Együnk-e hajdinát diétában? Itt van rá 7 érv!

A testépítők-diétázó körökben a rizsen kívül egyre több köret kezd terjedni a tányérunkra, mellyel már végképp eltörölhetjük azt a vádat, miszerint ez az életmód monoton lenne. Most egy újabb szénhidrátforrással ismerkedünk meg: a hajdinával!

A hajdina - vagy másik nevén pohánka – a köztudattal ellentétben nem gabona, hanem a keserűfűfélék családjába tartozik, bár a szerepe a gabonaipari termékekhez hasonló az étkezésben. Íme hét érv mellette, ami miatt megéri beilleszteni az étrendbe!

1. Tápértékét jellemzően a szénhidráttartalma adja, de a hagyományos gabonafélékkel eltérően a hajdina rosttartalma kiemelkedő. Ebből egyenesen következik, hogy remekül telít, így kevésbé leszel éhes a diéta alatt. 

2. Glikémiás indexe közepesnek mondható (magas rosttartalma miatt). Ez azt jelenti, hogy cukortartalma nem terheli meg a hasnyálmirigyet, nem okoz hirtelen inzulinkiválasztást – így a sima diétázókon túl a cukorbetegek diétájában is helyet kaphat.

3. Fehérjetartalmának körethez képest jelentős, sőt, különlegessége, hogy nagyobb mennyiségben tartalmaz olyan aminosavakat, amelyek a többi gabonafélékben csak "nyomokban" találhatók. 

4. Zsírtartalma nem kiugró, sőt, a benne lévő zsírok 77%-a telítetlen zsírsav. 

5. A hajdina gluténmentes, így gluténmentes és paleo diétába is beilleszthető. Más gluténmentes liszttel keverve kenyérfélékhez, pékárukhoz lehet használni, valamint ételek sűrítésére is megfelelő.

6. Értékes vitamin- és ásványi anyagforrás. Az összes B-vitamint tartalmazza, valamint E-vitamint. Az antioxidánsok mellett jelentős a P-vitamin (rutin) tartalma - így segít a vérnyomás csökkentésében, elősegíti a vérképzést, növeli az érfalak rugalmasságát. Cukorbetegeken túl így a keringési panaszokkal szenvedőknek is ajánlott!

Magas a kalcium- (csontképzés miatt), magnézium-, kálium- (izom- és idegműködés miatt) tartalma, így sportolók nagyon ajánlott. Vasban, rézben és cinkben is gazdag (a vas rézzel és cinkkel szívódik föl, így külön remek!).

7. Különleges az íze, így feldobja a mindennapos csirke-zöldség kombód!

Hogyan készítsük el?

Szűrőben megmossuk, majd kétszeres vízben – tetszőlegesen ízesítve - 15 perc alatt puhára főzzük. Ahogy a legtöbb rizst, így a hajdinát is érdemes főzés előtt szárazon megpirítani, mert ez kellemes, különleges diós ízt kölcsönöz ételünknek.

Legtöbbször köretként, sós ételek mellé fogyasztják. Szerintem érdemes mellé más zöldségeket (párolt brokkoli, karfiol, répa, gomba, borsó…) pakolni, amivel ellensúlyozható a markánsabb íze. Nekem kicsit a tarhonyára emlékeztet, így legtöbbször szaftosabb csirkemell pörihez fogyasztom.

Ezen kívül lehet kapni liszt változatát, melyből például kiváló palacsintát lehet készíteni! A hajdinalisztből készül a franciák hajdinapalacsintája, a galette, és az oroszok népszerű tésztaétele, a blini.

Ezen túl a hajdina pehely formában is kapható: itt a hajdinát gőzölik, majd pelyhekké alakítják. Ezt megfőzhetjük vízben vagy tejben, és tejberizshez hasonlóan kását kapunk.

Szilvi / FitBuilder TEAM



Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

rizs_helyett_04.jpg

Edd ezt rizs helyett! Top 5 FitBuilder kedvenc!

Most ellenszegülünk a csirke-rizs mantrával, és megmutatjuk, hogy opcionálisan milyen (kevésbé) ismert szénhidrátforrások állnak rendelkezésünkre!

protein_recept_01.jpg

Kezdők a konyhában: 5 pofonegyszerű protein recept!

Kezdő gyúrósok, csekély gasztro-múlttal rendelkező sportolók... kérlek fáradjatok a konyhába, és ismerkedjetek meg néhány pofonegyszerű proteines recepttel!

tojspalacsinta_05.jpg

1 tojás 5 recept-ötlet? Igen!

Minimális munka, mégis maximális élvezet – már ha kellően kreatív vagy! Igen, ez a tojáspalacsinta művészete! Nézzük, milyen nagyszerű, diétás fogásokat lehet kihozni... végtelenül egyszerű módon!

rizs_05.jpg

A fehér rizs színes testvérei: avagy milyen rizst válassz a diétádhoz?

Ismert és kevésbé ismert alternatívák, ha a hagyományos rizs már kifordulna a szádból!

chiamag004.jpg

Proteines puding receptek - a chia maggal!

Gyors, "gyúrós" fehérjében és omega-3 zsírsavakban gazdag finomságok, melyet akár diéta alatt vagy edzés előtti nasiként is fogyaszthatsz!

krumpli03.jpg

A burgonya az új rizs?

Bár sokan csak és kizárólag a rizst tartják az egyetlen "elfogadható" szénhidrát forrásnak, most mégis elkövetünk egy olyan eretnekséget, hogy a krumpliról fogunk beszélni!