Érdekességek a Crossfit világából

Tudni akarod ki a legfittebb ember a világon? Akkor kövesd nyomon a Crossfit Games versenyszámait!

A Crossfit már 2007 óta keresi minden évben azt az embert, akiben a fittség minden aspektusa a leginkább összpontosul. Azt az embert aki, képes több száz métert úszni a hullámzó óceánban, utána 1500 métert futni a tengerparti homokban, majd lenyomni 50 húzódzkodást, 100 fekvőtámaszt, 200 guggolást, majd a végére HA még marad benne szufla, egy újabb 1500 méteres futáshoz...és persze mindezt élje túl, időre, a lehető leggyorsabban. Ilyen és ehhez hasonló feladatok várhatnak mindenkire, aki szeretné "a világ legfittebb embere" címet elnyerni.

A Crossfit Games végső küzdelmére több fordulós megmérettetésekkel lehet kijutni. A lehetőség kapuja azonban mindenki számára (igen, még előtted is) nyitott, ha elég eltökélt, kitartó és edzett ahhoz, hogy megfelelően teljesítse a Crossfit versenyszámait.
Február végén némi nevezési díj ellenében bárki jelentkezhetett a játékokra a Crossfit Games online felületén. Első körben a résztvevőknek több héten keresztül, a szervezők által előírt feladatsorokat kellett időre teljesíteni, és mindezt feltölteni egy video megosztóra. A legjobb eredményeket elért 60 nő és 60 férfi, illetve 30 csapat juthatott ki a játékok második állomására, a regionális döntőre. A regionális döntőket a világ több pontján is megrendezik, ahonnan már csak a legjobb 3-3 versenyző juthat ki a júliusi végső küzdelemre.

A regionális döntők közül számunkra a május 25-27-ei, Dániában megrendezett összecsapás volt a legizgalmasabb, ugyanis kis országunk is feltűnt a mezőnyben: Kovács Lacinak sikerült kijutnia a második menetre, és valami hihetetlen teljesítményt nyújtania! Az eredmények durvák, és magukért beszélnek...
A regionális döntőkről röviden annyit kell tudni, hogy három napos folyamatos megmérettetésekből állnak. Minden nap a Crossfit elveihez méltóan különféle típusú feladatokat kell időre, szigorú szabályokhoz mérten teljesíteni.

Ízelítőnek, kedvcsinálónak, de semmiképp sem elrettentő példának íme az idei regionális standard versenyszámok:
1. WOD (Workout Of the Day): "Diane" 21-15-9 ismétlés, időre:
Elemelés (100 kg)
Nyomás kézállásban

2. WOD: Időre:
2000 méter evezés
50 Egylábas guggolás, felváltva
30 Felvétel (100 kg)

3. WOD: 4 kör időre:
10 Szakítás kézisúlyzóval (45 kg)
Sprint

4. WOD: Időre:
50 Tarkón guggolás (60 kg)
40 Húzódzkodás
30 Nyomás fej fölé (60 kg)
50 Elölguggolás (40 kg)
40 Húzódzkodás
30 Nyomás fej fölé (40 kg)
50 Guggolás fej feletti tartásban (30 kg)
40 Húzódzkodás
30 Nyomás fej fölé (30 kg)

5. WOD:
Szakítás növekvő terheléssel (Snatch ladder)
20 Duplatekerés ugrálókötéllel

6. WOD: Időre:
Elsőként 3 kör:
7 Elemelés (155 kg)
7 Feltornázkodás gyűrűn (muscle up)
Majd 3 kör:
21 Wall ball (10 kg)
21 Láb a rúdhoz
Végül:
Koffercipelés/farmer séta (két 45 kilós kézisúlyzóval)
28 Burpee és dobozra ugrás
farmer séta (két 45 kilós kézisúlyzóval)
3 Feltornázkodás gyűrűn (muscle up)

Szerintem mindenki nevében mondhatom, hogy elismerés azoknak a hősöknek, harcosoknak, túlélőknek akik keményen végigküzdötték a három nap próbáit!
Ezúton is gratulálunk Kovács Lacinak a kitartásáért, teljesítményeiért, eredményeiért...aminek köszönhetően egyre több (nemcsak) magyar sportszerető ember ismerte meg a Crossfit nevét, rendszerét, filozófiáját.
Laci nagyon szép eredményeket ért el, de mint tudjuk, a Crossfit olyan, mint az élet: izgalmas, élvezetes és változatos, de olykor kiszámíthatatlan, kemény és igazságtalan. Néha a magasba ugrassz, néha a padlóra zuhansz. De mindig legyen egy célod, amiért nap mint nap küzdhetsz. Sok sikert Lacinak a továbbiakhoz!

