Csajok, ne pazaroljátok az időt felesleges gyakorlatokkal!

A leghaszontalanabb gyakorlatok fekete listája

Bizonyos intelligencia szint alatti magazinok, videók és fitnesz trendek alaposan belénk vertek pár gyakorlatot… melyet csinálunk, csinálunk rendületlenül, mégsem hozzák a várt eredményt. Vagyis igazából semmilyen eredményt nem hoznak. Ez a cikk azért íródott, hogy segítséget nyújtsak kigyomlálni a felesleges gyakorlatokat az edzéstervedből – és hogy betöltsük az így keletkezett hiányt, természetesen jóval hatékonyabb feladatokat is kaptok!

Combtárogató gépek

Formás és kerek feneket akarsz? A kérdés költői, persze hogy azt. Ezért is járod végig minden héten becsülettel a comb-fenék-gépek kálváriáját. Viszont minek pocsékolod el az időt, amikor pár kemény guggolással simán lesöpröd a gépes edzések hatásait?  Nem beszélve arról, hogy ha kifejezetten csak a gépekre korlátozod az edzést, és nem engedsz teret a szabad gyakorlatoknak, akkor nem fognak megerősödni a stabilizáló izmok, illetve a sokszor természetellenes terhelés következtében a sérülések kockázatának táptalaja is lesz. Igen, jobban mint a guggolás.

Lábemelgetések

A másik klasszikus farizom gyakorlat… kényelmesen elfekve az oldalunkon vagy épp négykézláb a nappaliban a Barátok közt alatt is lazán elvégezhető, és ha ügyesek vagyunk, a fenekünk égető érzésbe borul, de mi meg sem izzadunk tőle. Elsőként is: aki kisebb feneket akar, az ismét tévúton jár, hiszen itt is a farizom erejéből emeled a lábad – és nem a "zsírból" dolgozol.

Sajnos a zsírszövet olyan gonosz lény, hogy hidegen hagyja, hogy Te épp az ő eltűntetésében mesterkedve gyötröd több száz ismétléssel az adott terültet. A másik, hogy a gyakorlat során az ellenállás igen kicsi, nehezen növelhető – így egy idő után a mozgás intenzitása biztos nem éri el azt a szintet, hogy a testeddel bármilyen pozitív változás is végbemenjen. Végezz helyette guggolást, padra lépéseket és ne feledd: a kitöréseknek is számtalan verziója létezik.

Combközelítő gépek

A "belső combra" a vékonyabb lábak reményében szoktak a csajok veszettül edzeni. Tudom, Téged is zavar, hogy a két combod már évek óta szinte össze van nőve, de kérlek, ne kövesd a csordaszellemet és ne ess neki egy vaskos magazinnal felszerelkezve a combközelítő gépnek. Sajnos (vagy nem) a zsír nem fog eltűnni célirányosan arról a területről, amit Te éppen kipécéztél. A combközelítő géppel az izomzatod dolgoztatod, így sanszos, hogy nemhogy kisebb, de vastagabb is lehet ez a terület.

Véleményem szerint a combközelítő izmok az alapgyakorlatok végzése során elegendő terhelést kapnak, így ha guggolsz rendesen, akkor alapesetben nem forszíroznám ezt a gyakorlatot.

Törzsdöntögetés

Szomorú látvány, mikor minden boldog-boldogtalan hajladozik jobbra-balra a karcsúbb derék reményében. Itt is csak ahhoz kanyarodnék vissza: nincs helyi zsírégetés! A tested nem egy aranyhal, aki megkérdezi, hogy ugyan mely három területről kívánjuk eltűntetni a felesleget. A célzott hasizom mutatványokkal a has izomzata dolgozik, nem pedig a felette békésen megülő zsírpárna! Ha dőlsz jobbra-balra kézisúllyal a kezedben és ezt csinálod őszülésig – azzal nem lesz vékonyabb a derekat, sőt - ugyanis pont ellenkező hatást fog kiváltani! A karcsú derék első soron mindig a diéta kérdése lesz!

