Érdemeld ki a guggolást!

Az igazság az, hogy a guggolás nem jár ám mindenkinek.

Biztos érezted már, hogy mennyire magával ragadó élmény felpörögve, maximális súlyokkal a vállaidon leereszkedni a mélybe, majd onnan minden erődet összeszedve feltörni a magasba. Nem hiába…guggolni jó, guggolni kell, guggolni mindenki szeret(ne).

Talán eddig nem is gondoltál bele, hogy megannyi képességnek kell a zsebedben lennie ahhoz, hogy majd a lehető legtökéletesebb módon, szilárd lábakon állva leguggolj, majd onnan újra felemelkedj.

Nézzük gyorsan át, hogy melyek ezek a képességek, melyet a guggolás kikövetel tőlünk:

STABILITÁS: a gerinc, a felsőtest és a csípők stabilitása elengedhetetlen ahhoz, hogy a hatalmas súlyokat a vállaidon megtartani, és hatékonyan, sérülésmentesen mozgatni tudd.

RUGALMASSÁG: a tökéletes mozgástartomány kihasználására csípőben és bokában is kellő rugalmassággal kell rendelkeznünk. Ha ez nincs meg, bizony elég természetellenes módon fogjuk tudni majd a guggolást végrehajtani. Nem is beszélve egy csúnya, merev Achilles-ínról, mely szintén keresztbe tud tenni egy szabályos, mély guggolás végrehajtásában.

ERŐ: gondolom nem meglepő, de a guggolás megköveteli az erőt. Naivan talán azt hiszitek, hogy egy tökös, kemény guggoláshoz csak a lábunk ereje az egyetlen, ami számít. Pedig a törzsünk (vagyis az alsó háti szakasz, illetve a hasizmok) ugyanúgy benne vannak a mókába - és ezen izomcsoportok relatív gyengesége bizony korlátozhat minket a rúdra felpakolt hatalmas tárcsákkal történő felemelkedésben.

Bónusz: a megfelelő csontszerkezet. Ezen sajnos nem tudunk változtatni - bár ha nem olyan hosszú a combod, mint egy kifejlett struccnak, akkor csak a fenti három tényező kialakításán kell dolgoznod.

Hogyan érdemeljük ki a guggolást?

  1. lépés: A helyes mozgásminta és a hibák feltérképezése
  2. lépés: Korrekciós gyakorlatok a helyes mozgásminta kialakítására
  3. lépés: Visszatérés a súlyok alá

1. lépés: Először is ismerkedjünk meg a helyes mozgásmintával.

A mozgásminta maga a helyes mozgást jelenti, a terheléstől függetlenül. Jelen esetben a guggolás, lecsupaszítva, tárcsák, rúd és egyéb hardcore ötvözetek nélkül.

Azt, hogy vajon rendelkezel-e a guggolás helyes mozgásmintájával, a következőképp tudod lecsekkolni:

Állj egy tükör mellé, vállszélességnél kicsit nagyobb terpeszben, a karjaidat keresztezd a mellkasodon. Csípőből indítva a guggolást, (mintha le szeretnél ülni egy mögötted lévő székre, de erdőben pisilés is hatásos hasonlat szokott lenni...) és ereszkedj le, minél inkább függőleges felsőtesttel, az alsó lábszárak közé. Na már most jó esetben leértél alsó pozícióba: ha úgy festesz, hogy a térdeid teljesen be vannak hajlítva, a sarkaid a földön maradtak és a felsőtested is nagyobb szöget zár be a talajjal, mint 75 fok (azaz közel állsz a függőleges síkhoz), akkor a felépítésed okés. Rohanhatsz a rúd alá guggolni.

