Élet az izomlázon túl...

Valóban igaz a "no pain - no gain" elv?

Minden edzés után brutális izomlázad van? Az izomláz mértékét Te is úgy használod, mint annak a mérőszámát, hogy az adott edzés valóban hatásos volt-e? Bár az izomláz végső soron ugye egy gyulladásos állapot, mégis a legtöbb ember számára a legbecsesebb dolog, hiszen akkor érezte, hogy dolgozott.

A fájdalom ellenére az emberek értékes, hasznos dologként tekintenek rá. "Az izomépülés annál látványosabb lesz, minél erősebb az izomláz"- vallják sokan. Logikusnak tűnik, de mégsem teljesen helytálló! Izomláz kérdésben olvass tovább.

Az izomláz olyan érzés, mintha beteg lennél. Sőt biztosan tapasztaltad már, amikor valamilyen betegség lappang benned, akkor egy-egy nagyon brutális mikrociklus segít annyira legyengíteni az immunrendszert, hogy valóban legyűrjön a betegség. Ugyanakkor tény, hogy izomlázasan Te nem fogsz kiemelkedően, dinamikus, atletikus mozdulatokat tenni a mindennapokban sem, nemhogy a sportban.

Az izomláz egyéb hatásai közt "üdvözölhetjük" még a megnövekedett sérülésveszélyt. Különösen igaz ez a futással, ugrással, illetve bármilyen hirtelen gyorsulással járó cselekvésre. Az izmok egész egyszerűen kevéssé fognak ellenállni és romlik az elaszticitásuk.

Hölgyek esetében bebizonyították, hogy a szalagsérülések esélye (különösen ACL, azaz első kereszt szalag) ilyenkor a legmagasabb, mert az izom hitványabbul fogja kikompenzálni a testrészre ható mechanikai erőket.

Tehát alapvetően valamit tenni kellene azért, hogy ezt az állapotot minél hatékonyabban kezeljük! Azonban előtte lássunk még egy két érdekes tényt az izomlázról.


Az izomláz erősségét több tényező határozza meg, amik nem mások mint:

A negatív szakaszok gyakorisága és nagysága. Hiszen a legtöbb roncsolódás az izomban ilyenkor keletkezik – ellentétben, amikor olyan edzést végzünk, ahol gyakorlatilag csak koncentrikus szakaszok vannak, akkor az izomláz mértéke elenyésző vagy akár zeró!

A hozott genetika sajnos sokat számít! Van aki a legdurvább edzésre is alig reagál, és van olyan akinek 2x12 ismétlés és gyakorlatilag akkut izomgyulladása lesz egy hétre! Nem vicc, láttunk már ilyet!

A gyakorlatok komplexitása, sűrűsége, illetve az, hogy célzottan dolgoztatunk-e egy izmot (izolálunk) vagy éppen csak mint szinergista dolgozik egy adott gyakorlatban. Azonban be van bizonyítva, hogy az, aki érez az izomban izomlázat, az jobban fejlődik, mint aki nem. A művészet igazából azt belőni, hogy enyhe izomlázad legyen és ne olyan, ami ledönt lábról!

A dehidratáltság nagyon erősen rontja a regenerációt. Ha tutira izomlázas akarsz lenni, akkor ne igyál se edzés alatt, se utána, és tutira az egekbe szökik a fájdalom!

Mi NEM segít az izomlázon:

A gyulladáscsökkentők (NSAID, azaz non-szteroid gyulladás csökkentőkről beszélünk) és fájdalomcsillapítók - bár a fájdalmat tompítják, de a regenerációt nem gyorsítják. Ez veszélyes megoldás, hiszen nem érzed, hogy fáj, sőt azt hiszed már totál jól vagy, holott ez nem igaz. Hogy az egyik a nézetei miatt sokat támadott belgyógyászt idézzem (nem szó szerint): a fájdalomcsillapítók olyanok, mint amikor az égő házhoz kiérkező tűzoltónak kiszúrod a szemét és megkérdezed: "Na lát még tüzet? Nem, akkor nincs is tűz biztosan". A szakadás, rándulás és egyéb sérülés esélye hatványozódik, hiszen nem érzed, hogy mennyire romlott az ideg-izom koordinációd és hogy valójában egy hirtelen mozdulatra vagy a szakadástól…

Ami viszont MŰKÖDIK...

