Szeretem a hazám
Kosaram0
kedvenceim
Fitbuilder profilom
(Belépek | Regisztrálok)
MOST 15.000 FT FELETT  INGYENES SZÁLLÍTÁS
rendeles@fitbuilder.hu (0-24)  |  +36 20/486-6573 (9:00-17:00)  |  Shop info

Étrendkiegészítők a ketogén diétához

Milyen táplálék kiegészítőket érdemes beszerezned?

Sokan ismeritek a ketogén diétát, mint egy alacsony szénhidrát mellett magas zsír és fehérje bevitelen alapuló étrendet, amivel gyorsan le lehet szálkásodni. Azonban arról megfeledkeztek, hogy a mesterségesen a ketózis állapotában tartott szervezetnek éppen úgy szüksége van étrend kiegészítőkre, mint bármilyen másik diéta mellett. Sőt mivel ez a fajta diéta egy egészen más jellegű állapotot hoz létre a szervezetben, ezért körültekintően kell a kiegészítőkről is gondoskodni. Mire kell ügyelnünk a ketogén diéta alatt, és melyek azok a kiegészítők, amik nem hiányozhatnak az ilyen jellegű diéta alatt?

A módszer lényege, hogy az energiát NEM a glükóz szolgáltatja (mint a magas szénhidrátbevitel esetén), hanem a keton testek. Ez a biológiai folyamat segített abban, hogy az emberiség túlélje a szénhidrát megvonásos állapotot is.

Voltak olyan időszakok az emberiség történetében, még a modern korokban is, amikor valami miatt szénhidráthoz szinte egyáltalán nem jutottunk. De ott van a ketogén diétázók kedvenc példája, az eszkimók társadalma, akik jórészt csak zsíron és fehérjén élnek generációk óta...

Alapesetben ugye a szénhidrátok - különösen a glükóz - az elsődleges energiaforrás. Mi történik azonban, ha tudatosan minimális mennyiségű szénhidrátot fogyasztunk? Sőt helyette extrém módon megemeljük a zsír bevitelt.

Ilyenkor a szervezet a ketózis állapotába kerül. A ketózis alapvetően egy túlélő mechanizmusunk, ami arra alakult ki, hogy amikor az alapvetően vegyes táplálkozásra berendezkedett szervezetünk tápanyag ellátása felborul. 

Mik tehát a legfontosabb kiegészítők, amelyekre különös figyelmet kell fordítanunk?

Vitamin és ásványi anyag pakkok

Amikor ketogén diétát követünk, akkor lecsökkentjük a szénhidrátokat, emiatt nyilván a zöldség és gyümölcs bevitelünk is csökkenni fog, aminek következtében a vitamin és nyomelem bevitelünk is erősen le tud redukálódni. Adja magát tehát, hogy az első és legfonosabb kiegészítőnk egy multivitamin pakk legyen!

A legnagyobb probléma nem is önmagában a vitamin hiány, hanem az, hogy számos ásványi anyagból is kevesebb kerül be. Ezért sokan a ketogén diéta alatt izomgörcsökről számolnak be. Ha megemelt dózisban viszünk be extra nyomelemeket, akkor ezt jól kordában tudjuk tartani. Érdemes tehát a kiegészítők vásárlását egy jobb minőségű vitamin és nyomelem pakkal kezdeni!

BCAA 

Miért kellene aminosav ha egyszer szinte mást se viszünk be csak fehérjét (meg zsírt)? A válasz egyszerű, mert ennek a fehérjének most szinte az egészét energianyerésre fogjuk használni. Vagy éppen arra, hogy azoknak a sejteknek a számára amelyek csak szénhidrátot tudnak felvenni - mint az agyunk sejtjei - a fehérjékből szénhidrátot fogunk előállítani.

Emellett ugyanúgy használjuk el fehérje az enzim szintézisekre, mint vegyesebb táplálkozásnál is. Tehát egyáltalán nem hátrány ha viszünk be extra aminosavakat, hogy az izomtömeg megtartást támogassuk.

Beta-Alanin

Ne feledd el, hogy a glikogén raktárakat nem töltöd fel olyan mértékben a ketogén diéta során, mint azt tennéd alapból. A fentebb írt izomgörcsök mellett, amiről a ketogén diétázók beszámolnak, az hogy sokkal gyorsabban savasodnak be a gyakorlatok során, és az égő érzés jóval előbb bekövetkezik, mint normálisan.  A béta-alanin szedése segít abban, hogy jobban bírd a terhelést, még akkor is ha nincs meg az erőt adó szénhidrát.

Koffein és edzés előtti kiegésztők

A szénhidrát megvonás miatt csökkent energiaszinted meg fog mutatkozni az edzések alatt akár tetszik, akár nem. A kezdeti nehézségeken segít majd továbblendülni egy kis extra mennyiségű koffein. Esetleg ha ez kevés, akkor az edzés előtti teljesítményfokozó (pre-workout) kiegészítők megadják azt az extra löketet, ami most hiányzik!

Gil / FitBuilder team

Kérdések, Vélemények
 Megjelenhet a nevem a kérdés mellett