Elektromos izomstimuláció

A jövő edzése, vagy szimpla átverés?

Gombamód szaporodnak országszerte a heti két alkalom ráfordítással észvesztő eredményeket ígérő EMS (az elektromos izom stimulációs) edzést kínáló szalonok. Gyakorlatilag a csapból is az folyik, hogy most éppen melyik magyar híresség használja, kezdve sportolóktól színészeken át a közszereplőkig.

Sokakban joggal felmerül a kérdés, most egy valóban használható edzésmódszerről van-e szó, vagy csak egy újabb a média által felfújt paraszt vakítás.

Rögtön egy meglepő ténnyel szeretném kezdeni: a dolog valóban működik. Jóval a mostani nagy trend előtt, amikor még a valóságshow pojácák sem ezzel pózoltak volna, már elit sportolók körében ismert és népszerű technika volt az EMS. Többek között olyan atléták használták a gyorsaságuk fokozására, mint pl. Ben Johnson, Valery Borzov az ukrán sprinter, vagy mint az amerikai futball rajongóknak talán ismerősen csengő Jerry Lee Rice. Ezt az eredményességet a TV-ben látott olcsó hasizom öveknek azonban sikerült teljesen ledegradálni. Egész egyszerűen túl kicsi feszültséggel bír egy gombelem, hogy ez eredményes lehessen.

Bizonyítottan pozitívan hat a gyors izomrostokra, emiatt () növeli a maximális izomerőt, javítja a robbanékonyságot, gyorsabban futunk tőle, és segít abban, hogy elkerüljük az izom leépülését és rendszeres használatával javítja a regenerációs képességet.  Sportolóknak azonban halmozottan fontos a nyújtás mellette, mert nagyon kötött tudsz lenni tőle rövid időn belül. Illetve a sportág specifikus edzést természetesen nem helyettesíti, csak egy kiegészítés.

Ez így eddig mind szép és jó, viszont most jön az árnyoldala. Mint azt említettem elsősorban a gyors rostokra hat, jelenleg a piacon lévő gépek leginkább ebben a tartományban dolgoznak, mivel elsősorban ez alkalmas izomépítésre. Akinek meg az izmai összetétele inkább vörös rostokat tartalmaz arra jóval kevésbé fog hatni.  A mítosz a csodálatos fogyásokról, inkább csak az izomépülés mellékhatásaként (több izom nagyobb alapanyagcsere és kalóriaigény, felpörgetett keringés) jelentkező fogyás.  Illetve remélhetőleg minden olvasónk tudja már, hogy a fogyás 70%-ban, vagy még nagyobb mértékben a táplálkozáson és  a táplálék kiegészítésen múlik. Tehát azt senki ne várja, hogy ettől majd hirtelen ledob 20 kilónyi hájat, amit 10 évnyi mozgásszegény életmóddal gyűjtött magára...

Gil / FitBuilder Team

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények
Én azt szeretném tudni milyen frekvencia és jelalak szükséges az optimális regenerációhoz, hogy egy ilyen készülék hatékonyan müködjön?
Sándor László Budor | 2013-11-22 08:39:02
Én azt szeretném tudni milyen frekvencia és jelalak szükséges az optimális regenerációhoz, hogy egy ilyen készülék hatékonyan müködjön?
Sándor László Budor | 2013-11-22 08:39:02

Kapcsolódó cikkek

tomegeles_1.jpg

Mi a különbség izomtömeg növelés és izomtömeg növelés között?

Ismerkedj meg az izomrostok fajtáival és a megfelelő edzésmódszerekkel!

eskv4_1.jpg

Mi kell a nőnek? – avagy a csajok és a súlyzós edzés

A fitneszterembe járó csajok számos sztereotípa-csoportját lehet beazonosítani. Te vajon közöttük vagy? És vajon jó helyen is állsz?

erin_stern_cikk_8_1.jpg

A testzsír százalék megállapítása

A saját testzsír százalékod megállapításának módjai és szerepe a sportteljesítményben.

mitosz_1.jpg

Legnagyobb hazugságok amivel butítanak a teremben

heti_egy_edzes_04.jpg

Érnek-e valamit a "csupán 20 perc" programok?

Heti egy-két edzés, 20 perces tréningek és egyéb gyakran hallott megoldások az időhiányra... de vajon van-e értelme?

ernvels_02.jpg

Tudtad, hogy főképp nem is az izmaidat edzed?

Most olyan dolgokat mesélünk az erőről, az edzésről és a saját testedről, amiről lefogadunk, hogy még biztos nem hallottál!

dita_021.jpg

Miért nem sikerült még mindig lefogynom?

Íme pár tipp, amivel felgyorsíthatod a fogyást, illetve talán megleled annak az okát, hogy eddig miért nem volt oly sikeres a diétád.

ditsnak_hitt_telek_033.jpg

Azt hiszed "diétás"?! Tévedsz!

"Light, cukormentes, zsírszegény..." Olyan találó marketing fogalmakról rántjuk le a leplet, melyekkel nap mint nap szembetalálhatja magát a gyanútlan diétázó… megveszi, megeszi, és persze a kilók nem mozdulnak. Íme az oka!