Edd ezt rizs helyett! Top 5 FitBuilder kedvenc!
Alternatívák rizs helyett!
Bár a testépítők nagy könyvében meg van írva, hogy ha el akarunk érni bármely pedáns fizikumot, akkor a csirke-rizs koszt alapkövetelmény a konyhánkban. Mi ezzel a mantrával ellenszegülünk, és megmutatjuk, hogy opcionálisan milyen (kevésbé) ismert szénhidrátforrások állnak rendelkezésünkre.

Top 5 FitBuilder kedvenc! Edd ezt rizs helyett!
1. Bulgur – ami magától elkészül, amíg leedzel! :)
Amiért szeretjük: ízre nagyon hasonló a barna rizshez - tehát ha az bejön, ezt is imádni fogod! A bulgur tulajdonképpen rostban gazdag durumbúza töret, mely roppant gazdagabb még vitaminokban és ásványi anyagokban. Glikémiás indexe a hagyományos rizsnél alacsonyabb, tehát diétánál, vagy egy zsírmentesebb tömegnövelésnél remek alternatíva!
Így készítsd el: igazából tudjátok miért imádom a bulgurt? Mert ez egy olyan zseniális köret, hogy magától elkészül, amíg a teremben leedzel!!! Na, ezt a rizsed biztos nem tudja! :) Csupán annyi a manőver, hogy nagyjából kétszeres mennyiségű felforralt vízzel (10 dkg bulgurt 2 dl víz) önts nyakon, és hagyd békén 20 percre. Vagy menj edzeni, és mire hazajössz, ott vár az asztalon a kész, tápláló szénhidrátforrás!

2. Hajdina – avagy a jó öreg tarhonya reinkarnációja
Amiért szeretjük: nekem amolyan tarhonya – utánzat volt mindig... amúgy pedig érdemes közelebbről is megismerkedni a hajdinával, amely nemcsak értékes vitaminforrás, de igen magas az élelmirost tartalommal is büszkélkedik! Van egy pici jellegzetes íze, ami kifejezetten megszerethető, és innentől kezdve visszahozhatjuk a retro tarhonya - kosztot az életünkbe!
Így készítsd el: Egyszerű lesz itt is a helyzet: a magokat kétszeres vízben, fedő alatt pároljuk, amíg meg nem puhulnak. A hajdina jól fűszerezhető, érdemes a főzővizet enyhén sózni és ízlés szerint fűszerezni.
3. Nokedli "gyúrós módra"
Amiért szeretjük: hát mert kinek ne lenne a gyerekkorának kedvenc vasárnapi menüje… a gomba / csirke (más tetszőleges állat, növény behelyettesíthető) pöri... nokedlivel! És ennek biza' roppant egészséges, gyúrós módra átkonvertált változata is létezik!
Így készítsd el: 130 g finomra darált zabpehely (alias zabliszt) + 60 g zsírszegény túró + 1 dl víz és némi só. Ezeket mind összekavarod és forrásban lévő vízbe beleszaggatod. (Off: ha Neked sincs galuska szaggató szetted, akkor sem kell kétségbe esni. Sajtreszelő nagyobb lukán is vízbe lehet túrni a történetet!)
Amint a vízbe potyogtak a galuskák, állj egy szűrővel készenlétben, mert egy percen belül feljutnak a felszínre, arra várva, hogy Te lelkesen kihalászod őket. A reakcióidő itt fontos, a későn kikapott galuskák elpuhulnak, és erősen csökkentik a későbbi kulináris élvezeteket. Nálunk így készült:

4. Köles
Amiért szeretjük: a köles valaha az egyik legnépszerűbb eledelek egyike volt, amely Kína területéről terjed el a világban. Bár hamar betört a kenyér-kifli-fornetti láz a modernizálódó világba és ezzel a köles népszerűségi indexe bizony háttérbe szorult… Sajnos! A köles kifejezetten lúgosító hatású, így beillesztése az étrendünkbe segít kiküszöbölni a szervezet elsavasodását – amit például a sok feldolgozott élelmiszer, húsfogyasztás, stresszes (és egyéb önpusztító…) életmód okozhat.
Nagyon magas a rosttartalma és könnyen emészthető, ezért tisztító, salaktalanító hatású. Sok értékes fehérjét tartalmaz, gazdag fontos aminosavakban is. A kölesben lévő kovasav fontos szerepet játszik csontképzésünkben, illetve a bőr, a hajunk, körmeink egészségének megőrzésében.
Elvileg nem alacsony annyira az energiatartalma, viszont nagyon kis mennyiség is hatalmasra dagad a főzés közben (hiszen 3-szoros mennyiségű víz kell hozzá), illetve rosttartalma miatt is telít – tehát alapvetően még jól is járhatunk vele diétában.
Így készítsd el: Az elkészítése nem igényel nagy procedúrát. Kezdő szakácsjelöltek is nekivághatnak, nem fogják romok övezni a konyhapultot utána. Először öblítsük át, majd öntsük bele háromszoros mennyiségű forrásban lévő vízbe. A lángot takarékra tesszük, és puhára főzzük a kölest.

