Élménybeszámoló Hollandiából: CSCS - azaz erő- és kondíciófejlesztő specialista vizsga-élmények

A mostani írásunk eléggé rendhagyó, hiszen - bár az esemény rovatban jelenik meg - nem egy fitnesz parádéról vagy egy versenyről esik szó, sőt még csak nem is egy itthoni eseményről írunk. Ellenben megtudhatod, hogy miképpen kerekedett fel kicsiny Magyarországról Hollandiába az egyik cikkírótok, hogy megpróbálja az amerikai NSCA szervezet CSCS vizsgáját... na és természetesen azt is megtudhatjátok, hogy mi is ez a vizsga – és miért is olyan különleges.

Elsőként mi az az NSCA?

A rövidítés a "Nemzeti erő- és kondíciófejlesztő szövetség" angol elnevezését rejti. 1978-ben alapította 76 erőnléti edző Amerikában. Jelenleg 72 országban 30 ezer személy a tagja (köztük a cikk írója is). Az NSCA székhelye Colorado Springsben van, ha esetleg valaki arra jár, akkor szerencsésnek mondhatja magát, mert sporttudományi körökben az ottani központ kiemelkedő jelentőségű!

Mi az a CSCS?

A képesített erő- és kondíciófejlesztő specialista (azaz titulusként CSCS a lesz a név mögött). A program története 1985-ig nyúlik vissza, mivel abban az évben lehetett először megszerezni. A CSCS lényege, hogy egy már megszerzett sport- vagy egészségtudományi diploma megszerzését követően egy speciális szakvizsgát teszel, ami során bizonyíthatod, hogy maradéktalanul ismered az erőnlét fejlesztést és képes vagy elboldogulni bármilyen sportoló kondíciófejlesztésével.

Amerika szerte a CSCS az "arany standard" - vagyis ha versenysporttal akarsz foglalkozni, akkor rendelkezned kell a képesítéssel. Ahogyan amerikai tanuló partnerem magyarázta Skypeon, van más erőnléti edző képesítés is az USA-ban, de állásod valójában akkor lesz, ha NSCA-s képesítésed van. A vizsga legendásan nehéz, amit én első kézből tapasztaltam, de erről lentebb olvashatsz!

Novemberig kellett regisztrálni a megmérettetésre, amit az amerikai szervezet egy évben egy, legfeljebb kétszer hoz át Európában. Idén nem is lesz úgy néz ki, csak Angliában egy!

Az Amsterdami Főiskola testnevelési karának egyik épületében került megrendezésre a roppant szűkre szabott létszámú vizsga. Akaratlanul is összehasonlítottam a mi TF-ünkkel és azért bizony érezni lehetett, hogy itt a gazdaság jobban dübörög!

Az amsterdami vizsgára 8-an regisztráltunk, abból heten jelentünk csak meg: három holland, egy török és két német mellett én egyetlen magyarként! A német srácot kérdeztem, hogy Németországban mennyire ismert és elismert a CSCS… azt válaszolta, hogy náluk sem igazán ismert, de tisztában van vele, ha életében valaha USA vagy Kanada felé szeretne munkát kapni, akkor bizony ezt kérik és nem mást!

Legérdekesebb számomra a török srác véleménye volt, aki elmesélte, hogy a ciprusi tenisz szövetségnél elvárás a CSCS, ha nincs meg, akkor beiskoláznak. Illetve Ő is hozzátette, hogyha Amerikai Journalban szeretne publikálni, akkor bizony kell a név mellé az MS meg a PhD mellé egy CSCS is!

A vizsgára érkezéskor két fényképes okmánnyal kell magad igazolni, és bár amikor a teszt másik felére mész be, hiába hogy egyszer elkérték, a formaságok miatt újra igazolnod kell magad!

Maga a vizsga két fő részből áll, amik közt van fél óra szünet! Az első rész a "tudományos" rész, erre másfél órád van. 90 kérdéses többszörös feleletválasztós és reláció analízises kérdések. Ha tudni akarod, milyen témakörökre számíthatsz: biokémia és táplálkozás élettan, egészségtan, izom mikro- és makrostrukturális szerkezet, biomechanika. Véleményem szerint ez a része a tesztnek a könnyebbik.

A szünetben újabb beszélgetés a helyiekkel: a felügyelő tanár, mint kiderült súlyemelő edző és évente jön Magyarországra. Beszélgetésünk alatt kiderült az is, hogy Ő is ellene van a nagy ismétlés számú súlyemelő gyakorlatoknak. 

A második része a tesztnek a lehető legnehezebb feladattal indul: a video kérdésekkel! 40 video bejátszást mutatnak, mindegyiket csak egyetlen egyszer. Időd kvázi nincs gondolkozni, mert jön a következő. A videókon gyakorlatokat mutatnak be, de nem csak súlyzós edzést, hanem rengeteg gyorsaságfejlesztő és pliometrikus feladatra vonatkozóan kell válaszolni.

Ha túljutottál a videós kérdéseken akkor levezetésnek újabb 80 kérdés alkalmazott edzéselméletből: rengeteg gyakorlati példával. Sajnos ez a rész tartalmaz olyan kérdéseket is, amik erősen az amerikai előírásokra és szabványokra vonatkoznak. Kedvencem volt pl. a "A szabvány szerint az erősítő teremben a tükörnek milyen magasan kell lennie a padlótól?" A válasz egyébként, hogy 20 inchnek…

A legrosszabb, hogy eredmény hirdetés 6-8 hét múlva várható, emiatt az elkövetkezendő időszak várakozásokkal teli lesz.

Lehetséges, hogy a cikk nem mindenki számára volt kellően érdekes, de úgy gondolom/gondoljuk, hogy bárki aki esetleg hallott már a CSCS képesítésről, az beír nekem egy piros pontot. Igaz még eredményt nem tudok mondani, de gondoltuk nem árt tudnotok róla, hogy jó eséllyel a ti egyik cikkírótok lesz az első itthon élő magyar aki fel tudja majd mutatni a legmagasabb szintű erőnléti edzői szakképesítést!

Gil / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények