Erőszint csökkenés és a verseny előtti diéta - vajon mindig együtt járnak?

"Diéta alatt tutira legyengülök?"

Diéta alatt vajon mindenképp számolni kell azzal a kellemetlenséggel, hogy a megszerzett erő nagyobbik része is elvész? Úgy gondolom, ez a kérdés az egyik legérzékenyebb a súlycsoportos versenyeken indulók számára, hiszen ott lehetőség szerint minél nagyobb erőt kellene kifejteni azonos testtömeg mellett. Ugyanakkor érdekes lehet testépítők számára is, hiszen nem mindegy, hogy majd mennyire megy rá az erőd a sok vízhajtózásra...

A cikk születésének történetéhez hozzátartozik, hogy a napokban olvastam egy írást, az egyik kedvenc kanadai gurum (Charles Poliquin) oldalán, amiben arról beszélt, hogy "a karcsúbb sportoló -jobb sportoló".

Alapvetően, ha kevesebb zsír van rajtad, akkor kisebb tömeget kell mozgatnia az izmoknak, ami pusztán a fizika törvényszerűségeit alapul véve teljesen helytálló. Teljesítménysport szempontjából tehát a legtöbb esetben a "száraz" fizikum előnyösebb - emiatt eleve célszerű lenne minél tisztább, zsírmentesebb tömeget felépíteni az alapozás során, illetve  a testsúlyhoz mért, relatív erőt folyamatosan szinten tartani.

A relatív erő ugye azt jelenti, hogy az adott testsúlyhoz képest milyen erőt vagy képes kifejteni: ergo minél nehezebb valaki ez ugye annak arányában romlik majd. Súlycsoportos sportágakban a jelentőségét nem kell hangsúlyozni. Nagyon jó példa a relatív erőre a szertorna (vagy a mostani, modernebb inkarnációja a street workout:)), ahol remekül megfigyelhető, hogy a mennyire szimmetrikus, arányos izomzat alakul ki, alacsony testzsír százalék mellett. Talán minden sportág közül a legarányosabb testet a torna építi, amellett ezek a fickók olyan könnyedséggel dolgoznak a saját testsúlyukkal, amiről csak álmodnak a tipikus edzőterem látogatók.

Kis érdekesség, hogy végeztek egy felmérést, mely arra irányult, hogy mégis milyen erősek ezek a személyek akkor, amikor nem saját testsúllyal kellett dolgozni… hát, az eredmények egészen megdöbbentőek voltak! Például: a karból nyomás saját testsúly másfél szerese, guggolás saját testsúly kétszeresével… és mindezt úgy, hogy a többségük akkor fogott először a kezébe rúdsúlyzót!

A fogyás leggyorsabban vízvesztéssel érhető el, ezt tudjuk. A legenda szerint Papp Laci ökölvívónk, amikor a mérlegelésre fogyasztotta magát, akkor gyakran téli kabátban ment kocogni a mediterrán tengerparton. Ellenben az érem másik fele, hogyha nagyobb mennyiségű folyadékot vesztesz, akkor az erőszint is csökken, lévén az izom tetemes része víz!

Például, ha valaki kreatint kezd szedni, akkor az erőszint növekedés első körben a megkötött víznek lesz köszönhető. Emiatt a különféle jo-jo effektusok, dehidratálások és vízhajtózás helyett a megoldás a folyadékterek állandó szinten tartása lenne egy ideális cél...

A hosszú távú fogyás titka ugye nem más, mint a csökkentett tápanyag bevitel. Na most a kérdés, hogy a negatív kalória mérleg mellett mennyire tartható fenn a teljesítmény? A válasz az, hogy gyakorlatilag amikor fogysz, akkor mindenképpen romlik valamennyit (akár csak néhány ezreléket is) az erőszinted.

Azonban nagyon régi trükk, hogy a sportolók szándékosan híznak 2-3 kg-ot a felkészülés alatt, és ilyenkor a szervezet ezzel az extra súllyal (ami végsősoron egyfajta szándékosan felpakolt felesleg) végeznek edzéseket. Ekkor az eredmény az lesz, hogyha ezt a néhány kilogramm pluszt minél gyorsabban sikerül ledobni, akkor szinte "repülnek" majd. A futások játszva könnyedek lesznek, az ugrások, vagy bármilyen gyors helyzetváltoztatással járó gyakorlatok rengeteget javulnak.

Igen ám, de nem mindenki tudja olyan gyorsan ezt a felesleget lefogyni, ilyenkor viszont a profit, amit szereztek, az oda is lesz, mielőtt kiaknázhatták volna. Ha hirtelen nagyon lecsökkented az energia bevitelt, akkor annak azért (főleg edzés mellett) az izomtömeg, ezáltal az erőszint látja kárát!