"Alakformáló-órák"

Sokan ragadnak bele évekig az aerobik órák 1-3 kilós súlyzó párjaiba, és egyszerűen nem lépnek tovább ezen a terhelésen. Bár az aerobik óráknak is vannak előnyei, és néha hatalmas szociális élmény – de a legtöbb sajnos erősen korlátolt: eszközök és az edző fantáziája által is.

Ha formás, sportos testet akarsz, akkor mindenképp komolyan kell venni az ellenállással végzett gyakorlatokat, ahol a terhelésnek fokozatosan növekednie kell.

Tárogatás kézisúlyzóval

Egy igen népszerű, mellizom feszesítő (vagyis annak címkézett) gyakorlat: egy pici súlyt vagy vizes palackot veszünk mind a két kezünkbe, megemeljük a karunkat oldalsó középtartásba, derékszögbe hajlítva, majd szépen zárjuk és nyitjuk magad előtt a két kart. Ez a mozdulat viszont ellenállás hiányában semmilyen hatással nem lesz a mellizmodra!

Ha a mellizmokat szeretnéd erősíteni, akkor a gravitációval ellentétes irányban kell dolgoztatnod! A fekvőtámasz, illetve a döntött padon végzett kézisúlyzós nyomás már viszont labdába rúghat!

Taposó gépen olvasgatva…

Nem érdekes? Finoman szólva a többség kerüli a lépcsőzést és pár emeletért már suhan be a liftbe – na de taposni….! Azt aztán órákon át lehet szeretni – nem is akármiért! Kiválóan lehet rajta olvasni, sőt, a taposógépen lépcsőzni könnyebb, mint valódi lépcsőket megmászni, hiszen a gépen tudunk támaszkodni, és sokan élnek is ezzel a lehetőséggel – mert amúgy is így jobban dolgozik a farizom…

De! Egyfelől az esetlegesen előre dőlt és görnyedt hát hamar fájdalmas végkimenetelt okozhat, másfelől a kartámasszal pont levesszük a terhelést a lábunkról.  A legjobb pozíció a taposógépnél ha a törzsünk függőlegesen marad, és a kapaszkodókat maximum fel-le szálláskor, az egyensúly megtartására vagy a törölköző tárolására használjuk.

Tehát összegezve!
- A kis ellenállással végzett gyakorlatok kismilliószor ismételve nem fogják egy idő után meghatni a tested. Puhány gyakorlatoktól a tested is az marad...
- Nincs helyi zsírégetés. A combközelítő gépek nem fogják nagyon a combodat vékonyítani, és a törzsdöntögetésektől sem lesz kisebb derekad.
- És íme még egy fontos feljegyezni való a végére:

Szilvi / FitBuilder TEAM

Ha edzés vagy diéta/étrend tervezés terén személyre szabott segítséget szeretnél, keress bátran: szilvi.toke@gmail.com

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények
A hatékony gyakorlatok listája nem látható. Megcsinálnátok az oldalt úgy hogy láthatóak legyenek?

Melinda Szabo | 2014-05-21 03:41:50
Melinda Szabo: Itt például találsz garantáltan hatékony gyakorlatokat! :)
http://www.fitbuilder.hu/cikk/7_gyakorlat_amit_sosem_vegeznek_a_lanyok_a_teremben.html
Fitbuilder Fitnesz és Egészség Webáruház | 2014-05-21 07:07:02
Agyhalál...
János Pelyhe | 2014-05-21 10:11:41
most már 1000%, hogy nagyon jó helyen vagyok:)
Erzsébet Csordos | 2014-05-21 12:49:07
Ez a Szilvi nagyon csibészes, de igaza van :3

Dániel Csiszár | 2014-05-22 05:36:05

Kapcsolódó cikkek

noi_melledzes_2.jpg

MELLesleg miért ne hanyagoljuk el mi csajok a mellizom edzést?

