Edzés után vajon jó szokásunk a szaunázás?

Nem ellen kampány célzatú írás - csupán néhány megfontolandó jó tanács.

Ahogy jön a hideg, úgy húzódnak egyesek edzés után a szaunába. Nos igen, a szauna jótékony hatásait már mindenki ismerheti - ugyanis nagyjából több csodálatos gyógyító erőt tulajdonítottak neki, mint bármely személynek a Bibliában.

A szaunázás tényleg lehet kellemes és hasznos. Azonban nem biztos, hogy jól teszed, ha edzés után egy kiadós csoportos izzadás gondolatával máris a wellness részleg felé masírozol.

De miért is nem tesszük jól, ha edzés után az első utunk rögtön a szaunába vezet?

  1. Ha nem csak a szociális kapcsolataid ápolására használod a konditermet, akkor bizony egy kemény edzés jelentősen megterheli a keringési rendszert. És ha ezután ugrunk fejest az izzadásnak, akkor annak sok jó következménye nem lesz - mivel a szív megterhelése normál szauna fürdőzés esetén is már rendkívüli módon megnövekszik. Ráadásul sokan használnak stimulánsokat az edzés alatt a teljesítmény növelésére. Ezek az anyagok még inkább emelik a vérnyomást és a pulzusszámot - vagyis még pluszban leterhelik a légzés és keringési rendszerünket.
  2. Azt ugye mondanom sem kell, hogy egy kiadós szaunában töltött szottyadás hatására igen nagy az izzadás miatti folyadékveszteség. A dehidratáltság nem egy jó dolog, pláne ha az izomnövekedést tűztük ki célul. A kutatások szerint a többszöri extra mértékű izzadás gátolhatja a maximális sejt hidratációt, ami pedig feltétele lenne az izomnövekedésnek.
  3. A verejtékezéssel értékes ásványi anyagokat, köztük káliumot is veszítünk. A kálium nemcsak elektrolitként játszik alapvető szerepet az anyagcserében, hanem vércukor glikogénné való átalakításában. A káliumhiány miatt kevesebb lesz a tárolt glikogén, ami pedig erős fáradtságot és izomgyengeséget okozhat.
  4. A szaunázást sohasem javasolják éhgyomorra, mivel akkor a vércukorszintünk jó mélyen állomásozik. Nos, ha valaki rendesen edz, és nem csak a wellness élmény miatt jár le a terembe, akkor bizony edzés után is hasonló állapotok állnak fenn: a vércukorszint a mélyben - és ha ilyen állapotban egy nagy adag izzadásra adnád a fejed, akkor könnyen ájulás lehet az eredménye.

Ha ezek ellenére mégis az edzéseid végén szaunázással szeretnéd megkoronázni az egészségesebb testért folytatott küzdelmet, akkor mindenképp tartsd be a következű szabályokat:

Ami a legfontosabb: mindenképp tartsál egy kis pihenőt (nagyjából 1 órát) az edzés után. Csak azután vedd az irányt a szauna felé, miután a szervezet teljesen visszaállt a normál működésre.

A folyadékvesztés problémájára roppant furfangos módon a vízpótlás a megoldás. Ajánlott a folyadék és ásványi anyag veszteséget megfelelő ásványvízzel, még a szaunázás megkezdése előtt pótolni. Szaunázás közben nem javasolják a túlzott folyadékfogyasztást, valamint érdemes szaunázást követően is egy órát várni a jelentősebb folyadékbevitelre (vérhígulás miatt, de mélyebb biológiai folyamtokba most nem mennék bele).

Figyelj még arra oda, hogy ne legyen alacsony a vércukorszinted. Ez nem azt jelenti, hogy szauna előtt sebtében takaríts be három bigMc-et, hanem gondoskodj a megfelelő edzés utáni fehérjeturmixról és szénhidrátról.

Példaként egy jó kis szauna előtti kiegészítő-kombináció:
- Edzés alatt: izotóniás ital, vagy ásványvíz + BCAA + Glutamin
- Edzés után: tejsavó protein + szénhidrát
- Szauna után pedig ásványvíz, illetve az ásványi anyagok visszapótlása

Ezen kis irányelvek betartásával most már mindenki kénye - kedvére aszalódhat a szaunában, és élvezheti annak minden nagyszerű és áldott előnyét.

Szilvi / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények
Ennyi..nem egészséges edzés után közvetlenül szaunázni.
Edina Bregócs | 2015-01-05 12:47:45

Kapcsolódó cikkek

izomlaz.jpg

(Izom) lázas próbálkozások a gyorsabb regenerációért.

Egy enyhébb izomlázat még mindenki büszkén kihord, azonban vannak olyan elvetemült edzések, melyek után másnap mindenki veterán katona mód döcög le a lépcsőn. Tehát nézzük meg, hogy mit tehetünk ezen fájdalmak csökkentése érdekében.

viz.jpg

A víz...

H2O a víz, a vegyület, ami nélkül egyszerűen nem volna élet. Úgy gondolom már csak emiatt is megér egy misét, lássuk tehát közelebbről azt a színtelen folyadékot amiben a napi fehérjédet oldod fel..

edzes_nyaron_3.jpg

Edzés a nyári hőségben

Lássuk hogyan változik az edzés meleg időben: mi az amire fokozottan figyelj a nyári időben?

edzs_utni_turmix_03_3.jpg

Kapcsold a regenerációt magasabb fokozatra!

Az edzettséget és a túledzettséget egy nagyon vékonyka határvonal választja el egymástól, amin könnyű átbillenni. Emiatt is kiemelkedően fontos, hogy milyen kiegészítőkkel támogatjuk meg a szervezetünket az edzést követően!

dita_023.jpg

5 + 1 jótanács a zsír elleni harchoz!

Bár vannak, akik tartják egész évben a diétát, de a többség a nyár közeledtével keresi trükköket, hogy kerüljön versenysúlyba minél egyszerűbben, minél kisebb ráfordítással. Íme alább 5+1 egyszerű, praktikus tanács.

folyadk_04.jpg

Az edzés előtti folyadéktöltés: mit, mennyit, hogyan?

Nyáron az edzések kifejezetten nagy folyadékvesztéssel járnak, így egyáltalán nem mindegy, hogy mivel és hogy pótoljuk a vizet.

erszint_04.jpg

Erőszint csökkenés és a verseny előtti diéta - vajon mindig együtt járnak?

Diéta alatt vajon mindenképp számolni kell azzal a kellemetlenséggel, hogy a megszerzett erő nagyobbik része is elvész? A válasz, és néhány trükk a cikkben!

fogyni_minden_ron_04.jpg

Fogyni, de nem akárhogyan!

A következő cikk egy iránymutatás, ami alapján kiszelektálhatod, hogy melyik diéta hatékony, és melyik az, ami jobb, ha inkább a kukába végzi!

nagypulcsiban_01.jpg

Nagypulcsiban a teremben?

Mit érünk el azzal, ha jó pár réteg alatt, hatalmas pulcsiban toljuk végig az edzéseket? Hatékonyabban égetjük a zsírt? Van-e ennek a módszernek valamilyen hátulütője? A válaszok a cikkben!