Étkezési stratégia a zsírmentes izomtömegért!

"Lehetséges izomtömeget növelni úgy, hogy közben nem szedünk fel zsírt?" 1. rész

Lehetséges izomtömeget növelni úgy, hogy közben nem szedünk fel zsírt? A mostanában roppant felkapott, átmeneti böjtölésen alapuló diéták szerint talán igen... Mivel a téma minket is alaposan megfogott, így bemutatjuk Nektek részletesen a módszer és annak gyakorlati alkalmazását.

Amiről szó lesz, az egy átmeneti böjtölésen alapuló étkezési stratégia (Leangains), ahol 16 órás koplalást követ egy 8 órás evési szakasz. Aki eddig a műanyag dobozok és a háromóránkénti old-school bodybuilding étrenden nőtt fel, annak talán elsőre, másodjára…és sokadjára is furcsa az elképzelés, és ha még meg is emésztette a koncepciót, akkor nyílván sok kérdés is vetődik fel az étrend kapcsán.

Még mielőtt végleg elítéled a koncepciót, íme egy idézet... Arthur Schopenhauer német filozófus szerint minden igazság három lépésen megy keresztül: "Először kigúnyolják. Másodszor erőteljesen tiltakoznak ellene. Végül magától értetődőnek fogadják el."


Az átmeneti evés nélküli időszaknak mind lelki, mind fizikai előnyei vannak (akár az egészségügyi oldalt, akár a testkompozíció változást illetően) melyet egy tradicionális diétával nem feltétlenül lehet egyszerre elérni. Egy rövid összefoglalás a leggyakrabban említett pozitívumokról:

1. A böjtölés időszakában olyan hormonális változások következnek be (kiemelt tekintettel a növekedési hormon felszabadulására), mely nemcsak anabolikus hatású, de fokozza az anyagcserét, segít a zsírégetésben, mindemellett a szövetek regenerációját is fokozza. 

2. A diéta elég nagy szabadságot ad – és nem csak azért mert nem kell gyökeret verned háromóránként a műanyagdobozod mellett – hanem mert az étkezési szakaszt az életritmusod szerint lőheted be. Nagyjából három, hagyományos étkezéssel visszatérhetsz a társadalmi morálba. A diéta kifejezetten hangsúlyozza a rugalmasságot, illetve azt, hogy ne legyünk az étkezések rabjai, és ne érezzük kudarcnak, ha nem tudjuk mindig tartani az időkeretet. "14 és 23 között lődd be az evés nélküli szakaszt, és éldd az életed kényszerek nélkül" – így ha épp este 10-kor szeretsz lakmározni, elvileg annak sincs akadálya. 

3. Ha testzsírcsökkentés a célod, akkor a diéta még egy előnnyel kecsegtet: az evés szakaszában normál, emberi adagokat fogyaszthatsz, illetve mivel le van korlátozva 8 órára az étkezi szakasz, emiatt kisebb az esélye annak, hogy túledd magad – bár nem akarok alábecsülni senkit...

4. A böjtölés másik nem elhanyagolható pozitív aspektusa az, hogy lehetőséget biztosít az emésztőrendszer regenerálódására és az emésztésért felelős enzimek megfelelő termelődésére – ezáltal számos emésztőrendszeri problémát elkerülhetünk.

5. Végül kissé ellentmond a józan ésszel, de a tapasztalat alátámasztja, hogy frissebb és éberebb leszel a böjtölés hatására - mondjuk azt szerintem már mindenki tapasztalta, hogy a nagyi kiadós kosztja után milyen szépen be lehet punnyadni. Na, ezzel ellentétesen, amikor már több órája nem vettünk táplálékot magunkhoz, akkor azért leszünk éberebbek, mert az idegrendszer 'túlélő működésbe' kapcsol.

Oké, mondjuk azt, hogy elfogattuk hogy az átmeneti, relatív rövid ideig tartó böjtnek vannak pozitívumai. Természetesen minden valamire való bádibuilderben fel fognak vetődni a következő kételyek és kérdések…:

A legtöbb ember nyílván a 16 órás böjtön fog problémázni… Téves elképzelés, ha azt hiszed, hogy ennyi idő alatt a lebontó folyamatok szépen kannibál módjára felzabálják a bicepszedet. A testépítő biblia parancsolata, miszerint a háromóránkénti evés az aranyút a megfelelő testkompozícióért – mára már alaposan meg lett cáfolva. Gondolj csak bele, vannak számos általunk is fogyasztott fehérjeforrás (csirkemell, hal, vagy a túróban lévő kazein) több, mint 5-6 órán át emésztődik és lát el aminosavakkal... sőt ez az idő vegyes táplálkozásnál még inkább kitolódhat! Amúgy 16 óránál léteznek hosszabb böjtölési protokollok, de ez a leginkább tartható és ideális periódus nyereségek kiaknázására, és a negatív hatások elkerülésére.

Az étkezési rend amúgy nagyon okosan használja ki a testedet: a 16 órás böjt alatt a növekedési hormon szint fog megugrani, az edzés után bevitt kalóriáknak pedig olyan particionáló hatásuk lesz, melyekkel megtarthatod/növelheted az izomtömegedet!

Aggódóaknak - tipp: Opcionálisan a böjt ideje alatt aminosavak (BCAA!) bevitele!

