Enyhébb sportsérülések otthoni kezelése

Fájdalmas tapasztalatok!

Bár aki sportol, annak összességében sokkal jobb az általános egészsége, és könnyebben épül fel betegségekből, gyakorlatilag a sport a jelenleg létező legjobb anti-ageing módszer. Mégis sajnos annak is megnő a kockázata, hogy előbb-utóbb bekövetkezik valamilyen sérülés.

Szerencsére a sportsérülések többnyire a "könnyű" kategóriába tartoznak. Ha figyelembe vesszük, hogy egy aktív életet élő kevésbé lesz beteg (értem ezalatt egyaránt a megfázást és az olyan mozgáshiányhoz köthető betegségeket mint az elhízás és  csontritkulás), jobb lesz a közérzete, összességében feltehetőleg tovább fog élni. Ha ezeket összeadjuk, akkor az esetlegesen előforduló sérülések máris kevésbé ijesztőek! De most nézzük át a leggyakoribb sérüléseket és azoknak a kezelését!

Visszafelé fogok haladni az írásomban, ugyanis először szeretném ismertetni magát a kezelési eljárásokat, majd a következőkben a megelőzést! Igazság szerint fordítva kellene tenni, hiszen ha betartanánk az elővigyázatossági szabályokat, akkor nem történne baj.

Húzódások, rándulások és szakadások kezelése.

Húzódás, rándulás és vagy szakadás esetén az egyes izomrostokon belül néhány miofibrillum vagy maga az izomrost, súlyosabb esetben a telejes izom elszakad, illetve túlnyúlik! Azt hiszem ha az unalmas statisztikákat nézzük, akkor ezek a vezető sportsérülések. Szomorú, hogy ezek a sérülések leggyakrabban a bemelegítés hiányából történnek. Ezek gyakoribb problémát jelentenek az átlagosnál merevebb izomzattal rendelkező, és vagy idősebb sportolóknál. Továbbá előfordul akkor is amikor nem megfelelő emelési technikával végezzük a gyakorlatot! Megfelelően bemelegített izmok esetében, mint mondottam meglehetősen ritka jelenség. Emiatt általában vagy az edzések elején fordul elő, vagy az edzés végén amikor a terhelés hatására elfáradt izmok érzékenyebbek lesznek a mechanikai behatásokra!

Tünetei:

Hirtelen, adott mozgás pillanatában fellépő a közeli idegeken keresztül kisugárzó fájdalom. Általános szabály: sérülés esetében az edzést abba kell hagyni! A sérült területet pihentetni, jegelni, felpolcolni. Pontos diagnózist bízd az orvosra!

Rehabilitáció:

Jegelés: ez ne legyen kevesebb mint 10 perc, de ne haladja meg a 20 percet mert ekkor már több kárt okoz mint hasznot hajt. A jégmasszázs mint fizioterápiás módszer roppant egyszerű : lefagyasztasz egy műanyag pohárban vizet (az üveg nem jó mert szétpattan). Ezután kiveszed a hűtőszekrényből és egy pillanatra meleg vizet engedsz rá, éppen csak annyit, hogy olvadjon belőle le 1mm-es rész, és szépen kicsússzon a pohárból. Ezután egy darab ronggyal megfogva szépen mint egy ceruzával köröket rajzolsz a sérült részen, körbe-körbe átgyúrod vele a sérült részt mondjuk napi 3*10-15 percet! A jegelés után amikor a duzzanat már lement a vérellátottság javítására alkalmas lehet a masszázs és szauna - mindkettő segíteni tud.
Fáslizás: a jó öreg rugalmas szövet pólya, ami stabilizálja és védi a sérült tagot. Hirtelen fellépő sérülések esetén csökkenti a bevérzést, ezáltal a rehabilitáció idejét csökkenti. Viszont figyelni kell arra, hogy ne szorítsuk el a végtag vérellátását!
A fáslizás egy újkori és extravagáns inkarnációja a taping (kinezotape használta). Amikor színes kis tapadós szalagokat ragasztanak a bőr felületre. Ennek az élettani értelme az volna, hogy csökkenti azokat a mozgásokat, amelyek a sérült testrészt terhelnék, tehát pihenteti azt. Hatása nagyban függ a felhelyezés technikájától, illetve attól mennyi ideje ragasztották fel.
Pihentetés:
kb. 72 óra alatt általában lemegy a duzzanat. A felpolcolt végtag keringése javul, esetleg izomlazító krémek használata javasolt. Viszont minél előbb el kell kezdeni tornáztatnia ezután a sérült részt, mert a tartós inaktivitás beszűkült mozgástartományt is okozhat! A sportba visszatérés előtt erősítés szükséges és streching. Erősítés alatt nem azt értem, hogy meghúzott hátaddal kezd el egy hét után a merev lábú felhúzásokat. Óvatosan, magas ismétlésszámú gyakorlatok, amik fokozzák az adott terület vérellátását! Kiválóan alkalmasak erre a célra az egyszerű gimnasztikai gyakorlatok, vagy jóga.

