Csuklya-fejlesztés ... hiperfokozattal!

Hogyan emeljünk egy izomhegyet a vállunk és a nyakunk közé?

Ha szavazásra bocsájtanánk, hogy melyik izomcsoport az, ami valóban tiszteletet parancsol, akkor sokan valószínűleg a mellizmokat és a felkart választanák. Azonban van még egy olyan izom, ami a férfi felsőtest éke lehet, ha kellően nagy… nem más, mint a m. trapezius, azaz a csuklyásizom! Amennyiben Te is tekintélyes, vállak felett kiemelkedő csuklyával szeretnél rendelkezni, akkor olvass tovább!

Hogyan néz ki és egyáltalán mi szerepe a csuklyásizomnak?

Amikor valamelyik izmunkat fejleszteni szeretnénk, akkor bizony nem árt, ha pontosan ismerjük annak felépítését. Tehát a csuklyásizom a felső nyaki csigolyától, a fejgyámtól indul és hosszan fut lefelé, végig az összes nyaki és háti csigolyán, végezetül a vállcsúcson, a kulcscsonton és a lapocka tövisen tapad le. Az alakja háromszögre emlékeztet, a két egymás mellett elhelyezkedő trapezius jellegzetes "papírsárkány" formában rajzolódik ki a hát felszínén.

Sokan tévesen úgy tudják, hogy a csuklyásizom egyetlen feladata a vállvonogatás. Ez azonban nem teljesen igaz, mert egy sereg más feladatot is ellát - a teljesség igénye nélkül: a fejet hátra húzza rögzített vállak esetében, a vállakat lefelé és hátra húzza, továbbá részt vesz a mászásban, függeszkedésben, mivel rögzített lapockák esetén a törzset emeli.

Láthatjuk, hogy nagyon sokrétű működésre képes, erős és nagy tömegű izomról van szó, amit nem lehet padlóra küldeni egy-két vállvonással! 2-3 sorozatnyi vállvonogatás az edzés végén… az finoman szólva is kevés lesz ahhoz, hogy akkora csuklyád legyen, amely szinte átböki a pólódat. Sajnos ennél több kell a megfelelő eredmények eléréshez.

Vállvonogatás újraértelmezve! Egy őrült módszer, ami garantáltan működik!

Végezz minden sorozat között egy vállvonogatás szettet is. Bármilyen edzést is csinálsz éppen, - lábak, hát, mell...nem számít... - minden gyakorlat sorozata között végezz el 8-10 ismétlés vállvonást, közepesen nehéz terheléssel! Csak ügyelj arra, hogy ne a végkimerülésig hajszold magad, hanem a tökéletes technikai végrehajtásra koncentrálj.

Az edzés elején sajátíts ki két egykezest, és azt hurcolászd magaddal a teremben, bárhová is mész, bármilyen gyakorlathoz.  Ekkor kéznél lesz, hogy a kézisúlyzós vállvonásokat szuperszettbe pakold mindennel, amit aznap végzel… Ha valaki megkérdezi, hogy használod-e őket, akkor kiálts rá egy határozott "igen"-t, esetleg ha el akarják vinni, akkor kapd fel őket és bújj vele a sarokba és onnan kiabáld: "enyém, enyém, enyém". Na jó ez utóbbi csak vicc volt.

Az egész módszer azon alapszik, hogy szépen - szándékosan túlterheljük a trapézizmot, és így kényszerítjük növekedésre. Nem kell hozzá két hét, és szemmel láthatod az eredményt.

A mottó tehát: kézisúlyzós vállvonásokat szuperszettbe... MINDENNEL!

Gil / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények
Ezt egy héten hányszor? Gondolom nem minden edzésen.
Ádám Czapáry | 2012-09-12 05:41:31
Nekem-nekem-nekem:D
Rúzsa Roland | 2012-09-12 06:52:32
hát sztem mindig mert nem írta a cikk h csak minden másnap pihenő napokon úgy is pihen relatíve én kipróbálom 2 hétig csak lesz változás ha már ennyi se kell hozzá :P
Richárd Bodor | 2012-09-12 07:15:39
De minden edzésen azt íta fennebb: "Bármilyen edzést is csinálsz éppen, - lábak, hát, mell...nem számít... - minden gyakorlat sorozata között végezz el 8-10 ismétlés vállvonást,"
Sándor Ferenc | 2012-09-12 08:37:23

Kapcsolódó cikkek

hat_edzes.jpg

Merj hátat fordítani eddigi hát edzéseidnek

Itt és most azt szeretném, ha elfelejtenéd az eddigi hanyag hátedzésed, és kipróbálnál valami újat, ahol a hátad - minden egyes porcikájára maximális figyelmet fordítva - végre kiélheti a benne rejlő adottságokat.

hat_fogas_3.jpg

Hogyan FOGJUNK hozzá? – avagy jöjjenek a terítékre a különféle fogások.

