Curtis P gyakorlatsor

Az egyik leghatékonyabb teljes testet megdolgoztató, összetett komplexek egyike. Ami nem más, mint egy rúdsúllyal végzett (barbell) komplex. Tipikusan olyan gyakorlatról van szó, ami csak az elvetemült crossfites közegben ismert, azonban remélhetőleg ennek a cikknek a hatására meg fog változni. Lássuk, hogyan is néz ki a Curtis P a gyakorlatban!

Mely izmokra hat?         

Igazi teljes test gyakorlat, amit ha szétbontunk, akkor az egyes szakaszokban dolgozó izmok megegyeznek azokkal,amelyek a mellrevételben, a kitörésben és a nyomás láblökéssel során dolgoznak.

Helyes kivitelezés           

Kiinduló helyzet: Álljunk a rúddal szemben, körülbelül váll széles terpeszben és hajoljunk előre, mintha egy kiemelést akarnánk végezni. Az első nagy különbség a fogás szélessége: a felvételhez vállszélességnél szélesebben kell fogni a rudat. Ennek az oka, hogy az alkar hosszabb, mint a felkar - és az átfordítás közben könyökbántalmakhoz vezet, ha szűken fogunk rá a rúdra. A második nagy különbség a fogásban mutatkozik meg: a csukló enyhén hajlított és a kar egészen picit kifelé fordul (vagyis a könyök kissé oldalra fog nézni). A hát egyenes, nem megyünk át hiperextenzióba. Gyakorlatilag teljesen megegyezik a kiinduló helyzet hagyományos mellre vétel (clean) kiinduló pozíciójával.

Végrehajtás: Tulajdonképpen szünet nélkül elvégzünk egy mellrevételt, majd egy elől tartott rúddal végzett kitörést váltott lábbal előre, végül egy nyomást láblökéssel. Mivel mindegyik gyakorlatot ismertettük már külön-külön, emiatt most inkább egy videot javasolnánk a kivitelezésről:


A helyes légzéstechnika: Mivel összetett, több mozdulatról van szó emiatt több be- és kilégzési szakaszunk lesz. Belégzés a mellre vétel előtt, és a bent tartott levegővel stabilizálod a bordakosarat. Majd kilégzés, aztán újabb belégzésre előre kitörés helyzetbe egyik lábbal, majd kilégzésre vissza. Ismételjük meg a másik oldalra, majd újabb belégzés és a kilégzéssel a lökés.

Gyakori hibák, mire figyelj            

•    A felrántás előtti pillanatig végig tartsuk a csuklót enyhén hajlítva!
•    Végig tartsuk közel a rudat a testhez!
•    A kitörés során ügyeljünk az egyensúlyra, a terpesz legyen legalább csípő széles.
•    A lökés során ügyelj arra, hogy a homorítás mértéke az ésszerűség keretein belül legyen, mert egyensúlyvesztést és gerincsérülést okozhat.

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

olimpiai_sulyemeles_04.jpg

Olimpiai súlyemelés kezdőknek - Az első menet!

Sajnos korábban találsz józan tizenéveseket egy punk koncerten, mint egy olyan személyt, aki meg tudja tanítani neked az OL technikáit. Emiatt "hivatalosan" elindítjuk az olimpiai súlyemelő gyakorlatokra felkészítő cikk-sorozatunkat!

tomegnoveles_sulyemelo_gyakorlatokkal_03jpg.jpg

Tömegnövelés súlyemelő gyakorlatokkal... mégis miképp lehetséges?

A súlyemelők nemcsak pokolian erősek, de igen izmosak is. A súlyemelő edzésterv viszont mégis eltér a megszokott "testépítős" metódustól... így nézzük meg, mi az, amit a súlyemelőktől tanulhatunk a szikárabb fizikum eléréséhez!

trzsizom_05.jpg

Építsd ki a legjobb súlyemelő övet a világon!

Összeválogattuk azokat a gyakorlatokat, amelyek a talajon állva (vagy épp járva) segítenek a törzs stabilitás fokozásában!

robbanekonysag04.jpg

Helyettesíthetjük-e a súlyemelő gyakorlatokat?

Az olimpiai súlyemelő gyakorlatok hatása a dinamikára és a robbanékonyságra vitathatatlan. Sajnos emellett a helytelenül végzett OL gyakorlatokkal kéz a kézben járnak a húzódások vagy akár még annál is komolyabb sérülések. Esetleg más módon is elérhető ez a dinamikus erő?

gyerek02.jpg

Versenyszerű erő- és súlyemelés 10 éveseknek?

Vajon tényleg tönkre lehet tenni egy gyereket ezzel vagy megalapozzuk a jövő generációját?

hibak_felvetel_03_2.jpg

Kell-e kezdőknek súlyemelő gyakorlatokat végezni?

Kell? És ha igen, akkor hogyan és miképp végezzük?