5. Bónusz! A Kamu – krumplipüré!
Amiért szeretjük: a végére álljon itt egy lehetőség azon diétázóknak, akik a fél marok rizs köré ültetett növényzetet unják, és valami más, nedvdúsabb komponensre vágynak. A krumpli püré imádat végig kísért minket a diéta előtt… és kísért az minket utána is… de sajnos ott már nem lehet nyakig túrni a finom pürében. Ezért találtuk ki megoldásnak az ál-krumpli-pürét!
Így készítsd el: egy nagy fej karfiolt főzz puhára (értsd: baromi puhára), majd egy krumplinyomóval és pici zsírszegény krémtúróval, no meg néhány fűszerrel ess neki és nyomkodd szét. Esetleg botmixer barátunkat is bevethetjük a még simább úgy érdekében!
Szilvi / FitBuilder TEAM
Ha edzés vagy diéta/étrend tervezés terén személyre szabott segítséget szeretnél, keress bátran: szilvi.toke@gmail.com
Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.
Kapcsolódó cikkek

Alternatívák a jobb minőségű szénhidrátokra.
Miután a korábbi szénhidrátokról szóló cikkekben szépen megértettük, hogy miért nem barátunk a finomliszt és a bocicsoki, eljött az ideje, hogy ezeket elfelejtsük és a jó szénhidrátokkal kerüljünk közelebbi kapcsolatba.

Szénhidrátok nélkül lehet élni... de ki akar? - vagyis szénhidrátok a diétában
Nézzük meg, hogy milyen szénhidrátforrásokra alapozhatunk a diétában!

Hogyan oldhatjuk meg praktikusan és fehérjedúsan a nyaralás alatti kosztot?
Tehát abban a reményben készült a cikk, hogy vannak köztettek is olyan elvetemültek, akik a nyaralás, esetleg rövid kirándulás alatt sem hajlandóak akármit magukba tömni, és szeretnék minőségi tápanyagokkal átvészelni az utazásokat.

Mivel tömd a fejed edzés előtt?
Nyilván tudod, hogy az edzésed szempontjából nem mindegy, hogy milyen mértékben vagy feltöltve a megfelelő tápanyagokkal! Nézzük meg tehát az edzés előtti étkezésre vonatkozó általános érvényű szabályokat!

Mit ehet a Moho Sapiens, ha diétára adja a fejét?
Diétás sorozatunkat folytatásában megadjuk a választ a másik nagy kérdésre: mit ehet az a moho sapiens, aki végre diétára… sőt mi több!... életmódváltásra adta a fejét?

Edd ezt, és ne ezt! Lisztmentes sütés-tippek!
Így készülnek a "gyúrós-sütijeink"! :) Pár hasznos és ötletes tipp, hogyan szanáld ki a fehér lisztet a receptedből... és alkoss egy szénhidrátban akár jócskán szegényebb finomságot!

Gyúrós konyhatitkok: sütés-főzés fehérjével?
A fehérje kulacson túli életét általában egy kérdés szokta beárnyékolni: "Nem teszi tönkre a fehérjét, ha főzünk/sütünk vele?" Most megtudod a választ!

Alternatívák csirkemell helyett!
Mutatunk két olyan proteinben gazdag köret-tartozékot, amit ehetsz változatosságképp, netalántán húsundor esetén... vagy csak akkor, ha épp sehol sem akciós a csibemell. :)

Élet a zabpelyhes rántottán túl
Most szeretném megmutatni Nektek azt a pár ötletes tojásos – receptemet, amivel kicsit túlléphetünk a megszokott kolbásszal… izé… zabpehellyel tarkított testépítős tojásrántottán!

Mindent a zabpehelyről: miért és miképp ZABáljuk?
A zab olcsó, egészséges, egyszerűen beszerezhető és sokrétűen felhasználható táplálék, mely rengetek konyhai manőveredhez jól jöhet. Bizony, nem csak a reggeli tejsavós kásában állja meg a helyét! Összeszedtünk Nektek 10 okot, amiért edd, és 10 tippet, hogy miképp edd!

Kezdők a konyhában: 5 pofonegyszerű protein recept!
Kezdő gyúrósok, csekély gasztro-múlttal rendelkező sportolók... kérlek fáradjatok a konyhába, és ismerkedjetek meg néhány pofonegyszerű proteines recepttel!