Emiatt rendkívül hatékony dolog bármilyen hirtelen nagyobb mennyiségű kalória megvonással járó radikális diéta közben a fokozott aminosav bevitel. A megnövelt aminosav (főleg a BCAA és a glutamin) bevitel segít abban, hogy - amennyire lehetséges - az izomtömegből maradjon meg minél több.

5 880 Ft -15% 4 980 Ft
californiafitness_bcaa_400.jpg
13 080 Ft -28% 9 380 Ft
musclemeds_amino_decanate_300_g0.jpg
6 680 Ft -13% 5 780 Ft
bsn_amino_x_435g_new.jpg

Másrészt a plusz kilók felszedése helyett a súlymellények használata roppant kedvező tud lenni. Nem szükséges 10-20 kilót magadra pakolni. Már egy 2-5 kg-os mellény használata is radikálisan megváltoztatja az edzés intenzitását, legyen szó akár futásról, akár zsákolásról, akár hagyományos saját testsúlyos gyakorlatokról!

Gil / FitBuilder Team

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

erin_stern_cikk_8_1.jpg

A testzsír százalék megállapítása

A saját testzsír százalékod megállapításának módjai és szerepe a sportteljesítményben.

trend_03_2.jpg

Miért nem működik a tartós koplalás?

Fogyásról ne is álmodj amíg nincs rendben a hormon szinted! Az alábbiakban amolyan érdekességként megtudhatod, miért nem sikerült még teljesen lefogynod.

ehezes_es_a_zsirbontas_karos_oldala_03.jpg

Az éhezés és a zsírbontás káros oldala

Ha a célod akár a fogyás, akár az izomépítés, akkor nagyon hasznos megismerni ezeket a folyamatokat, hogy elérhesd a céljaidat. Jöjjön tehát az anyagcserénkről egy cikk, amely segít megérteni a diétánk HOGYAN-ját és MIÉRT-jét!

helyi_zsrgets_02.jpg

Mítoszok és kutatások nyomában: van-e lokális zsírégetés?

Egyes emberek bizonyos területekre hízékonyabbak... és van ahová kevésbé. De az létezik, hogy egyes területekre jobban hízunk, akkor ennek az ellentéte is működhet-e: azaz lehet-e adott területről célzottan fogyni? Van-e zsírégető edzés hasra?

kitrs_040_2.jpg

Strandszezon kiegészítők: mitől lehetsz még jobb formában!?

Kiegészítők a klasszikus zsírégetőkön túl... amelyek segítenek, hogy hatékonyabban csökkentsd a zsírt és hozd a top formád!

rope_workout_050.jpg

Zsírégetés és a kardió edzés: biztos jó úton jársz?

A kardió edzést és a zsírégetést kábé mindig több legenda lengte körbe, mint a Loch Ness-i szörnyet… úgy gondolom, hogy egy írás erejéig most egyszer és mindenkorra letisztázunk pár dolgot, hogy ne legyen több félreértés.

fogyni_minden_ron_04.jpg

Fogyni, de nem akárhogyan!

A következő cikk egy iránymutatás, ami alapján kiszelektálhatod, hogy melyik diéta hatékony, és melyik az, ami jobb, ha inkább a kukába végzi!

destszerek_03.jpg

A cukornál is károsabbak lehetnek az édesítőkszerek?!

Az édes életnek megvannak a hátrányai, akkor is, ha csak édesítőszereket használsz. Olvasd el, miért!

has01_1.jpg

Zsírégetőt, de melyiket?

Reméljük ezzel az írással rendbe rakjuk egy kicsit a zsírégető kérdéseket, és alkalomadtán Te is ki tudod választani a hozzád leginkább passzoló terméket.

gyorsan_fogyni_03.jpg

Gyorsan fogyni veszélyes!

A gyors súlyvesztés nagyon kecsegtető, ugyanakkor olyan mellékhatásokat tartogathat, amivel talán nem is számolnánk. Ismerd meg a villám-testsúlyvesztés legkomolyabb hátulütőit!

hzlal_e_a_fehrje_04.jpg

Hizlal-e a fehérje?

A fehérje valóban az a tápanyag, amiből szinte bármennyit ehetünk, nem rakódik ránk? Nézzünk utána!

dita_021.jpg

Miért nem sikerült még mindig lefogynom?

Íme pár tipp, amivel felgyorsíthatod a fogyást, illetve talán megleled annak az okát, hogy eddig miért nem volt oly sikeres a diétád.

alig_eszem_02.jpg

"Alig eszem, de mégsem fogyok?!"

A diétázók körében az egyik legfelkapottabb problémakört vesézzük ki: "Alig eszem, akkor miért nem fogyok?" Hát, most megkapod a választ!