... az például a BCAA! A protein szintézis gyorsítója, a szöveti regeneráció bajnoka az elágazó láncú aminosav! Edzés előtt fogyasztva eleve megelőzi az erős izomlázat, utána fogyasztva pedig segít csökkenteni azt! 15-20 gramm BCAA naponta már érezhető, különösebb tesztek nélkül is bizonyítható jótékony hatással van!

5 880 Ft -15% 4 980 Ft
californiafitness_bcaa_400.jpg
11 980 Ft -4% 11 480 Ft
olimp_bcaa_mega_caps_300_new.jpg
14 980 Ft -50% 7 480 Ft
muscletech_amino_build_270.jpg
14 780 Ft -15% 12 580 Ft
bsn_amino_x_1080g_new.jpg

A taurin BCAA szinergista - mint azt nem olyan régen sikerült bebizonyítani! Segít abban is, hogy az izom hidratáltságát javítsa, tehát a taurin egy újabb remekül működő adalék.

Bár a fentivel ellent mond - mivel éppenséggel a vizet hajtja ki - de a fájdalom érzetre a koffein működik! Azzal magyarázzák, hogy a fájdalmat is érző receptorokat képes blokkolni! Körülbelül 5 mg minden testsúlykilogrammra a hatásos dózis. Ez mondjuk egy olyan 90 kg-os ember esetében 3 csésze kávét jelent.

A mentol valóban hűsít: gyakorlatilag az agyban a fájdalom érzetet gátolja! Amolyan helyi érzéstelenítő hatása van.

Végül jöjjenek a gyakorlati tanácsok:

Eddz gyakrabban, vagy jobban hangsúlyozott pozitív (koncentrikus) szakaszokkal.  A nagyobb edzéssűrűség segít leredukálni az izomlázat. Az első néhány hét maga lesz a pokol, de utána ahogy adaptálódsz, sokkal jobban fogod tolerálni a legdurvább megmérettetést is. Bebizonyították és publikálták a kutatók, hogy a gyulladásos válasz kisebb lesz, ha az edzés inger gyakoribb.

Saját tapasztalat, de a legjobban akkor fejlődött a környezetemben mindenki, amikor a heti egyszer egy izomcsoportos téma helyett rámentünk arra, hogy heti négy alkalommal húzó és nyomó vagy éppen alsó test-felső test bontásban toltuk, a köztes napokon pedig mindig valami intenzív kardiót vagy éppen ízületi mobilitási programot iktattunk be!

Gil/ FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények
foam roalling.. segit hamarabb helyrekerulni, mobilitast elosegiti, valamint az izomlazat is csokkenti :)
Szoták András | 2014-01-13 07:54:30
Edzetlen embereknél lép fel az izomláz nem? ..
Tamás Tamás Kedves | 2014-01-13 08:01:05
Nálam pl szinte folyamatos izomláz van kisebb nagyobb mértékben.
Nikoletta Horváth | 2014-01-14 05:04:45
az nagyon nagy baj lenne..
Bernadett Csajka | 2014-01-21 07:19:22
Miért lenne baj? Ezt irták ,hogy azoknál van :) aki folyamatosan edz keményen annak már nincs ilyen gondja

Tamás Tamás Kedves | 2014-01-21 02:43:26

Kapcsolódó cikkek

izomlaz.jpg

(Izom) lázas próbálkozások a gyorsabb regenerációért.

Egy enyhébb izomlázat még mindenki büszkén kihord, azonban vannak olyan elvetemült edzések, melyek után másnap mindenki veterán katona mód döcög le a lépcsőn. Tehát nézzük meg, hogy mit tehetünk ezen fájdalmak csökkentése érdekében.

izomlaz_1.jpg

Egy régi "kedves" ismerős a mozgás után.

