgy vannak jelen a mindennapokban, hogy már észre sem veszed... A kompressziós nadrágok és felsők, jég zselés tasakok, az SMR henger, a bemelegítő krémek már annyira jelen van minden egyes teremben, hogy fel sem tűnik. Pedig ezek mind alapvetően azért kerültek be a használatba mert számos embernek vannak korábbi sérülések miatti fájdalmai, vagy éppen csökkent mozgásterjedelme, esetleg keringési zavara egy adott területen.

Az SMR technikák, és az izom  vérellátottságának növelése melegítéssel (pl. szauna, bemelegítő krémek) egy bevett módja annak, hogy az izom rugalmasságát fokozzuk, ezzel lazítsuk. Segítségével az izomzat kevésbé lesz kötött, és a kórosan összehúzódott, görcsöz izmok okozta asszimmetriákat nagyon jól kezeljük velük.

A másik nagyon régóta és széles körben használt módszer ennek az ellentéte: a jegelés. Az jeges víz, vagy a jégzselé segít abban, hogy a sérülés következtében kórosan kitágult erek összehúzódjanak, emellett csökkenti a gyulladást. A jegelést friss sérülésekre használjuk! Fontos, hogy ne legyen több a jegelés ideje, mint 10-15 perc maximum egyszerre!

Itt jegyeznénk meg, hogy a hideg és meleg fürdő váltogatva (akár csak lokálisan adott területen) igen erősen serkenti az anyagcserét, és sejt szinten gyorsítja azt. Regenerációs eljárásnak kifejezetten jó lehet azoknak, akik gyakran edzenek és nem hagynak napokat a regenerációra.

A kineziotap-ek manapság legalább olyan gyakoriak egy sportolón, mint a hosszú színes zokni a crossfittesek lábán vagy kivagdosott cicanadrág a bikini fitnesz kategóriára gyúró lányokon.

A kineziotap-ek segíthetnek az ízület stabilitásának javításában, az izom vérellátásának javításában, vagy éppen használhatjuk arra is, hogy folyamatosan stimuláljon egy trigger pontot, ezzel lazítva a görcsösen megfeszült izmot. Nem keverendő össze a fenti (elasztikus) tape a merev tappel. Ez utóbbi a klasszikus fehér szalag, amivel nagyon durván tudunk stabilizálni egy ízületet.

Gyakorlatilag akár el tudjuk érni vele, hogy teljesen zéró oldalirányú mozgás legyen egy ízületben (pl. a boka ilyen jellegű stabilizálása igen gyakori kosarasoknál, és röplabdásoknál). Emellett sok esetben használják a merev tapelési technikákat, hogy egy sérült területet kíméljenek, azzal, hogy csökkentik a mozgástartományát a területnek.

A fentiek tehát valóban a legegyszerűbb, legáltalánosabb kiegészítő módszerek. Ezek azok, amiket sok esetben már szinte annyira rutinszerűen alkalmazunk, hogy valóban fel sem tűnik. Gyakorlatilag biztonságosan és egyszerűen alkalmazhatóak, nem igényelnek különösebben nagy szakértelmet.

Gil / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

zsiros_mitoszok_04_1.jpg

Bemelegítés - a világ legjobb módszere a sérülések elkerülésére

Bemelegítés a gyakorlatban: a legfontosabb lépések a sérülések elkerüléséhez!

boka_020.jpg

A bokasérülések rehabilitációja

A már ismert, ősi RICE-módszer mellett valami új, brutális, de a tapasztalatok szerint roppant hatékony rehabilitációs technikába is bepillantást nyerhettek!

combhajlt_srlsei_03.jpg

Combhajlító sérülések fókuszában!

Íme pár tipp, amivel elkerülhetsz egy komolyabb combhajlító sérülést!

kezd_hibk_02_5.jpg

Aktiváld a csípőd: emelj nagyobbat, legyél gyorsabb, jobb lesz a feneked... és nehezebben fogsz lesérülni!

Erősebb, gyorsabb lennél? Szeretnél egy sérülésállóbb testet? Jobb feneket? Akkor kövesd a gyakorlat tippjeinket!

serules04.jpg

Mi a leggyakoribb oka a sérülésneknek?

Lássuk, melyek a leggyakoribb okai a súlyzós edzés során szerzett sérüléseknek!

serules05_1.jpg

Újabb okok, amik miatt lesérülhetsz!

Folytatjuk ismét pár dologgal, melyeket nem betartva sajnos hosszabb-még hosszabb időre szüneteltetned kell az edzést... szóval érdemes átböngészni!