Edzés friss tetoválással?

Manapság már legalább háromszor annyian vannak legalább, akik ilyen-olyan tetoválással szaladgálnak az utcán, emiatt azok közt is szép számmal akadnak varrott arcok, akiknek ugyanakkor az edzés és a sport az élete. Emiatt jött az ötlet, hogy kicsit beszéljünk arról, hogy friss tetoválással mennyire szabad edzeni és mi az, amit kerülni kellene.

Bár a tetováló művészek többnyire szoktak ilyen irányú tanácsokat adni, azonban sokukon látszik, hogy a fizikai edzés fogalmát, vagy az edzőtermet csak filmről ismerik legfeljebb - ezért gondoltuk arra, hogy írni kellene egy ilyen cikket is, hogy picit eloszlassuk a homályt a fejekben. Lássuk, szabad-e edzeni friss tattoo-val!

Azok, akik most tervezik, hogy varratnak magukra, azoknak van egy rossz hírünk: tetováltatni nem feltétlenül kellemes! Mind jómagamnak, mind kollégáimnak vannak tetoválásai, nem is kis méretűek, emiatt teljesen tisztában vagyunk vele milyen érzés. Alap dolog, hogy minél közelebb van a csont, és minél lassabban üt a tű, annál jobban fáj. Saját élmény, hogy én konkrétan az első 5 órás művelet után belázasodtam, és alig tudtam hazatámolyogni, pedig akkor még a 20-as éveim legelején jártam…

A tetoválást úgy kell kezelni, mint egy nyílt sebet - lévén mivel gyakorlatilag az, hiszen a művelet során a festéket tűvel az irharétegbe juttatják, ehhez pedig kb. 3 mm mélyre, a bőr felső hámrétegén át fog vezetni az út. Fürdeni, azaz áztatni a sebet nem szabad, csak folyóvíz érheti, az uszoda a fertőzés veszély miatt legalább két hétre kerülendő!


Nyilván minél nagyobb, és minél összetettebb a minta, annál nagyobb a seb és annál hosszabb a gyógyulási folyamat. Volt ismerősöm, aki azt mondta 1 hónapot ki kellene hagyni az edzéssel, ami azért irreálisan sok.

Tehát mit ne csinálj! 22 évesen igazi Darwin-díj várományos hülyegyerek voltam, mint azt látni fogjátok. Emlékszem úgy voltam vele, hogy mi ez nekem, másnap toló nap jött (mell, delták, tricepsz), úgyhogy lementem edzeni. Az eredmény? Nem csak akkor fájdalmas, amikor a gyakorlatot végzed, hanem másnapra lázas leszel, a seb begyullad majd, és pokolian fáj, pláne ha annyira barom voltál, hogy olyan gyakorlatot is csináltál, ami egy az egyben dörzsölte a sebet…

A gyógyulás szempontjából az első 3 nap a legkritikusabb. Ennyit nem ártana kihagyni, még a legdurvábban kivarrt, ugyanakkor a életünk elmúlt 15 évét tesztoszteron injekciókon töltött hardcore arcok is ezt vallják. Azonban ezt követően is óvatosan kellene edzeni-terhelni.

Volt már valaha olyan, hogy nyáron igazán durván leégtél? Próbáltál úgy edzeni? Na valami ilyesmi a helyzet itt is. Lehet, csak kellemetlen lesz. Ha tényleg nem hagysz ki 3 napot legalább, akkor könnyen lázas lehetsz és elfertőződhet a tetoválás helye, mert mint tudjuk az edzés-stressz után közvetlen az immunrendszer gyengébb átmenetileg. Akármilyen kemény is vagy, ez mégiscsak egy seb!

A következő tanács, hogy lehetőleg a seb-tetoválás helyét kíméld! Azt jelenti, ha mondjuk varrattál a felső hátadra, akkor ne végezz olyan gyakorlatot, ahol háton fekszel - például a fekvenyomást ilyenkor ne erőltesd. Ha esetleg a felkarod belső részén van varrás, akkor lehetőleg a szűk fekvőtámaszt - ahol közvetlen dörzsölődik a tetoválás - ne forszírozd!

Nagyjából egy hét az, miután a hámlás lezajlik, de a tetoválás ekkor sem gyógyult még meg! Az új bőrréteg vékony és gyenge. Ilyenkor is kímélni kell, ellenben már az izzadságod nem fogja marni annyira, és a fertőzés veszély is lényegesen kiesebb, azonban az uszoda de még a szauna is tilos ilyenkor!


Ha kibírod (de nem fogod) akkor igazából az volna az optimális, ha 5-7 napot kihagynál teljesen az edzéssel a tetoválástól számítva, mert ekkorra következik be nagyjából, a fent említett lehámlás, és új bőrréteg képződése. Ugyanakkor bármennyire is nagy a késztetés, de a 3 nap az tényleg a legalsó határ, mielőtt elkezdheted az edzést, mert ha ennyit sem bírsz ki, akkor csak lassítod a folyamatot, az edzésed nem lesz hatékony, a szervezetben meg gyulladásos folyamatok játszódnak le, ami mindent szolgál, csak a fejlődésed nem!

Gil / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények
Hello!
Jövő héten megyek teljes alkart (belül, kívül) varratni és 2 alkalom lesz az egész. Súlyzós edzést nem tervezek be a cikkben írt problémák miatt. Viszont a kérdésem az lenne, hogy kardió (gyaloglás futópadon, lépcsőzőgép) mehet, ha szabadon van hagyva az alkar és csak a fólia van rajta?
István | 2016-07-16 11:20:06
Szia! Nagyon moderáltan végezve nyilván nem lesz semmi baja, de az izzadás miatt pár napot várnék, ne ez tegye tönkre az életre szóló művet...:)
Tőke Szilvia | 2016-07-26 12:50:33
Szia!
Szerdán fogok egy kisebb szöveget a mellemre varratni és szombaton van egy kötelező futás tesztem ahol valószínűleg meg fogok izzadni. Ártani fog a tetoválásomnak?
Sanyi | 2016-08-09 02:23:39
Szia! ha egy kisebb szöveg, akkor szerintem nem lesz gond vele...utána picit itasd el, és folytasd a kezelését a tetoválóddal megbeszéltek alapján!
Tőke Szilvia | 2016-08-10 01:43:03
szia! Nekem hamarosan az oldalamra fog készülni, két részletben egy tetoválás, milyen mozdulatokat próbáljak hanyagolni? Futás? Esetleg télen a szabadban? Akkor annyira nem izzadok meg. Köszönöm
Hömpi | 2016-10-15 07:17:13
Szia! Én egy hetet biztos kihagynék, mert a mozgástól izzadsz, illetve a ruha is dörzsöli.... fogod látni a gyógyulási folyamatot...egy tetkó életre szól, nem éri meg kockáztatni....
Tőke Szilvia | 2016-11-03 11:27:53
Szia! Az izzadás egy dolog, de a ruha dörzsöli, illetve a bőrnek is kell a gyogyulás...egy hetet kihagynék, de ugyis látni fogod a gyogyulási folyamatot...a tetkó egy életre szól, nem éri meg kockáztatni!
Tőke Szilvia | 2016-11-03 11:29:45
Hello,
Szombaton reggel varják az alkarom, és hétfőn lenne egy csoportos kar edzésem. Pl: bicepsz edzésnél ugye mindig befeszűl az alkar rendesen. Mennyire képes rontani a tetoválás minőségét? mivel elég sok a kontür a mintákon, így félek hogy tönkre teszi. Persze a szombat,vasárnap, hétfő kimarad a leírtak alapján. De kedden már edzenék.
A választ előre is köszönöm!
Botond | 2017-05-03 09:14:06
Szerintem ha nem muszáj, nem kell erőltetni...izzadás, regeneráció, és hidd el, nem fogsz tudni olyan intenzívet edzeni... ha mégis mozognál, ne azt a területet érintsd, és light-os edzést javaslok. Az a pár nap kihagyás nem a világvége, de a tetkó örök :)
Tőke Szilvia | 2017-05-08 10:20:12
Szia! Érdeklődnék, hogy könyök/térd-tetoválás károsíthatja-e az ízületet? Mégis csak folyamatos ütés éri, visszaköszönhet ez futásnál? Köszönöm!
Dávid | 2017-05-04 02:22:15
Szia! Nem hinném :)
Tőke Szilvia | 2017-05-08 10:22:46

Kapcsolódó cikkek

sportserules.jpg

Enyhébb sportsérülések otthoni kezelése

Nézzük át a leggyakoribb sérüléseket és azoknak a kezelését!

edzs_utni_turmix_03_3.jpg

Kapcsold a regenerációt magasabb fokozatra!

Az edzettséget és a túledzettséget egy nagyon vékonyka határvonal választja el egymástól, amin könnyű átbillenni. Emiatt is kiemelkedően fontos, hogy milyen kiegészítőkkel támogatjuk meg a szervezetünket az edzést követően!

kardi_trdproblmval_03.jpg

Térd probléma? Durva izomláz a lábadban? Három megoldás kardió edzésre!

Ha térdproblémákkal küzdesz, jelentős túlsúllyal rendelkezel – vagy csak egy emberes lábnap utáni izomláz élménye kísért – akkor a kardió edzés hagyományos útjai számodra eléggé problematikusak lehetnek... de nézzük mi maradt még!

Vitaminrabló betegségek és szokások: kinek kell több C-vitamin?

Vajon Te is azon személyek közé tartozol, akiknek emelt szintű c-vitamin bevitel szükséges? És ha igen, akkor vajon mennyi lenne az optimális adag?

vitamin_012.jpg

Miért kötelező vitamint szedni?

A vitaminok fontosságát már ezernyi cikk hangoztatta - úgyhogy most más irányból közelítjük meg a témát: elmondjuk, hogy konkrétan mely vitaminok segítik elő a zsírvesztést, illetve a teljesítmény javulását erő- és állóképességi sportokban!