Egy jól irányzott melledzés kiváló hatással lehet a mellünk külső megjelenésére. Nézzük meg, hogy ezen kívül MELLesleg miért ne hanyagoljuk el még mi csajok, a mellizom edzést?

noi_fekvotamasz.jpg

Csajok, ne csak térdepeljetek..., hanem csináljatok rendesen fekvőtámaszt!

A lányoknak sem árt karbantartani néhány gyakorlattal a mellizmukat, ezért a következőkben nem csak a fekvőtámasz helyes kivitelezést fogjuk megtanulni, hanem azon lépéseket is, melyek elvezetnek a tökéletes formáig.

ha_unod_cardio.jpg

Csajok, ha unjátok már a kardió gépes edzést...

Ha Neked is ősi ellenséged a monotonitás és a kardió-részleg, akkor ki ne hagyjátok ezt a cikket!

csajos_huzodzkodas_1.jpg

Küzdjük fel magunkat a magasba

Örülök, hogy TE úgy döntöttél, meg akarsz tanulni húzódzkodni! Nem is vesztegetem az időt, csapjunk bele. Lépésről lépésre küzdjük egyre jobban fel magunkat a csúcsra!

jnl_1_2.jpg

7 gyakorlat, amit sosem végeznek a lányok a teremben

Mindig is voltak, és lesznek is olyan tipikus gyakorlatok az edzőteremben, amelyre egy átlagos lány sohasem vetemedne. A kérdés az, hogy Te vajon több vagy, mint az átlag?

halado_edzesterv_noknek_1.jpg

Haladó edzésprogram csajoknak

Ha úgy érzed, hogy az aerobik, a pehelysúlyok és a taposógépek ideje lejárt, és szeretnél idén nyáron végre tökéletes formában mutatni, akkor kövesd az alábbi edzésprogramot!

halado_edzesterv_noknek_2_1.jpg

Csajok és a rettegett táplálékkiegészítők

Jöjjön egy csajosabb írás: ismerjük meg a táplálék kiegészítőket női szemmel! Hasznos és objektív infók, hogy Te is eldönthesd, mire van szükséged!

tomegnoveles_csajoknak_13.jpg

Izomtömeg növelés csajoknak? Izomtömeg növelés csajoknak!

Takarítsd ki a tudatodból a vékonyságot éltető sztereotípiát, és mutasd meg, hogy a női testformálás nemcsak diétából és kardióból áll. Feszes formák? Ahhoz bizony kell az az izomszövet!

izomtom_edzesterv_csajoknak_01.jpg

Izomtömeg növelő edzésterv - csajoknak

A női test nem érdemli meg, hogy csak diétára és kardió edzésre legyen ítélve, így összeállítottunk egy edzéstervet, ahol elsősorban az izomtömeg növelésre fogunk fókuszálni!

hatedzes_csajoknak_030.jpg

Hátedzés különkiadás csajoknak: a tökéletes hátedzés receptje

Nézzük meg pontosan, miből is áll össze a tökéletes hátedzés – az igazán elszánt csajok számára! A legfontosabb gyakorlatok és egy útmutató edzésterv!

miert_nem_emelnek_a_nok_nagy_sulyokat_050.jpg

Miért nem emelnek a nők nagy súlyokat?!

Nézzük meg, hogy igazából hogyan kellene a nőknek edzeniük - szemben azzal, miképpen jelenlegi a nők 85%-a edz...

kerek_fenek_02.jpg

Kerek-fenék köredzés

A stretch farmer és a miniszoknya kiváltság, viszont ezzel a rövid köredzéssel kiérdemelheted az elismerő tekinteteket! Aki kerek feneket akar, annak kötelező olvasmány!

integet_izmok_02.jpg

Búcsú az integető izmoktól!

Íme a két kedvenc, akár otthon is elvégezhető tricpesz gyakorlatunk, melyeket rendszeresen végrehajtva - vagy csak a szokásos edzéstervbe bevéve - hatékonyan fogják a karodat formálni!