Szilvi / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények
Kemény menet volt!! Le a kalappal a Kovács Laci előtt!
Lajos Jarabek | 2012-05-30 09:14:07

Kapcsolódó cikkek

fekvotamasz_variaciok_2.jpg

Burpee

guggolas_fej_felett_02.jpg

Guggolás fej felett tartott rúddal

thruster_01.jpg

Thruster

koredzes_01.jpg

Köredzés - alapismeretek

A köredzés bizony remek dolog: megállja a helyét, bármi is legyen a célod: akár szálkásítás, akár erő és állóképesség fejlesztés...vagy csak ha már a tököd tele van és szeretnéd valami újdonsággal feldobni a befásult edzésnapokat.

rich_02.jpg

Rich Froning

rope_workout_02.jpg

Rope workout - Mindenkinek köteles...kmm...kötelező!

Legyél kezdő vagy haladó, ropi vagy túlsúlyos, hétköznapi gyúrós vagy vadállat MMA harcos... Akarj fogyni, erősödni vagy pusztán teljesítményt növelni. A kötélgyakorlat akkor is neked való!

deck_of_death_01.jpg

A "halál-osztó" tréning

metcon_020.jpg

A metabolikus kondicionálás a gyakorlatban

metcon, metabolikus kondicionálás, crossfit, kardió, zsírégetés, anaerob állóképesség, állóképesség, metabolikus edzés

tomegnoveles_sulyemelo_gyakorlatokkal_03jpg.jpg

Tömegnövelés súlyemelő gyakorlatokkal... mégis miképp lehetséges?

A súlyemelők nemcsak pokolian erősek, de igen izmosak is. A súlyemelő edzésterv viszont mégis eltér a megszokott "testépítős" metódustól... így nézzük meg, mi az, amit a súlyemelőktől tanulhatunk a szikárabb fizikum eléréséhez!

balboa_kr_03.jpg

Balboa – kör

Egy igazán ütős kis gyakorlatsor, melyet mindenképp végig kell nyomnod... és ha az állóképességed fejlesztése nem elég motiváló cél, akkor küzd végig a jó öreg Rocky Balboa kedvéért!

crossfit_games_05.jpg

CrossFit Regionális bajnokság: Kovács Lacee Európa legfittebb embere!

Íme egy rövid kis összefoglaló a hétvégén lezajlott CrossFit Regionális bajnokságról és annak "Hihetetlen" pillanatairól!

gpp_020.jpg

Általános fizikai felkészülés - edzéstervvel, a gyakorlatban!

Az általános fizikai felkészülés a sportág specifikus edzésekkel szemben egyfajta általános, sokoldalú felkészülést jelent - nézzük meg, miképp működik ez a gyakorlatban.

burpee_kihvs_03.jpg

Egy újabb kihívás - avagy milyen fából faragtak?!

Aki bevállalós vagy szeretne egy kis állóképesség fejlesztő, testzsír százalék javító, élet-halál közt lebegő élményekkel gazdagodni… annak javasoljuk a következő receptet!

kelle_az_atlag_embereknek_is_a_szelsoseges_terheles_04.jpg

Kell-e az átlag embereknek is a szélsőséges terhelés?

Nyereségek és felmerülő kockázatok tekintetében is megvizsgáljuk az alábbi kérdést: vajon minden esetben megéri szélsőséges terheléssel edzeni?

kardi_010.jpg

Eszközök az állóképesség fejlesztésére

Mivel nemrégiben beszéltünk az állóképesség fejlesztés lehetséges módjairól, akkor most nézzük meg azt is, hogy milyen eszközpark állhat a rendelkezésünkre – vagyis melyek azok, amiket a leggyakrabban használnak világszerte.

rich_02_1.jpg

Hatékony táplálékkiegészítők a CrossFit edzésekhez

A CrossFit elterjedésével sokan érdeklődtök, hogy milyen táplálékkiegészítők lennének a leghasznosabbak kifejezetten ehhez az edzésmódszerhez. Íme egy kis segítség!

sajt_testsly_nehezts_10_1.jpg

Saját testsúlyos edzés a gyakorlatban: így növeld a terhelést!

Az edzésterv átböngészése után már Te is jó pár ötlettel gazdagodva képes leszel arra, hogy saját ízlésedre, fizikai kapacitásodra, céljaidra variálhatsz mindent!

atlta_edzs_02.jpg

Eddz úgy, mint egy atléta!

Szeretnél olyan esztétikus, arányos, szikár testet mint amilyen az atlétáknak van? Íme egy egy hetes edzésterv!

cipels_04.jpg

Tedd meg ezt a pár lépést az erősebb törzs, kar és trapézizmokért!

Egy gyakorlat több variációját ismerheted meg, hogy még célzottabban fejleszd a törzsed, a trapézizmokat vagy akár a karodat!