"Egyet a baba kedvéért, egyet az anyu kedvéért..."

Táplálékkiegészítő kisokos szoptató anyukáknak

Nemcsak a terhesség, hanem a szoptatás is olyan különleges állapot, mely kiemelt figyelmet és igényeket támaszt. Természetesen a megfelelő, változatos és minőségi táplálkozást semmi sem helyettesítheti, ugyanakkor a következő táplálékkiegészítőkkel pozitív hatással lehetünk a babánk egészséges fejlődésére - és persze a saját vitalitásunkra, erőnlétünkre is.

Tehát táplálékkiegészítés a szoptatás alatt: egyrészt a baba kedvéért, másrészt a mama kedvéért…

Multivitamin és ásványi anyagok 

Az anyatej összetételét kifejezetten befolyásolja a táplálkozásunkban jelen lévő vitaminok és ásványi anyagok mennyisége.

Egyrészt a szoptatás fokozottan megnöveli a szervezetünk A-, C-, D-, B1-,B2-, B6-, B12-vitamin igényét. Ezek a vitaminok nemcsak a baba megfelelő növekedéshez és optimális fejlődéséhez elengedhetetlenek, hanem megfelelő bevitelükkel megnövelik a szervezet ellenálló képességét a fertőzésekkel szemben. Az optimális vitaminbevitel elősegíti az anyagcsere folyamatok megfelelő működését, illetve a csontképződésben szerepet játszó ásványi anyagok beépülését. Aki vega életmódot folytat, annak szinte kötelező a multivitamin és ásványi anyag pótlás!

És ha már így belemélyedtünk, akkor említsük meg azokat az ásványi anyagokat is, melyek bevitelére szintén fokozottabban kell figyelnünk a szoptatás időszakában.

A kalcium, foszfor, magnézium, jód, fluor és a cink kiemelt fontosságúak a fehérje-, szénhidrát-, és zsíranyagcserében, segítenek a sejtek szaporodásában, a növekedésben és a csontrendszer megfelelő fejlődésben.

Különösen ügyelj a kalciumbevitelre! Az anyatej kalciumtartalma magas, hiszen kiemelt szerepe van a baba csontrendszerének fejlődésében. A kalciumot az anya szervezetéből vonja ki a testünk, ezért szoptatás alatt nagyjából 1200 mg kalcium bevitelére van szükség, az anyai csontveszteség csökkentése céljából.

Nemcsak a pici miatt, hanem az anyukák egészsége érdekében is fontos a megfelelő vitamin és ásványi anyag bevitel!

Nem mondok újat azzal, hogy bizony a szülés utáni hetek, hónapok…vagyis évek kemény megpróbáltatások elé állítják testedet, lelkedet, idegszálaidat…Gondoskodj Te is a szervezeted megfelelő ellátásáról, hiszen hamarosan kell az energia a kergetőzéshez, kúszáshoz, mászáshoz, egyéb fontos szülői feladat ellátásához. Szintén megemlíteném, hogy a szoptatás alatt jelentkező hajhullás hátterében gyakran a vitamin és ásványi anyag hiánya áll, de megfelelő kiegészítéssel a haj egészségének megőrzéséről is gondoskodhatsz.

Ne feledd! Egy multivitamin csomagot vásárolsz, cserébe két egészséges embert kapsz…megéri, ugye?

Omegáék itt is felbukkannak…vagyis a halolaj mindenkinek jár!

A megfelelő vitamin és ásványi anyag pótlás mellett elengedhetetlen az omega-3 zsírsavak kiegészítése! Az omega-3 – nak már számos jótékony hatását megismerhettük, és most tovább bővül a kör a szoptatás alatt mind az anyára, és a kisbabára is nézve.

Az omega-3 kiegészítés nemcsak Neked, de a baba megfelelő idegrendszeri fejlődéséhez is elengedhetetlen. Gondolom nálatok sem kerül minden nap hal a tányérra, ezért praktikussági szempontból is válassz inkább kiegészítőt. A szoptatás alatt az anyatejből az esszenciális zsírsavak beépülnek a magzat idegrendszerébe és a szemideghártya sejtjeibe, elősegítve az idegsejtek és a látásélesség megfelelő fejlődést.

Természetesen az omega-3 az anyákat sem hagyja cserben! A keringési és immunrendszer rendszer hatékony támogatása mellett a kutatások szerint a szülés utáni hírhedt depresszió is nagy eséllyel kicselezhető…

Mi újság a tejsavóval?

Az étkezési jó tanácsoknál mindenkibe belesulykoltuk, hogy nagyon fontos a szoptatás alatt a fehérjebevitel. A túlzott tejbevitel nem tanácsos, viszont napi egyszer-kétszer fogyaszthatsz tejsavó proteint. Ez nem csak a zsírszegény fehérjebevitelt növeli meg, hanem a terhesség utáni regenerációban is sokat fog segíteni! A tejsavófehérje sem pótolja a fehérjeforrásokban gazdag étrendet, ugyanakkor igen magas minőségű teljes fehérjeforrás, mely gazdagon tartalmazza az összes esszenciális aminosavat – mindezt zsírszegény formában.

A tejsavófehérje magas minőségű teljes fehérjeforrás és fogyasztása minden esetben teljesen biztonságos (hacsak vagyunk allergiások a tejfehérjékre). Válassz olyan tiszta tejsavót, mellyel zsír és koleszterinmentes formában juthatsz hozzá az esszenciális aminosavakhoz! Vannak a táplálékkiegészítő piacon olyan fehérje porok, melyek nem tartalmaznak semmiféle mesterséges ízesítő- és édesítőszert, aszpartamot, cukrot! És azt már meg sem említem, hogy milyen ínycsiklandóan finom…

14 380 Ft -15% 12 180 Ft
mhp_paleo_protein_908.jpg

A szoptatás végéig ajánlatos elfelejteni a többi kiegészítőt, pláne a sokat sejtető és hangzatos zsírégetőket és minden egyéb stimulánst tartalmazó táplálékkiegészítőt.

Szilvi / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények