Egyél több zsírt, hogy testzsírt veszíts?!

A magas zsírtartalmú diéta meglepő eredményei

Amíg ezelőtt harminc évvel még mindenki hangoztatta, hogy a magas zsírtartalmú táplálkozás minden egészségkárosító baj okozója, addig mára ez a nézet megdőlt. Sokáig azt hittük, hogy a bevitt zsír a felelős főleg az elhízásért, de rendre jelennek meg a tanulmányok arról, hogy ez így ebben a formában nem igaz. A mostani cikkünk az egyik legfrissebb, idén megjelent kutatás alapján készült. Maguk az orvosok se várták ezt az eredményt egy magas zsírtartalmú diétától.

Ahogy a bevezetőben írtuk egy nagyon friss tanulmányról van szó, amit múlt hónapban, azaz 2016 novemberében publikáltak a Kansasi Egyetem és dán Sport- és Táplálkozástudományi Intézet munkatársai.

38 ember vett részt a kísérletben, ami során olyan csoportokat képeztek, ahol az egyik része az embereknek átlagosan napi 71%-ban zsírt (ennek a fele ráadásul a telített zsírokból kellett kikerüljön) tartalmazó étrendet ettek, míg a másik része pedig az általánosan javasolt 50% körüli szénhidrát 25% zsír és 25% fehérje étrendet követte. A kutatás során ügyeltek arra, hogy mindkét csoportban a fehérje és a szénhidrát az azonos jellemzőkkel bírjon. Így indult a negyedéves kísérlet.

Arra végig ügyetek, hogy cukrot és magas glikémiás indexű, egyszerű szénhidrátokat tartalmazó ételeket kerüljék, de legalábbis minimálon tartsák az alanyok, hiszen ez a tényező komolyan boríthatta volna az eredményt.

Mit vártak a kísérlettől?

Feltehetőleg a szénhidrát csoportnak majd a vérzsír és koleszterin szintje jobban el fog térni, illetve mivel a telített zsír meglehetősen sok a "zsíros" csoportnál, majd a keringési zavarokra utaló markerek emelkedni fognak.

Az eredmény ehhez képest az volt, hogy a magas zsírt kapó csoport 2/3nál csökkent a veszélyes LDL koleszterin szintje, míg az 1/3-nál nem változott - miközben a szénhidrátos csoporttal szemben semmilyen komoly eltérés nem volt azzal kapcsolatban, hogy bármilyen keringési zavarra utaló érték nőtt volna.

Mindkét csoport esetében csökkentek a zsírtartalékok: mind a bőr alatti, mind a zsigeri zsír. Ezt a kutatók annak is betudják, hogy a cukrot gyakorlatilag kivonták mindenkinél, ahogyan azt korábban írtuk is. Szintén ezzel magyarázzák, hogy a vércukor szint is stabilabb lett, igaz, hogy a zsírokat magasabb arányban fogyasztóknál átlagosan alacsonyabb szintre állt be.

Tehát igazából a kísérlet nem azt igazolta, hogy a magas zsírtartalmú diéta jobb lehet fogyásra, vagy éppen rontja a kardiovaszkuláris betegségek kialakulását.

Ellenben bebizonyították, hogyha kivonják az egyszerű cukrokat, akkor kvázi majdnem mindegy, hogy miből fedezed a napi energiamennyiséget, mert mind a magas zsírtartalmú diéta, mind az átlagosan javasolt kiegyensúlyozott étrend mellett fogyás volt tapasztalható, és javultak a vérképek!

A kutatásra sok dietetikus és orvos reagált a külföldi szakfolyóiratokban. Például a "diéta guru", Fedon Lindberg írja kommentjében a témáról, hogy az elsődleges probléma a magas glikémiás indexű ételek és a transz-zsírok. A kísérlet szerinte nem egyértelműen bizonyítja, hogy a telített zsírok ne okoznának hosszútávon keringési betegségeket. Mellesleg érdekes témákat pendít meg a fickó, amik majd egy-egy cikket megérnek nálunk is. Például szerinte a túl magas az az Omega 6 fogyasztás, amit manapság javasolnak...

Összegezve nem lehet egyértelműen eldönteni valóban egyetlen ilyen tanulmányból, hogy tényleg csak a cukor megvonáson múlna minden, viszont elgondolkodtató mindenesetre, hogy a zsírok még ilyen extrém mennyiségben sem okoztak semmilyen problémát, ugyanakkor azt sem mondhatjuk ki, hogy a zsíroknak köszönhetően egészségesebbek vagy kacsúbbak lettek volna.

Gil / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

d_vitamin_03_1.jpg

Az Omega-3 zsírsavak fontossága és bevitelével kapcsolatos tanácsok

Az omega-3 zsírsavak előnyeiről már biztos mindenki élből fel tudna sorolni egy párat. Jöjjön ezért most az Omega-3 három olyan pozitív élettani hatása, amit mi, lelkes sportemberek is igazán fogunk értékelni!

get_ripped_6_pack_abs_reskin_2.jpg

A zsírbevitel egészséges és finom módja - diétánál is

Akár diétázunk, akár nem, a zsírbevitelt nem szabad elhanyagolni. Nézzük meg mit és mennyit ehetünk diétában.

transfat_02.jpg

Transz-zsírsavak

Tudtuk, hogy a "gonosz" itt jár köztünk, de nem volt arca és csak annyit tudtunk, hogy áldozatait szív és érrendszeri betegségekkel gyilkolja szép csendben. Mára azonban már ismerjük az ellenséget a nevük (mert bizony többen vannak): transz-zsírsavak.

dita_023.jpg

5 + 1 jótanács a zsír elleni harchoz!

Bár vannak, akik tartják egész évben a diétát, de a többség a nyár közeledtével keresi trükköket, hogy kerüljön versenysúlyba minél egyszerűbben, minél kisebb ráfordítással. Íme alább 5+1 egyszerű, praktikus tanács.

telitett_es_a_telitetlen_zsirsavak_010.jpg

A zsír nem ellenség!

Nézzük, miért kell zsírt is bevinni a szervezetünkbe - és miért ne dőljünk be annak a túlhaladott nézetnek, hogy mindig csak a zsírszegény, zsír csökkentett, illetve zsíroktól teljesen kasztrált élelmiszereket kell fogyasztani!

has02_2.jpg

Hogyan fokozhatod a zsírégetést az edzés alatt?

Most megtudhatod, hogyan étkezz edzés előtt, illetve milyen kiegészítő-párost használj annak érdekében, hogy edzéseddel minél több zsír vesszen a süllyesztőbe!