E - vitamin

Az E-vitamin alapvetően antioxidánsként kap szerepet, mivel képes megkötni a szabad gyököket, így megvédi a többszörösen telítetlen zsírsavakat az oxidációtól. Fokozza az energiafelhasználást és serkenti az izomműködést, ezáltal javítva az állóképességet, mérsékli a fáradtságérzetet a nagy volumenű, állóképességi munka során.

Összetevő általános leírása
Az E vitaminnak igazából a tokoferol nevezetű vegyület hét változatát szokás nevezni. Ezek közül a legjelentősebb az alfa-tokoferol. Zsírban oldódó vitamin, ami leginkább a zsírszövetben, májban és szívben raktározódik el.

Felfedezése
1922-ben egy Herbert McLean nevű kutató fedezte fel. Kutatásaiban meddő patkányoknak búzacsírát adott, aminek pozitív hatása volt a hormontermelésre, ezáltal a fogamzásra. 1936-ben végül tiszta formában is sikerült előállítania az E vitamint.

Természetes előfordulása
Növényi eredetű élelmiszerekben fordul elő, például a búzacsírában, kelbimbóban, spenótban és egyéb főzelékekben, valamint a növényi zsírokban. Állati eredetű táplálékok esetén a májban, vesében, vajban, illetve kisebb mennyiségben a húsokban fordul elő.

Hatása
Az E vitamin alapvetően antioxidánsként kap szerepet, mivel a szervezet redoxi-reakcióiban képes megkötni a szabad gyököket, így megvédi a többszörösen telítetlen zsírsavakat az oxidációtól.

A sejtmembránra is kifejti hatását, mivel fokozza az energiafelhasználást és serkenti az izomműködést, ezáltal javítva az állóképességet. Ezenkívül mérsékli a fáradtságérzetet nagy volumenű, állóképességi munka során.

Továbbá az E-vitaminnak még számos más pozitív tulajdonsága akad. Az A-vitaminnal karöltve jótékony hatással van a tüdő működésére, illetve egyes esetekben még vérnyomáscsökkentő hatásáról is beszámoltak. Ezenfelül megemlítendő, hogy javítja a folyadék anyagcserét, mint természetes vízhajtó.

Alkalmazása, használatával kapcsolatos tudnivalók
Az E-vitamin erős antioxidáns hatását az A- és C- vitaminnal, illetve a szelénnel együtt képes legjobban kifejteni. A klór rontja a hatásmechanizmusát, emiatt aki sok klórozott vizet iszik, annak fokozottan ügyelni kell az E-vitamin pótlásra!

Hiánya esetén
Hiánya esetében hormonális- és anyagcserezavarok, illetve izomsorvadás léphet fel. Gyakran a vérszegénység kialakulásáért az E-vitamin hiánya is felelőssé tehető! Bár embernél nem bizonyított, de patkány kísérletek azt igazolták, hogy a nemi hormontermelést befolyásoló hatása miatt az E vitamin hiánya sterilitást okozhat.

Mellékhatása
Túladagolása nem nagyon valósulhat meg, legfeljebb vitamin tablettákkal. Ebben az esetben hasmenés, hasi görcsök, gyengeség alakulhat ki.

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

noi_felsotest_03_2.jpg

Tudjátok, melyek a nők számára leghasznosabb vitaminok?

Természetesen a nőknek is szükséges minden mikrotápanyag, azonban most azokat emelném ki ezen összetevők közül, melyek különösen előnyösek a női szervezet számára – és amelyeknek a bevitelére mindenképp érdemes odafigyelni.

vitamin_012_1.jpg

Vitaminok az izomláz ellen.

Számos kutató (izom)lázasan próbálkozott felderíteni, hogy vajon mely vitaminok, illetve kiegészítők lehetnek hatékonyak az izomláz csökkentésében. Nézzük meg mire jutottak!

multivitamin.jpg

Tegyük meg a minimumot a maximumért.

Bármi is a célod, csak szilárd alapokra lehet építkezni. És ez a szilárd alap valami olyan táplálékkiegészítő kombinációt takar, melyet mindig, mindenkinek, minden célhoz ajánlunk.

szemrevalo_tapkieg_01.gif

Szemre-való lehetőségek

Fáj a szemed, könnyezik, és olyan piros, mint egy vérnyúlé. Ha Te is azok közé tartozol, akik idejük jó részét a számítógép előtt töltik (este a TV…), akkor mindenképp érdemes tenned valamit a szemedet érő káros hatások ellen.

ironman_03.jpg

Táplálékkiegészítők triatlonhoz és más állóképességi sportághoz

Lássuk milyen kiegészítőket érdemes beszerezni, ha esetleg most triatlonisták akarnánk lenni...

olajos_magvak_03.jpg

Olajos magvak versenye

Az ünnepekkel úgyis előtérbe kerül az olajos mag-család... most megnézzük közülük ki-mit-tud! Azaz melyik tartalmazza a legtöbb kalóriát, fehérjét, rostot, omega-3-at... vagy épp melyik a legjobb antioxidáns?

multivitaminnal_a_rk_ellen_01.jpg

Multivitaminokkal a rák ellen

Három tényező, ami akár felére is csökkentheti a daganatos betegségek kialakulását! Egy olvasást legalább megér, nem?

zab_02.jpg

Mindent a zabpehelyről: miért és miképp ZABáljuk?

A zab olcsó, egészséges, egyszerűen beszerezhető és sokrétűen felhasználható táplálék, mely rengetek konyhai manőveredhez jól jöhet. Bizony, nem csak a reggeli tejsavós kásában állja meg a helyét! Összeszedtünk Nektek 10 okot, amiért edd, és 10 tippet, hogy miképp edd!

vitamin_012.jpg

Miért kötelező vitamint szedni?

A vitaminok fontosságát már ezernyi cikk hangoztatta - úgyhogy most más irányból közelítjük meg a témát: elmondjuk, hogy konkrétan mely vitaminok segítik elő a zsírvesztést, illetve a teljesítmény javulását erő- és állóképességi sportokban!