Ecdysteron

Popeye és a spenót nemcsak kitaláció?!

Talán Popeye, az erő és a spenót legendás kapcsolata nem csak kitaláció? A táplálékkiegészítés palettáján egy ideje felbukkant egy összetevő, ami nagyobb mennyiségben a spenótban található, és mind a kutatók, mind a sportolók olyan anabolikus bombaként emlegetik, mely a szteroidok biztonságos alternatíváját jelentené… Ismerkedjünk meg az ecdysteronnal!

Felfedezése
Az ecdysteront a Szovjetunió elit atlétái és katonái számára szintetizálták, de mára már a világ minden táján alkalmazzák a sportolók teljesítményének fokozására. Az USA-ban mára sikerült felküzdenie magát a legkeresettebb kiegészítők közé.

Természetes előfordulása
Az ecdysteron az ecdysteroidok csoportjába tartozó anyag, mely nagyobb mennyiségben bizonyos növényfajban található meg, például a spenótban. (Szóval nem hiába tömte Popey barátunk is magát iszonyat mennyiségű zöld levéllel…) Az ecdysteron tehát természetes hatóanyag, mely nincs még a doppinglistákon a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kiadványai szerint. (Amikor olvastam az írásokat, akkor a "még" szócskán mindig egy olyan erőteljes nyomást éreztem..)

Hatása

Serkenti a fehérje-anyagcserét és a megsokszorozza a fehérje beépülést!
Nagyon sok tudományos eredmény igazolta, hogy az ecdysteroidok serkentik a fehérje szintézisét és többszörösére emelik a fehérjék beépülést az izomzatba! Ebből logikusan következik, hogy az ecdysteron kiegészítő alkalmazásával jelentősebb izomtömeg, erő- és teljesítménynövekedést érhetünk el.

Az ecdysteron használatával tehát erőteljes anabolikus folyamatok indulnak meg, a hatóanyag pedig a kutatók szerint biztonságos alternatívát jelenete az anabolikus doppingszerek helyett.

Más pozitív előnyök
A fehérje anyagcsere fokozásán túl az ecdysteron a szénhidrát- és zsír-anyagcserére is pozitív hatással van – így a testsúlyszabályozásban, illetve a vércukorszint szabályozásában is megfontolandó az alkalmazása.

A hatóanyagot sokan amolyan univerzális egészségvédőnek tekintik, mivel készültek beszámolók a vesékre-, szívre-, tüdőkre, és a teljes szív-és érrendszerre gyakorolt pozitív hatásairól is.

Az anabolikus hatásai miatt a sebek, esetleg csonttörések és zúzódások gyorsabb gyógyulását segíti, sőt érdekességképp: a fiatalító, regeneráló hatására már a kozmetikai ipar is felfigyelt, és olyan világmárkák, mint a Christian Dior is alkalmazza testápoló krémjeiben.

Alkalmazása, használatával kapcsolatos tudnivalók 
Ami roppant fontos, hogy önmagában az ecdysteronnak nincs tápértéke. Ez két dolgot is egyből maga után von:

1. Diéta alatt is tökéletesen alkalmazható a katabolikus folyamatok csökkentésére. (Ugye diéta alatt az izomzat megőrzése kemény, de annál fontosabb cél!)

2. Ugye ahogy szó volt róla, az ecdysteron erőteljes módon segíti a fehérjék beépülését. De! Logikus, hogy fehérjék, illetve aminosavak nélkül a szervezet nem igazán tud izmot építeni – ami azt jelenti, hogy a kiegészítő akkor lesz hatékony, ha mellette beviszed a szükséges fehérjemennyiséget (ez nagyjából 2-3 g/tskg között szokták megadni, de természetesen az érték számos tényezőtől függ)!  Tehát a kiegészítő mellett a fehérjebevitel az alap. (Lehet, hogy nem hiába terjedt el a spenót-tojás örök páros?:)

Vannak olyan ecdysteron tartalmú kiegészítők, melyek például olyan fontos aminosavakkal - mint a leucin - vannak megerősítve. Ez a különleges kombináció még inkább stimulálja az izomfehérje szintézist.