Kevésbé szerencsés eset, ha nem rendelkezel megfelelő stabilitással, ízületi mobilitással: azaz sarkaid felemelkednek, térdeid ki-be kacsáznak, és úgy előre dőlsz, hogy lefejelnéd az előtted lévő falat. Ebben az esetben feltenném a kérdést: most őszintén, ha nem vagy képes megfelelően végrehajtani a mozgásmintát, hogyan akarsz több tíz-száz kilót a tarkódra venni és nyugodt szívvel leguggolni?

A következőkben megpróbálunk segíteni Neked azzal, hogy néhány korrekciós gyakorlattal orvosoljuk az esetleges hibákat - hogy megújultan térhess vissza a kemény guggolás világába. És immár ott lesz benned a helyes mozgásminta, hogy semmi se álljon az utadba ahhoz, hogy hatalmas, szilárd lábakkal állj majd a földön. Vagy épp guggolj. Mert megérdemled.

Szilvi / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

erdemeld_ki_guggolas_1.jpg

Te mit tennél meg egy tökéletes guggolásért?

Mutatok néhány erősítő, illetve korrekciós gyakorlatot, melyek remélhetőleg majd segíteni fognak a helyes mozgásminta kialakításában: Öt meg még egy módszer arra, hogy valóban kiérdemeld a guggolást!

te_milyen_melyre_sullyedsz_02.jpg

Te milyen mélyre szoktál süllyedni?

... mármint a guggolás mélységét illetően. Vajon a comb és a talaj párhuzamos síkja a határmezsgye, vagy az e káros, ha a hátsónkkal feltöröljük a padlót? Hol az igazság akkor?

labedzes_csajoknak_100.jpg

A kemény hátsóért dolgozz meg keményen!

Ha eltökélt célunk, hogy Larissa Reist megszégyenítő hátsóval tombolhassuk végig a bikiniszezont, akkor gyürkőzzünk neki. Íme, a második lábedzés gyakorlatai jönnek!

sarokalatet_04.jpg

A tárcsáknak a rúdon van a helyük, nem a sarkad alatt!

A sarokalátét használatának problémáját és lehetséges megoldási javaslatokat mutatunk, hogy Te is szilárdan, teli talppal állj...vagyis guggolj a földön!

guggolas_02.jpg

Miért ne sétálj guggoló ember közelében?

Guggolni jó, guggolni kell, guggolni mindenki szeret... De mi van akkor, ha hirtelen abban a kínos szituációban találjuk magunkat, hogy a ránk nehezedő rúddal bizony nem tudunk felállni?

terdfajas_01.jpg

"Nem guggolok, mert fáj a térdem" szindróma

Pedig a sérülésekből való hatékony felépülés egyik alappillére is a guggolás...

ht_rv_ellguggols_05.jpg

Hét elgondolkodtató érv az elölguggolás mellett

Sokszor háttérbe szorul az elölguggolás - de most megmutatom azokat az előnyöket, amiért legközelebb már Te sem fogod kifelejteni az edzéstervedből!

guggolas_071.jpg

Virtuális guggolás szeminárium

Most alaposan kivesézzük és megtanítjuk Neked is a kellő technikát, csak hogy Te is átélhesd a guggolás örömeit.

felhzs_0201.jpg

Az új ektomorf stratégia: az alsótest edzése!

Nézzük, hogy miképp tudjuk átírni az edzéstervet, illetve módosítani a gyakorlatokat, hogy az leginkább a vékony, magas testalkatunkra legyen szabva!

guggols_klinika_02.jpg

Guggolás-klinika: Tipikus hibák és a mögötte álló okok

Nemcsak azt nézzük meg, hogy melyek a tipikus hibák a guggolásodnál, hanem arra is választ kapsz, hogy milyen testi problémák állnak ennek hátterében!

guggols_korrekci_01.jpg

Guggolás klinika: Korrekciós technikák mindenkinek!

A guggolás során felmerült hibákról, helytelen mozgásmintáról már gyakran esett szó - most megnézzük milyen három gyakorlattal tudod javítani, erősíteni a tested és tökéletessé tenni a mozdulatsort!