Szűken, szélesen, befelé, vagy kifelé? Merj hátat fordítani eddigi hát edzéseidnek... mert a hátad megérdemli, hogy minden irányból és különféle fogásvariációkkal dolgoztassuk meg.

hat_tizparancsolat_4.jpg

A hátedzés tíz parancsolata

Úgy érzed, hogy tökéletes a hátedzésed? Lehet. Lehet, hogy fejlődsz az eddigi módszereddel. Viszont rengeteg időt megspórolhatsz, ha betartod ezeket a szabályokat. És hamarabb szárnyra kapsz, mint hinnéd.

hzdzkods_02.jpg

A húzódzkodás a felsőtest guggolása! Te is kellő tiszteletben tartod?

Két komoly hiba van, amit a húzódzkodás során a legtöbben elkövethetünk. Lefogadom, hogy Te is. Ha érdekel mi az, akkor kttint a cikkre!

hzdzkods_07.jpg

Támadd hátba az izomrostokat - új húzódzkodás variációkkal!

Ha már rendszeresen ott lógtok lelkesen a húzódzkodó rúdon, akkor ideje kicsit változtatni! A csúcsra több út is felvihet, és egyik izgalmasabb mint a másik! Szemezgessünk ezek közül!

felhzs_12.jpg

Virtuális felhúzó - szeminárium

Remélem minél többen részt vesztek ezen a kis virtuális FitBuilder szemináriumon, ahol elsőként alaposan átnézzük a gyakorlatot, majd a végén választ kaptok az összes fontos, hasznos és debil kérdésre is!

feketelists_gyakorlatok_02.jpg

Nyak mögé húzódzkodás és nyak mögül nyomás - a feketelistás gyakorlatok!

Két gyakorlat, amely nem feltétlenül javasolt az átlag ember számára... ennek ellenére nagyon sokan csinálják, pedig nem biztos, hogy megérik meg a kockázatot. Megválaszoljuk a miért, és azt is, hogyan helyettesítsd őket!

01.jpg

Nincs is egyszerűbb és nagyszerűbb gyakorlat a világon!

Ki ne szeretne tanulni egy új, igazán fain kis gyakorlatot, amely pofonegyszerű, rendkívül hatékonyan fejleszti az erőt, a teljesítményt és az akaratod – mindezt a sérülés legcsekélyebb kockázatával? Mondjuk Te? Akkor olvass tovább!

trapzizom.jpg

A trapézizom

A megfelelő, minden izomrostját megcélzó edzésével nem csak a csuklyád növekedhet tiszteletet parancsoló méretekre, hanem a hátizmod vastagsága, fejlettsége is szembetűnő változásokon mehet át!

szles_htizom_02.jpg

A széles hátizom

Itt van a legjobb útmutató ahhoz, hogy őrületes hátizmokat építs!

htizom_01.jpg

Tippek, hogy Te is szárnyra kapj!

Nem tudod a hátadat kellően kifárasztani edzésen? Nincs meg a megfelelő izom-érzet, nem jut el hozzá a vágyott stimuláció? Most a probléma nyomába eredünk és számos tippel segítünk!

hat_tizparancsolat_4_1.jpg

Fitbuilder edzésterv 3. rész: Fókuszban a hát!

Következik a FitBuilder edzésterv harmadik része: ahol a cél nem más, mint a hátad szekrény méretűre növelése!

vllsrls_02.jpg

Hogyan edzünk sérült vállakkal?

Beszéljünk így most arról, miképpen edzünk vállsérülés után, hogy lehetőleg kíméljük a területet, azonban mégsem legyen az, hogy totál inaktívak maradjunk.

cipels_04.jpg

Tedd meg ezt a pár lépést az erősebb törzs, kar és trapézizmokért!

Egy gyakorlat több variációját ismerheted meg, hogy még célzottabban fejleszd a törzsed, a trapézizmokat vagy akár a karodat!