Eszközök az állóképesség fejlesztésére

Kondifejlesztés, de mivel?

Mivel nemrégiben beszéltünk az állóképesség fejlesztés lehetséges módjairól, akkor most nézzük meg azt is, hogy milyen eszközpark állhat a rendelkezésünkre – vagyis melyek azok, amiket a leggyakrabban használnak világszerte.

A futásoknak - különösen a rövid sprinteknek - megvan a helye a sportok döntő hányadában, emiatt egyértelmű, hogy van létjogosultsága, amikor az állóképesség fejlesztés a cél.

Ellenben az olyan eszközöknek, mint az ellipszis tréner vagy a szobakerékpár már sokkal inkább általános kardió javításra alkalmasak - kivéve persze, ha kerékpározók, vagy éppen sífutók vagyunk.Általános állóképesség javításra vitathatatlanul hatékonyak azok számára, akiknek a futás túl nagy ízületi terhelést jelentene (gondolunk itt a túlsúlyosakra, vagy a térd-csípő vagy éppen boka gondokkal küzdőkre).

Az evező gépek manapság nagyon népszerűek, egyáltalán nem véletlenül: kiválóan alkalmasak az állóképesség javításra. Mivel a felsőtest nagyon intenzíven dolgozik, emiatt remek kiegészítés bármilyen erő-állóképességi sporthoz, ahol a felsőtest van terhelés alatt. Sok cikk foglalkozik vele, hogy például a küzdősportokban, az ütések folyamatos toló mozgásának remek kiegészítő gyakorlata lehet, mivel az antagonista izompárját dolgozza meg a toló izmoknak.

A kettlebellek szintén egy roppant nagy divathullámot képviselnek. A különböző swing vagy éppen clean, esetleg snatch variációk a teljes testet dolgoztatják meg, ezért igen hatékonyak lehetnek az állóképességi programunk során és remek anaerob állóképességet lehet szerezni velük. Hátrányuk azonban, hogy kevés helyen elérhetőek konditeremben.

Medicin labdákat és homokzsákokat emelnénk ki még következőnek. A fenti kettlebellekhez hasonlóan jó szolgálatot tehetnek, különösen gyorsasági-állóképesség fejlesztésénél. További előnyük, hogy a medicin labdák az olcsóságuk miatt meglehetősen széles körben el vannak terjedve, emiatt gyakorlatilag bárhol hozzáférhetők.

Rope workout, azaz amikor egy mászókötelet különféle módon lengetve, földhöz verve, stb…  (bővebben már olvashattál róla nálunk is) igyekszünk minél nagyobb teljesítményt leadni. Mivel egész testet mozgat meg ez is, emiatt nagyon hatékony volna - azonban sajnos itt is limitáló tényező, hogy kevés helyen van, illetve egyszerre csak egy ember dolgozhat rajta. Ellenben komplex edzés egyik állomásaként teljesen megfelelő lehet!

Saját testsúlyos gyakorlatok és a felfüggesztett eszközök véleményem szerint összekapcsolódnak, hiszen mindkettőnél a testsúly az ellenállás. A felfüggesztett eszközök nagyon nagy előnye, hogy sokaknak, akik még nem képesek teljes testsúllyal bizonyos gyakorlatokra, azok számára nagyon nagy segítséget jelenthet.Előnye továbbá a saját testsúlyos gyakorlatoknak, hogy kvázi bárhol, bármikor rendelkezésre állnak.

A folytatásban minta-rutinokat olvashattok majd, hogy a fentieket miképpen érdemes kombinálni!

Gil / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

medicin_ball_slam_03_2.jpg

Medicin labda a nagyfiúk választása a hatékony kardióhoz

A medicin labdás edzésekkel amellett, hogy kiváló kondíciód lesz, erős, funkcionális törzs izmaid, amellett olyan szikár leszel, mint egy fajtatiszta angol agár, és legalább olyan gyors is.

kettlebell_gyorstalpalo_03.jpg

Kettlebell gyorstalpaló

vo2_edzes_01.jpg

VO2 Max fokozó edzések

Az alábbi technikákból nagyon jól profitálhat minden haladóbb szinten lévő erő-állóképességi sportoló. Készülj fel, mert a "simán csak" megterhelőtől az egészen extrémig terjed majd a skála!

rope_workout_02.jpg

Rope workout - Mindenkinek köteles...kmm...kötelező!

Legyél kezdő vagy haladó, ropi vagy túlsúlyos, hétköznapi gyúrós vagy vadállat MMA harcos... Akarj fogyni, erősödni vagy pusztán teljesítményt növelni. A kötélgyakorlat akkor is neked való!

allokepesseg_04.jpg

Speciális kiegészítő kombinációk a tornádó erejű állóképességért!

Mivel számos sportágban kiemelten fontos a megfelelő szufla és állóképesség, így nézzük meg, milyen kiegészítők segíthetnek abban, hogy mindent elsöprő intenzitással tudd teljesíteni a célod!

Inger-gazdag(abb) kardió edzés!

"Felejtsd el a futást! Végezz változatos kardió edzéseket úgy, hogy szinte egy métert sem kell megtenned, sőt a kardió gépparkot és az aerobik órák gyönyöreit is elkerülheted!"

kredzs_01.jpg

Szálkásító programok - kisokos: Köredzés és HIIT

Mostani írásunkban a két legdivatosabb és legszélesebb körben használt zsírégető módszer mellett sorakoztatunk fel érveket-ellenérveket!

szlkst_programok_03.jpg

Szálkásító programok - kisokos: Komplexek és hagyományos kardió

Folytatjuk a szálkásító programok bemutatását! Ezek közül jön egy kevésbé ismert módszer is, mely a zsírégetésen túl a kondidat is remekül fejleszti!

nyri_kardi_05.jpg

Nyári kardió edzés a szabadban

Mostani írásunkban arról beszélünk, hogy miképpen lehet a klasszikus kis intenzitású állóképességi edzést ötvözni a HIIT-vel, és miért érdemes a terepen futni - a sík aszfalt helyett!

futkaland_01.jpg

Futókalandok... avagy mi már csak így futunk!

Bevállalós vagy? Benne lennél egy kis futókalandban? Ha unod a szokványos kardiót, akkor próbáld ki elvetemült ötletünket!

tolas_01_1.jpg

Prowler edzéstervek mindenkinek!

Szeretnél zsírt égetni? Esetleg állóképességet fejleszteni? Bunyós vagy? Külön célok, külön edzéstervekkel - egy eszköz segítségével!

kredzs_02_1.jpg

Három érv a HIITetlenkedőknek!

Három nyomós érvvel megmutatjuk, miért jársz jobban a magas intenzitású edzéssel a sima kardió helyett!

atlta_edzs_02.jpg

Eddz úgy, mint egy atléta!

Szeretnél olyan esztétikus, arányos, szikár testet mint amilyen az atlétáknak van? Íme egy egy hetes edzésterv!

a_vgs_jtszma_03.jpg

Végső játszma: gyakorlatok a maximális zsírpusztításhoz!

Aki szálkásodni akar, az most súlyzózás után (még) nem a proteinért robog, hanem előtte végigtol egy tisztességes, izzasztó, anyagcserét (és gyomortartalmat) felkavaró 5-10 perces végjátékot. Ebben a részben megmutatjuk, hogy is fest ez a gyakorlatban!