Még egy valami, amit vásárlásnál nem árt figyelembe venni: az igazi "csodaszer" a beta-ecdysterone, tehát érdemes megnézni a kiegészítőkön, hogy ez az összetevő mekkora mértékben van jelen a készítményekben. (Jobbfej gyártók odaírják..)

21 380 Ft -7% 19 980 Ft
peak_whey_fusion_2010_2260_1.jpg

Mellékhatása
Sok kutatás készült a termékkel, de nem számoltak be káros mellékhatásokról. (Azaz annyi mellékhatása van, mint a spenótnak…)

Összegezve: szép ódákat zengenek a termékről, ugyanakkor a kemény munkát, szükséges regenerálódást és a megfelelő étkezést ez sem helyettesíti, sőt, csakis ezek mellett működik.

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények
Szia ! 30 eves vagyok. Probaltam a Scitec-es HOS-T az nagyon bejott ,nemreg fogyott el. Kineztem ezt a kombinaciot: Daa, Tribulus, Zma, Hmb, Cla , Ala, es ezt a nutrendes Ecdysterone-t. Multi, bcaa, amino , feherje , es persze tiszta kaja. Minden egyeb megvan ezek melett. Mehet egyben ? Es hogyan osszam el oket? Nagyon kivancsi vagyok ez a "combo" hoz e valami plusszt...Elore is koszonom a valaszod! Tisztelettel a "spártai"
Spártai | 2016-05-25 02:58:17
Szia! A pontos célodat nem írtad, de ahogy látom egy ütősebb testkompozíció változtatás lenne a cél... nagyon jó kombó, persze ha az edzés és az étrend is megfelelő. Mehet egyben, ZMA este, a HMB, tribulus edzés előtt, fehérje edzés után, aminok szintén edzés előtt és közben, a többi pedig az étkezésekkel! Sok sikert!
Tőke Szilvia | 2016-05-27 05:01:50

Kapcsolódó cikkek

feherjebevitel.jpg

Mennyi fehérje szükséges valójában?

Biztosan hallottátok már a kifejezést, hogy "nitrogén egyensúly", de lefogadom nem teljesen sikerült tisztázni mit is takar. Szerencsére csak eddig kellett várni rá, hogy végre megtudd.

fehrje_stihez_01_2.jpg

A nagy kihívás: Hogyan válasszak proteint?

Kezdőként elég hamar meghozzuk a döntést: bizony nekünk is kell egy vödör protein! De a sok-sok lehetőség közül vajon melyik lesz számodra az ideális? Most segítünk dönteni!

anabolikus_szteroidok_01.jpg

Anabolikus szteroidok

tomegnvels_zsrmentesen_05.jpg

Tömegnövelés zsírmentesen?

Nem azért küzdünk az edzőteremben, hogy aztán a zsír alá rejtett izmainkat senki se csodálhassa! Mi van akkor, ha nem akarjuk követni "tömegelek - leszálkásodok" periódust, hanem egész évben szeretnénk hozni egy sportos formát?

tmegnvel_01.jpg

Tömegnövelőt, tömegnövelőt... de mégis melyiket?

A gyártók marketingszövege mindig kecsegtető, kezdőknek gyors tömegnövelést ígérnek, de most megtanulunk a sorok (jelen esetben az összetevő lista) mögé látni – hogy mindenki megtalálja az igényeinek megfelelő tömegnövelőt! Vásárlási kisokos a megfelelő tömegnövelő kiválasztásához!

tmegnvels_03.jpg

Tömegnövelő étrend útmutató

Nem egy szimpla étrend sablonnak akarjuk kiszúrni a szemeteket, inkább megadjuk a kellő tudást és irányelveket, melyekkel Te magad össze tudod állítani a leghatékonyabb étrendet!

602473_449730748397201_1331908622_n.jpg

Általános tömegnövelő edzésterv

Azzal az ötlettel álltunk elő, hogy ebben az évben egy egész éves edzéstervet kaptok tőlünk! Bizony minden hónapban kaptok egy új ciklust, amit teljesíteni kell! Íme az első edzésterv!