Van aki rajong érte, mások inkább kevésbé - de a többség nem is igazán tudja, hogy honnan is ered, jó-e egyáltalán vagy ép mi a teendő az izomláz csökkentésére.

vitamin_012_1.jpg

Vitaminok az izomláz ellen.

Számos kutató (izom)lázasan próbálkozott felderíteni, hogy vajon mely vitaminok, illetve kiegészítők lehetnek hatékonyak az izomláz csökkentésében. Nézzük meg mire jutottak!

tuledzettseg.jpg

A túledzettség szindróma

Nézzük meg, hogy konkrétan mi a túledzettség, melyek a tünetei és miképp kerülheted el ezt a nem épp hasznos állapotot!

smr_hasznalata_02.jpg

SMR masszázs használata

Most megtudhatjátok, hogyan használjátok a szivacshengert, illetve arra is rávilágítunk, hogy ez miért is lesz olyan jó nekünk!

edzs_utni_turmix_03_3.jpg

Kapcsold a regenerációt magasabb fokozatra!

Az edzettséget és a túledzettséget egy nagyon vékonyka határvonal választja el egymástól, amin könnyű átbillenni. Emiatt is kiemelkedően fontos, hogy milyen kiegészítőkkel támogatjuk meg a szervezetünket az edzést követően!

kardi_trdproblmval_03.jpg

Térd probléma? Durva izomláz a lábadban? Három megoldás kardió edzésre!

Ha térdproblémákkal küzdesz, jelentős túlsúllyal rendelkezel – vagy csak egy emberes lábnap utáni izomláz élménye kísért – akkor a kardió edzés hagyományos útjai számodra eléggé problematikusak lehetnek... de nézzük mi maradt még!

sszetev121.jpg

BCAA-t, de melyiket?

Az egyik por, a másik kapszula, ez itten cseresznyésen pezseg, a másikban van még más okosság is… nem beszélve az árak közötti különbségről… vajon ez csak a márka miatt jelentős, vagy tényleg annyival többet tud? Most kiderül!

folyadk_04.jpg

Az edzés előtti folyadéktöltés: mit, mennyit, hogyan?

Nyáron az edzések kifejezetten nagy folyadékvesztéssel járnak, így egyáltalán nem mindegy, hogy mivel és hogy pótoljuk a vizet.

regenercis_tippek_egyenruhsoknak_02.jpg

Regenerációs tippek egyenruhásoknak

Ha a termen kívül is aktív fizikai munkát végzel rendszeresen, akkor a regeneráció bizony sajátos követelményeket támaszt! Nézzük miképp étkezz és milyen trükköket vess be ahhoz, hogy bírd a strapát a termen innen - és azon túl!

protein_forras_01.jpg

Aminosavak vagy a fehérje - melyik a hatékonyabb az izomnöveléshez?

A fehérjét először aminosavakra kellene bontani a szervezetnek, majd ebből felépíteni a saját fehérje struktúránkat. Így joggal merült fel a kérdés: vajon hatékonyabb az izomépítés szempontjából az, ha a fehérje por helyett aminosavakat viszünk be? Erre keressük a választ!

izomlz_020.jpg

Kell-e a az izomláz a fejlődéshez?

Vajon szükséges-e az izomláz a fejlődéshez - és ha igen, akkor milyen arányban állnak egymással?

regenerci_01.jpg

10 tipp a gyorsabb regenerációért: avagy élet a lábedzés után!

Bár egy enyhébb izomlázat minden veterán röhögve kihord, ugyanakkor komolyabb fájdalmakat előzhetsz meg vagy csökkenthetsz az alábbi módszerekkel!

tledzs_01.jpg

Megdöbbentő tények a túledzettségről

Valóban a gyakori, intenzív edzések kötelező velejárója a túledzés? A testünk talán többet is kibír, mint gondolnánk... érdekes információk a mai cikkben!