Egykezes váll-barát nyomógyakorlat rúddal? Igen, ilyen is létezik!

Egy speciális váll gyakorlatot szeretnék Nektek bemutatni, amit bár már láthattatok külföldi edzés videókon, mégis élőben, a teremben elég ritka látvány. Pedig nem kell hozzá semmi más, csak egy sarokban árválkodó olimpiai rúd és némi tárcsa – és máris minden szükséges eszköz megvan az alternatív nyomó-gyakorlatunkhoz, mellyel kifejezetten váll-barát módon építhetjük a felsőtestünk erejét!

Elsőként is tudjuk, hogy manapság mindig kell némi motiváció, hogy új dolgokba belevágjunk, így íme pár érv a gyakorlat mellett:

1. Szabadsúlyos gyakorlat, amit mi már önmagában értékelünk! Ha már nem vagy totálisan kezdő, akkor az edzéseidet kezd el szépen a "szabadságra" áthangolni. A szabadabb mozgás alatt a mi feladatunk a megfelelő pályán tartani az eszközt, aminek hatalmas előnye, hogy a fő mozgató izmokon kívül a stabilizáló izmok is megerősödnek! Ergo nagyon hatékony, sokrétű terhelést kap a teljes vázizomzat. A mozgások természetesebbek, hiszen arra szoktatják az izomzatot, hogy összehangoltan, egymást erősítve kell dolgozniuk.

2. Akár egy zsúfolt hétfői délután is beilleszthetjük bátran az edzéstervünkbe. Nincs is másra szükség, csak arra, hogy lopj le egy rudat (kmm, javaslom a guggoló állványon porosodót…ha épp nem szégyenítik meg bicepszezéssel) és néhány tárcsát, és máris nekiállhatsz!

3. Ha vállfájdalmak miatt le kell mondanod a hagyományos nyomó gyakorlatokról, akkor tegyél egy próbát ezzel! Beszéltük a Jason Ferruggia és a vállkímélő tippek cikk-sorozatban, hogy a nyomásoknál részesítsd előnyben a tenyerek egymás felé néző változatát. Ez a fajta fogásmóddal, amikor a tenyereid egymás felé nézzenek, így természetesebbé és biztonságosabbá alakítva a nyomást.

Tehát: ha szeretnéd a vállad edzését kímélő üzemmódba kapcsolni, vagy már valamilyen kevésbé súlyos (főképp a középső deltákat érintő) vállprobléma miatt nem tudsz jól vállból nyomni, akkor ez a gyakorlat egy nagyon szuper alternatíva ilyen esetben a hagyományos rudas/kéziúlyzós vállból nyomás helyett! Ennél a variációnál a - hagyományos fej fölötti változatokkal ellentétben - a nyomás szöge miatt kisebb stressz kerül a rotátor köpeny izmaira, így tulajdonképpen sokkal fájdalom-mentesebb mozdulatsort kapunk.

4. Ahogy az ismert Paul Wade példája mondja: nézd meg, ahogy az apuka felemeli a gyermekét. Ösztönös, felfelé nyomó mozdulat, ahol a könyök elöl marad, a test előtt. Mert így a stabil, erős és természetes. (De vízszintes síkra is találunk más életszerű példákat: a tárgyak eltolása, kötekedő ember eltaszítása…)

5. A gyakorlatot legtöbbször MMA tréning videókon, vagy labdajátékosok erőnléti edzésein csíphettük nyomon a jútub bugyraiban… szóval, ha Te olyan más sportágakban is helyt próbálsz állni, ahol nagy szükség van a robbanékonyságra, az ütő/dobóerőre, akkor nagy szívességet tehetsz magadnak, ha beilleszted a mozdulatot a heti rutinba!

Íme egy videó-s példa, már rögtön az elején elcsíphetitek a gyakorlatot! (Illetve, ha már bezsákmányoltuk és felfegyvereztük azt a rudat, akkor érdemes végignézni, hogy még mennyi mindenre kihasználható... ezekről is már tervbe vettem egy kis irományt!:))

No, jól hangzik a dolog, nemde? Gondoltam! Akkor nincs is más hátra, mint a gyakorlat pontos bemutatása...! A következő részben!

Szilvi / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

has_2.jpg

Javorek Komplex

Itt az idő a sport specifikus bemelegítésre. Mivel ezt olvasod, emiatt feltételezem végzel súlyzós edzést is, tehát itt egy remek súlyzós edzésre felkészítő gyakorlat sor.

vallserulesek_2.jpg

Vállsérülések megelőzése

Mi az a rotátor köpeny és miért fontos nekünk törődni vele?

negatv_ismtlsek_02_1.jpg

Három intenzitásfokozó technika a válladért.

Indulj el a látványos VÁLLtozás felé ezzel a három ütős kis intenzitásfokozó módszerrel!

edzs_utni_turmix_01_3.jpg

A "betű - gyakorlatok"

A "betű-gyakorlatok" bemelegítésre és a későbbi sérülések megelőzésére egyaránt alkalmas technikák, de egy-egy vállsérülés utáni rehabilitáció részeként is alkalmazhatjuk.

10_vllkml_tipp_01.jpg

10 tipp az egészséges vállakért! - 1. rész

"A kialakult betegséget kezelni olyan, mintha az ember akkor kezdene forrást építeni, amikor már megszomjazott." Essünk neki, még mielőtt késő lenne! Váll-barát tippek!

vlltippek_02.jpg

Újabb tippek az egészséges vállakért! - 2. rész

corner_barbell_press_05.jpg

Egykezes válltól nyomás rúddal

vll_sokkol_03.jpg

Váll-sokkoló Joe DeFranco-val!

Építsd vállbarát módon a deltáidat a híres erőnléti edző gyakorlatsorával... sőt, egy hasznos bónusz gyakorlatot is kaptok, mellyel a vállfájós és/vagy számítógép előtt görnyedő társadalom is hasznot fog húzni!

elore_emeles_06.jpg

Elülső deltaizom

Bár ez a ritkább eset, ugyanakkor a teljesség kedvéért Titeket sem akarunk hanyagolni: így jöjjön egy kis összefoglaló azoknak, akik az elülső deltaizmukat érzik alulfejlettnek.

standing_military_press_012.jpg

Kezeket fel!

Mostanában rengeteget hallhatjuk, hogy a fej fölé nyomások roppant hatékony és fontos gyakorlatok, sőt funkcionálisabbak is - szemben a jó öreg fekve nyomásokkal. Na most már most van egy csoport, akiknél a fenti állítás némiképp vitatható.

vllsrls_02.jpg

Hogyan edzünk sérült vállakkal?

Beszéljünk így most arról, miképpen edzünk vállsérülés után, hogy lehetőleg kíméljük a területet, azonban mégsem legyen az, hogy totál inaktívak maradjunk.

cipels_04.jpg

Tedd meg ezt a pár lépést az erősebb törzs, kar és trapézizmokért!

Egy gyakorlat több variációját ismerheted meg, hogy még célzottabban fejleszd a törzsed, a trapézizmokat vagy akár a karodat!