Az anyagcsere lassulás szokott lenni még sok embernél a para tárgya. Az anyagcsere sebessége nem függ attól, hogy naponta kétszer kajálsz vagy épp tizenkétszer. Mellesleg bebizonyította, hogy az anyagcsere gyorsasága nem függ az étkezési gyakoriságoktól! Tehát aki esetleg csak emiatt görcsölt volna a két-háromóránkénti evésen, most már vehet egy mély levegőt és megnyugodhat.

Összességében láthatjuk, hogy az elgondolás mindenképp okos, a diéta logisztikája és rugalmassága szimpatikus, az előnyök kecsegtetőek. De mielőtt még minden túl szép lenne, nézzük meg, hol vannak a buktatók, illetve kinek ajánlott és kinek nem az átmeneti böjtölés. Sőt, gyakorlatias étkezési tervet is a kezetekbe nyomunk, hogy akinek szimpatikus a módszer, az bizony bele is vághasson! Folytatjuk!

Szilvi / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

lapos_has_03_1.jpg

Válasz egy örök kérdésre: hogyan tudok izmosodni, hogy közben zsírt adjak le?

Minden alakváltozásra pályázó sportolótársunk biztos feltette már legalább egyszer a kérdést: miként lehetne izmot növelni úgy, hogy közben lemenjen a zsír?

kardio_tomegnoveles_4.jpg

Te szoktál kardiózni tömegnövelés alatt?

Kardiózni tömegnövelés alatt?? A kardió a szerencsétlen diétázók ítélete. Valóban? Még mielőtt szilárd gyökeret vernél ezen a véleményen, olvass bele a cikkbe!

tomegnovelo_vagy_feherje_02.jpg

Melyiket válasszam: tömegnövelőt vagy fehérjét?

Hogy mindenkinek rend legyen a fejében, nézzük meg, mi a különbség a fehérje és a tömegnövelő használata között, mire jó a fehérje, illetve, hogy kell-e Neked egyáltalán tömegnövelő por!

tomegnvels_zsrmentesen_05.jpg

Tömegnövelés zsírmentesen?

Nem azért küzdünk az edzőteremben, hogy aztán a zsír alá rejtett izmainkat senki se csodálhassa! Mi van akkor, ha nem akarjuk követni "tömegelek - leszálkásodok" periódust, hanem egész évben szeretnénk hozni egy sportos formát?

tomegnoveles_zsirmentesen_02.jpg

Tömegnövelés okosan - 1. rész

Gyakorlatias tanácsok a zsírmentes(ebb) tömegnövelő étkezéshez. Íme egy hatásos terv egy "átlag" sportoló számára, aki izomtömeget szeretne növelni úgy, hogy a testzsír százaléka a lehető legoptimálisabb tartományba maradjon!

tmeneti_bjt_01.jpg

A legújabb diéta anomáliák nyomában: Átmeneti böjtölés

Egy könnyen tartható, népszerű, sok előnnyel kecsegtető étkezési stratégia a zsírmentes izomtömegért! Nemcsak testzsírcsökkentésre, hanem egy lassabb, de zsírmentesebb tömegnövelésre is alkalmas!

reggeli_tvhitek_01.jpg

Reggeli - tévhitek, meg az aljas gabonapelyhek

Azok az aljas reggeliző pelyhek régóta próbálták belénk verni, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése… Ez tényleg így lenne? Szkeptikus banda vagyunk, így ennek is próbáltunk utánajárni.

tmegnvel_01.jpg

Tömegnövelőt, tömegnövelőt... de mégis melyiket?

A gyártók marketingszövege mindig kecsegtető, kezdőknek gyors tömegnövelést ígérnek, de most megtanulunk a sorok (jelen esetben az összetevő lista) mögé látni – hogy mindenki megtalálja az igényeinek megfelelő tömegnövelőt! Vásárlási kisokos a megfelelő tömegnövelő kiválasztásához!

leangains_03.jpg

Étkezési stratégia a zsírmentes izomtömegért! - Így alkalmazd a gyakorlatban!

izomtmeg_csajoknak_01.jpg

Izomtömegnövelő étrend csajoknak!

Nézzük meg, hogy pontosan mit kellene (t)enni, ha csaj létünkre végre nem fogyni, hanem erősödni, izmosodni szeretnénk!

tmegnvels_03.jpg

Tömegnövelő étrend útmutató

Nem egy szimpla étrend sablonnak akarjuk kiszúrni a szemeteket, inkább megadjuk a kellő tudást és irányelveket, melyekkel Te magad össze tudod állítani a leghatékonyabb étrendet!

protein_forras_01.jpg

Aminosavak vagy a fehérje - melyik a hatékonyabb az izomnöveléshez?

A fehérjét először aminosavakra kellene bontani a szervezetnek, majd ebből felépíteni a saját fehérje struktúránkat. Így joggal merült fel a kérdés: vajon hatékonyabb az izomépítés szempontjából az, ha a fehérje por helyett aminosavakat viszünk be? Erre keressük a választ!

hrom_tkezs_tvhit_01.jpg

Három étkezés tévhit - megcáfolva!

Három népszerű étkezési tévhit, melyek nemhogy használnak, hanem akár árthatnak is a diétánknak! Reggeli, ebéd, vacsora... mindegyikről eloszlatunk egy-egy téves elképzelést!