Gil / FitBuilder TEAM

Ha van valamilyen bevált módszered a sérülések kezelésére, akkor ne habozz megosztani velünk!

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

izomlaz_1.jpg

Egy régi "kedves" ismerős a mozgás után.

Van aki rajong érte, mások inkább kevésbé - de a többség nem is igazán tudja, hogy honnan is ered, jó-e egyáltalán vagy ép mi a teendő az izomláz csökkentésére.

tuledzettseg.jpg

A túledzettség szindróma

Nézzük meg, hogy konkrétan mi a túledzettség, melyek a tünetei és miképp kerülheted el ezt a nem épp hasznos állapotot!

zsiros_mitoszok_04_1.jpg

Bemelegítés - a világ legjobb módszere a sérülések elkerülésére

Bemelegítés a gyakorlatban: a legfontosabb lépések a sérülések elkerüléséhez!

vallserulesek_2.jpg

Vállsérülések megelőzése

Mi az a rotátor köpeny és miért fontos nekünk törődni vele?

edzs_utni_turmix_03_3.jpg

Kapcsold a regenerációt magasabb fokozatra!

Az edzettséget és a túledzettséget egy nagyon vékonyka határvonal választja el egymástól, amin könnyű átbillenni. Emiatt is kiemelkedően fontos, hogy milyen kiegészítőkkel támogatjuk meg a szervezetünket az edzést követően!

terdfajas_01.jpg

"Nem guggolok, mert fáj a térdem" szindróma

Pedig a sérülésekből való hatékony felépülés egyik alappillére is a guggolás...

terd_rehab_01.jpg

Sérülés után hogyan kezdhetjük el terhelni a térdet?

A soron következő írásban kifejezetten sérülés utáni visszavezető gyakorlatokat fogunk bemutatni, hogy minél hamarabb elkezdve a regenerációt a gyógyulás útjára léphess.

bokasrls_01.jpg

Ne lépj félre! Inkább előzd meg a bajt... hogy kimenjen a bokád!

A félrelépések komoly fájdalmakkal és következményekkel járnak - kmmm... a sport területén is. Egy roppant rövid, egyszerű kis edzésrutint fogtok ma tanulni, amellyel sokat tehettek azért, hogy elkerüljétek a bokasérüléseket.

boka_02.jpg

A bokasérülések típusai és leggyakoribb tünetei

Nézzük meg, melyek a bokasérülések leggyakoribb okai, tünetei, illetve azt, hogy egyáltalán lehet-e erősíteni az ízületi szalagokat!

terdfajas_09.jpg

Öt meg egy meglepő dolog, ami miatt fájhat a térded!

Gyere, ülj le mellém, valamit mondok… méghozzá néhány meglepő dolgot, amit, ha megfogadsz, akkor nagyobb eséllyel kerülheted el a rád leselkedő térdfájdalmakat. Nézzük hol mehet félre a dolog!

gyulladscskknet_telek_05.jpg

Milyen ételekkel tudod kezelni az ízületi gyulladást?

Ízületi gyulladás esetén kulcsfontosságú lehet a táplálkozásod! Megmutatjuk milyen ételeket vigyél be, és miket kerülj - hogy a gyulladásos folyamatokat minél hamarabb leküzdhesd!

zletvdt_de_melyiket_02.jpg

Ízületvédőt, de melyiket?

A mai cikkben megmutatjuk, hogy mire figyelj, ha ízületvédő vásárlásra vetemednél!

terdfajas_01_1.jpg

Térdműtét előtt: hogyan készülj fel rá TESTILEG?

Mivel a sportsérülések több mint 65%-a az alsó végtagot érinti és ennek a számnak is tetemes része térd, emiatt nézzük meg közösen, hogyan készülhetsz fel a "megmérettetésre"!

vllsrls_02.jpg

Hogyan edzünk sérült vállakkal?

Beszéljünk így most arról, miképpen edzünk vállsérülés után, hogy lehetőleg kíméljük a területet, azonban mégsem legyen az, hogy totál inaktívak maradjunk.