DMAA

Methylhexanamine; 1,3-dimethylamylamine

Szemfülesebbek talán már észrevették, hogy nemcsak a jó öreg USP Labs Jack3D-nek az eredeti terméke tűnt el a piacról, hanem időközben több más népszerű kiegészítőt is (például Hemo-Rage, Lipo-6 black, Neurocore, stb.) el kellett temetnünk. A történet hátterében a DMAA nevű vegyület áll, amelyről most egy kisebb írással szeretnénk benneteket tájékoztatni. Tudjuk, hogy mindig vannak kiskapuk, haverok, meg pult alól előkerült termékek, ezért úgy döntöttünk, hogy felhívjuk a figyelmet az ezzel kapcsolatos veszélyekre. Lássuk tehát mi is az a DMAA és mivel érdemelte ki, hogy tiltólistára kerüljön!

A DMAA pontos neve 1,3 dimethylamylamine, ami egy szép hosszú szerves vegyület - összegképletét még leírni is fájdalmas, igazi gyógyszerész szakos hallgatóknak való házi feladat. Hatását tekintve egy központi idegrendszer stimuláns, amit elsőként orrdugulás elleni készítményként gyártottak és forgalmaztak.

Jóval később, a 2000-es években kezdték használni táplálék kiegészítőként: leginkább edzés előtti energizálók és zsírégetők kedvelt adaléka volt egészen a közelmúltig. Mostani írásunk egy kicsit szokatlan lesz, hiszen "posthumus" írunk az összetevőről, mivel már betiltásra került.

Felfedezése
Forthane néven védett márkanév volt a vegyület 1940-es évektől, amikor is az Eli Lilly and Company nevezetű gyógyszergyár kifejlesztette orrdugulás elleni, nyálkaoldó szerként. Azonban valamiért mégsem lett széles körben elterjedve.

Jóval később, 2005-ban az efedrin - mit táplálék kiegészítő - betiltását követően a gyártóknak szüksége volt valamilyen helyettesítő termékre, emiatt került képbe a szóban forgó vegyület is. A hatóanyag hamar és kitűnően beváltotta a hozzá fűzött reményeket, így nemsokára egy sereg kiegészítő épült erre az összetevőre.

Hatása
Amire használják és használták egészségügyben az elsősorban a túlzottan felgyorsult sejtosztódásnak a terápiás kezelésére, illetve valóban, mint megfázás esetén nyálkaoldó. Táplálék kiegészítőként elsősorban az energizáló és a zsírégető hatása miatt lett közkedvelt a használók körében. Segített abban, hogy a zsírokat energiaként hasznosítsuk, és emellett fókuszáltabbak legyünk – emiatt a hatását (főleg mivel gyakran kombinálták koffeinnel) valóban az efedrinhez lehet hasonlítani. Sőt talán megkockáztatom hatékonyabb volt a DMAA-val kombinált koffein, mint maga az efedrin.

A másik felhasználási terület, ami miatt igencsak szálka lett a "rendszer szemében" az az, hogy lelkes fiatalok rájöttek, hogy ideális összetevő party-drognak. Új-Zéland sajátos törvényei lehetővé tették a múlt évtizedig, hogy legálisan szabad vásárolni bulizáshoz különféle serkentő tablettákat. Emiatt a világ másik végében, virágzott a különféle methylhexanamine alapú drogok piaca – mellesleg, aki életében használt már amfetamint, és DMAA-s kiegészítőből is lépte már túl a napi adagot, az bizony tapasztalhatott hasonló hatásokat…

Miért került végül betiltásra?
A hivatalos álláspont szerint több orvosilag igazolt panasz érkezett a gyártókhoz, amiben egyértelműen a DMAA alapú kiegészítők használata okozott központi idegrendszeri (pszichiátriai zavarokat) vagy komoly keringési panaszokat, továbbá kiszáradást. (Ismét az amfetaminra hivatkoznék: a fent leírt tünetek azok egy az egyben az amfetamin használatról is elmondhatók.)

1,3 dimethylamylamine kiegészítőkkel kapcsolatos internetes fórumokon találni fogsz privát hozzászólásokat, amikben emlegetik az alábbiakat: álmatlanság, szívdobogás, komoly folyadékvesztés. Nagy adagok esetében pedig már igen komoly vérnyomás emelkedés, fejfájás, zavartság, és (nem vicc) paranoiás tünetek. Bár ez utóbbihoz már nem 1-2 adag kellett, hanem ennek a sokszorosa, és aki egy gyártó által is kockázatosnak ítélt kiegészítőből beszed egy raklapnyi mennyiséget, az magára vessen.

Mindenestre a fentiek miatt az egészségügyi szervezetek világszerte arra a következtetésre jutottak, hogy száműzik a polcokról a DMAA alapú serkentő szereket.

Alkalmazása, használatával kapcsolatos tudnivalók 
Érdekesség, hogy a halálos dózis 39 mg/testsúlykilogramm, ami igazából egyáltalán nem olyan magas… hiszen kevesebb DMAA kell, hogy eltegyünk valakit láb alól, mint például tiszta nikotinból, és nagyjából csak a dupla annyi kell DMAA-ból, hogy ugyanúgy megöljünk valakit, mintha arzénnal mérgezzük! Tehát nem gyerekjátékról van szó!

Az ANTSZ által 2012. november 03-tól betiltásra került termékek teljes listáját alább láthatjátok... így magyarázatot kapsz máris arra a kérdésre, hová tűntek el hirtelen a nagy közönség kedvencek…

 1.M.R

 Hemo– Rage

 Noxpump

 Beta– Cret Extreme

 Hydroxy STIM

 OxyElite

 Code Red

 Iron Horse Show Time

 PreSurge Unleashed

 Crack

 Jack3D

 Ripped Freak

 D– Stunner

 Lipo 6 Black

 Rush

 Dexaprine Maximise

 Mass Pump3D

 Shock Wave Fruit Punch

 Eclipse

 Mesomorph

 Spirodex

 Endoburn

 Mutant Mayhem

 STIM– FORCE

 Extreme Beta Crét

 Napalm

 Tested Burner

 Flash over

 NeuroCore

 Tested Nut Burner

 Fusion Supplements Geranamine

 Nox Pump

 White lightning

 Heat Accelerated

 Nox Pump Performance/Nox Pump Xtreme

 

Az ÁNTSZ 2012.11.03-án megjelent közleményét !

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények