Étrendkiegészítők a ketogén diétához

Milyen táplálék kiegészítőket érdemes beszerezned?

Sokan ismeritek a ketogén diétát, mint egy alacsony szénhidrát mellett magas zsír és fehérje bevitelen alapuló étrendet, amivel gyorsan le lehet szálkásodni. Azonban arról megfeledkeztek, hogy a mesterségesen a ketózis állapotában tartott szervezetnek éppen úgy szüksége van étrend kiegészítőkre, mint bármilyen másik diéta mellett. Sőt mivel ez a fajta diéta egy egészen más jellegű állapotot hoz létre a szervezetben, ezért körültekintően kell a kiegészítőkről is gondoskodni. Mire kell ügyelnünk a ketogén diéta alatt, és melyek azok a kiegészítők, amik nem hiányozhatnak az ilyen jellegű diéta alatt?

A módszer lényege, hogy az energiát NEM a glükóz szolgáltatja (mint a magas szénhidrátbevitel esetén), hanem a keton testek. Ez a biológiai folyamat segített abban, hogy az emberiség túlélje a szénhidrát megvonásos állapotot is.

Voltak olyan időszakok az emberiség történetében, még a modern korokban is, amikor valami miatt szénhidráthoz szinte egyáltalán nem jutottunk. De ott van a ketogén diétázók kedvenc példája, az eszkimók társadalma, akik jórészt csak zsíron és fehérjén élnek generációk óta...

Alapesetben ugye a szénhidrátok - különösen a glükóz - az elsődleges energiaforrás. Mi történik azonban, ha tudatosan minimális mennyiségű szénhidrátot fogyasztunk? Sőt helyette extrém módon megemeljük a zsír bevitelt.

Ilyenkor a szervezet a ketózis állapotába kerül. A ketózis alapvetően egy túlélő mechanizmusunk, ami arra alakult ki, hogy amikor az alapvetően vegyes táplálkozásra berendezkedett szervezetünk tápanyag ellátása felborul. 

Mik tehát a legfontosabb kiegészítők, amelyekre különös figyelmet kell fordítanunk?

Vitamin és ásványi anyag pakkok

Amikor ketogén diétát követünk, akkor lecsökkentjük a szénhidrátokat, emiatt nyilván a zöldség és gyümölcs bevitelünk is csökkenni fog, aminek következtében a vitamin és nyomelem bevitelünk is erősen le tud redukálódni. Adja magát tehát, hogy az első és legfonosabb kiegészítőnk egy multivitamin pakk legyen!

A legnagyobb probléma nem is önmagában a vitamin hiány, hanem az, hogy számos ásványi anyagból is kevesebb kerül be. Ezért sokan a ketogén diéta alatt izomgörcsökről számolnak be. Ha megemelt dózisban viszünk be extra nyomelemeket, akkor ezt jól kordában tudjuk tartani. Érdemes tehát a kiegészítők vásárlását egy jobb minőségű vitamin és nyomelem pakkal kezdeni!

3 880 Ft -5% 3 680 Ft
biotech_usa_one_a_day_multivitamin_100_tabletta_100_new.jpg
11 280 Ft -15% 9 580 Ft
mhp_activite_sport_new_120.jpg
16 480 Ft -21% 12 980 Ft
universal_animal_pak_44.jpg

BCAA 

Miért kellene aminosav ha egyszer szinte mást se viszünk be csak fehérjét (meg zsírt)? A válasz egyszerű, mert ennek a fehérjének most szinte az egészét energianyerésre fogjuk használni. Vagy éppen arra, hogy azoknak a sejteknek a számára amelyek csak szénhidrátot tudnak felvenni - mint az agyunk sejtjei - a fehérjékből szénhidrátot fogunk előállítani.

Emellett ugyanúgy használjuk el fehérje az enzim szintézisekre, mint vegyesebb táplálkozásnál is. Tehát egyáltalán nem hátrány ha viszünk be extra aminosavakat, hogy az izomtömeg megtartást támogassuk.

5 880 Ft -15% 4 980 Ft
californiafitness_bcaa_400.jpg
6 680 Ft -13% 5 780 Ft
bsn_amino_x_435g_new.jpg

Beta-Alanin

Ne feledd el, hogy a glikogén raktárakat nem töltöd fel olyan mértékben a ketogén diéta során, mint azt tennéd alapból. A fentebb írt izomgörcsök mellett, amiről a ketogén diétázók beszámolnak, az hogy sokkal gyorsabban savasodnak be a gyakorlatok során, és az égő érzés jóval előbb bekövetkezik, mint normálisan.  A béta-alanin szedése segít abban, hogy jobban bírd a terhelést, még akkor is ha nincs meg az erőt adó szénhidrát.

9 680 Ft -15% 8 180 Ft
bsn_hyper_fx_315.jpg
4 080 Ft -5% 3 880 Ft
olimp_amok_1200.jpg

Koffein és edzés előtti kiegésztők

A szénhidrát megvonás miatt csökkent energiaszinted meg fog mutatkozni az edzések alatt akár tetszik, akár nem. A kezdeti nehézségeken segít majd továbblendülni egy kis extra mennyiségű koffein. Esetleg ha ez kevés, akkor az edzés előtti teljesítményfokozó (pre-workout) kiegészítők megadják azt az extra löketet, ami most hiányzik!

Gil / FitBuilder team

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények