Érvek, miért KELL este 6 után is enned!

Ehetek hat után? Egyél hat után!

Nem csak szabad utat adunk az esti vacsorádnak, még a lovat is alád tesszük – és megmondjuk, miért is jó Neked az, ha nem követed a "hat után nem eszem" csorda-szellemet!

Vannak olyan napszakok, melyeknek kifejezetten kérdéses, megosztó és viszontagságos helyet jelentenek az étkezési rutinunkban. Így van ez a késő esti órákkal is, amikor hullafáradtan hazaérve, a tévét-rádiót bekapcsolva bújnánk be a hűtőbe…de hopp, felmerül a nagy dilemma… a dilemma, melyekkel már évek-évtizedek óta gyötörnek minket a női lapok, a legjobb barátnők és okoskodó családtagok: együnk vagy ne együnk este hat után? Itt megmondjuk a választ! Egyél hat után!

1. Vacsorázz, mert nincs a testedben beépített kvarcóra.

Vagyis nem vagyunk egyformák. Amint köpött-a-maci időpont nem jelenti mindenkinek azt, hogy fogmosás, és ágyba bújás. Ha valaki éjfél után fekszik, miért ne ehetne akár 10-kor is? Ha valaki este tud csak leedzeni, akkor nem kéne visszapótolnia a tápanyagokat, hogy aztán ne az izomzatunk lássa kárát a vacsora-megvonásnak? Nem vagyunk egyformák, más életmóddal, életritmussal rendelkezünk… akarjunk itt is egyediek lenni, és nem beállni a sablon-trendbe. Alvás előtt körülbelül 2-3 órával ideális enni – de ez is egy olyan általános dolog, amit egyéne válogatja…

2. Vacsorázz, mert úgyis a napi teljes kalória mennyiség dönti el a sorsod!

Azonban hiába tartjuk magunkat hatalmas elszántsággal a vacsora-megvonásos trendhez, ha a nap első részében bizony négy sajtos bucit is magunkévá tettünk. Egyesekben ugyanis annyira tombol a tudattalan túlélési ösztön, hogy hajlamos az esti böjt előtt bebiztosítania magát a pár nagyobb ebéddel. És itt bukik el igazán a dolog, hiszen ahogy már hangsúlyoztuk és fogjuk is: ami fontos, az az egész napi kalória bevitel (még precízebben: a bevitt makrotápanyagok mennyisége és minősége) - és nem az időpont, amikor elfogyasztjuk.

3. Vacsorázz, mert az esti étkezésnek kedvező hormonális hatásai lehetnek.

A növekedési hormon (szomatotropin, STH - vagy angolosan growth hormone, GH) az agyalapi mirigy által tárolt és kibocsátott egyik fehérjealapú hormon, mely roppant mód szorgalmazza a fehérjebeépülést, így növeli a zsírmentes tömeget és az izomerőt, de a zsírégetésben sem elhanyagolható a szerepe

Fontos tudnunk, hogy a GH főként "éjjeli" hormon, termelődése erősen függ az alvástól. A lefekvés előtti fehérjegazdag étkezés nemcsak amiatt fontos, hogy az esti órákban se maradjanak táplálék nélkül a féltve őrzőtt izomsejtek, hanem a késő esti étel fehérjetartalma és a növekedési hormon anabolikus (felépítő) hatása nagyobb zsírmentes izomtömeg tárolást eredményezhet!

Ezért fontos, hogy az utolsó étkezés mindenképp tartalmazzon magas fehérjetartalmú és lassan felszívódó elemózsiát – például zsírszegény túró, sovány húsfélék zöldségkörettel, illetve a táplálékkiegészítők között pedig egy finom kis kazein "puding" is elsöprő íz-élményekkel zárja a napod.

Tipp! Az arginin-ornitin, illetve a glutamin kiegészítőkkel még inkább serkentheted ezeket a folyamatokat!

4. Vacsorázz, hogy a zsír vesszen és ne az izom!

A szomszéd néni sem vacsizik, mégis fogyott? Valóban jó ez neki? Tudod mit érhetsz el vele? Lehet, hogy a testsúlyod valóban csökken, de egyre petyhüdtebb, erőtlenebb leszel, és a sportteljesítménye is romlani fog. Mindez azért mert a zsír helyett az izomzattól sikerült megszabadulnod. Ha hosszas ideig nem jut a szervezeted tápanyaghoz, akkor elsőként a nagy energiaigényű izomzatot fogja lebontani – és nem a hasadon békésen tornyosuló zsírpárnát. Kevesebb izom pedig lassuló anyagcsere, gyengeség, punnyadság, puha és zsíros test…megéri?!

5. Vacsorázz, hogy reggel ne korgó gyomorral ébredj.

A reggeli kekszektől, müzliktől, diétás női "szaklapoktól" kezdve mindenki a bőséges reggelit sulykolja belénk. Valóban az a legegészségesebb és fogyás szempontjából is a legpraktikusabb, ha reggel abszolváljuk az étkezésünk jelentős részét? Hát nem! Pedig kiéhezve reggel hányan tesszük ezt… A kutatások szerint (Shin és mtsai; 2011) a reggel megemelkedett kortizolszint a kaja hatására nagyobb inzulintermelést vált ki - ellenben mondjuk délután, amikor a kortizol szint lejjebb csökken. A magas kortizol szint magas inzulin mellett a zsírraktározásnak is kedvezni fog! Ennyit a "nem eszem este, na de reggel..." elképzelés hasznosságáról...

6. Vacsorázz, hogy jobban aludj.

A szénhidrát növeli a triptofán-szintet, amely serkentheti az alvást segítő szerotonin termelését. Ugyanakkor itt szintén hangsúlyoznám a mértékletességet, és a személyre szabottságot – mivel sokaknál a késő esti szénhidrátbevitel akár emésztési panaszokat is okozhat, ami nem épp altató hatású…

+ 7. Vacsorázz a Pároddal, családoddal…hiszen a nap többi részében általában ezt nem teheted meg.

Valójában - reményeim szerint - az olvasóink nem egy "bádibuilder-gépek", és az (esti) étkezések fontos szociális események lehetnek akár számukra is. Sokan csak sajnos ekkor kerülnek össze a családjukkal, ekkor van lehetőségük leülni, beszélgetni… egy meghitt, csirke-rizs-saláta vacsi a baráti társaságban, egy jó kis protein pudingos fehérje palacsintázás az esti dvd-zés közben a Pároddal… nem rossz, nem rossz…

Szilvi / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények
A cikk nagyon is jó de a 4. ponthoz annyi hozzászólásom lenne, hogy a szervezet ha nem jut hosszas ideig tápanyaghoz minden körülmények között először a zsírraktárakat mozgósítja. A fehérjéket csak végső esetben kezdi el bontani ha már nincs más egyéb mozgósítható energiaforrás :)
Norbi Kertész | 2015-02-25 09:15:46
Ha ez így lenne, akkor elég könnyen el tudnánk tüntetni a zsírt, nulla izomveszteséggel. Elég lenne mindössze pár napig nem enni amíg a szervezet fel nem használja a teljes zsírtartalékot.
József Kuk | 2015-02-25 11:41:45
Tehát szerinted ha elkezdesz nem enni, akkor a zsír kezd el lebontódni, az izom megmarad..?és csak akkor nyúl a szervezet az izomzathoz, ha már felélte a zsírtartalékokat?
Ejj, ha ez így működne milyen egyszerű lenne az élet
............. :)
László Botos | 2015-02-25 11:42:59
Szerintem aki zsírt akar veszteni, nagy ívben tojik arra, hogy izmot is veszít. Nekem személyesen az a tapasztalatom, hogy este sok zöld zöldség nyersen, kevés hallal, hússal vitte le a legtöbb zsírt rólam.
Judit Udvarhelyi | 2015-03-02 11:20:52
Pedig ne tojjon rá! :) Az izom adja a formát, valamint izom jelenlétében jobban megy a zsírégetés is.
Balázs Borbély | 2015-03-11 05:25:39
Balázs Borbély Ezt egy kettlebell-edzőnek mondtad... :)
Kovács Krisztina | 2015-04-19 09:56:21