Chitosan

Számos zsírégető kedvelt adalékanyaga, egy olyan vegyület, ami bizonyítottan hatással van a zsírok felszívódására. Emellett rendszeres szedése következtében csökken a vérzsír és az LDL koleszterin. Gyakorlati tapasztalat azt mutatja, hogy javítja hámsérülések regenerációját, a sebgyógyulást, sőt még gombaölő hatása is van.

Természetes előfordulása

A chitiosan egyfajta poliszacharid (tehát nem olyan szénhidrát, ami a cukorhoz hasonló, hanem inkább rost jellegű). Természetesen termelődik: a kiinduló vegyülete a tengeri rákokban, azok külső páncéljában van jelen és innen vonják ki, majd ebből állítják elő mesterségesen.

Hatása

Ahogy említettük egyfajta szénhidrát vegyület, egyfajta rostkészítmény, ami megköti a zsírokat, és nem engedi felszívódni őket, hanem magához vonzza azokat (érdekesség, de elektrosztatikus kölcsönhatás lesz közte és a zsírmolekulák közt) és a zsírok egy része így emésztetlenül átmegy a bélcsatornán.
Tehát a hatásmechanizmusa azon alapszik, hogy rontja a bevitt energia felhasználhatóságát.

Nagyon fontos, hogy a chitosan sem csodaszer, és nem fog az ember tőle egyik napról a másikra lefogyni, emiatt fokozatosan az energia-bevitelt is csökkenteni kell ahhoz, hogy elérjük a kívánt fogyást.

Alkalmazásával kapcsolatos tudnivalók

Az egyes gyártók tablettánként olyan 150 és 500 mg közti hatóanyaggal játszadoznak. Minimális napi mennyiséget nem határoztak meg, de az orvosok által javasolt felső határ olyan 2000mg/nap körül van. Bár mellékhatása nem ismert, de nem javasolják, hogy ezt túllépjük.

Adagolása természetesen arányos a sportoló testtömegével és az elfogyasztott étel össz-kalória értékével és annak zsírszázalékával. Egy-egy zsírban gazdagabb étkezés után akár 2 kapszula chitosant is kell, főleg ha egy súlyzókkal edző, alapból is nagy testtömegű emberről beszélünk. 

Fontos, hogy mivel a zsírok felszívódását rontja, emiatt az esszenciális zsírsavak és egyéb kiegészítőként szedett zsír-vegyületek, így például a CLA, Omega-3 felszívódását is. Sőt, a zsírban oldódó vitaminokra is hatással van, főleg ha azokat valamilyen olajos zselékapszulaként (az olaj is zsír ugye) szedjük. Vagyis ne egy időben szedjük ezekkel, hanem időben eltolva olyan 5-6 órával!

7 380 Ft -11% 6 580 Ft
universal_chitosan_1200.jpg

Hiánytünete:

Nem ismertek.

Mellékhatásai:

Nem ismertek.

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények
Sziasztok ????????
A kérdésem az lenne hogy olvastam hogy a Chitosan kapszulat éves előtt kell bevenni de van hogy elfelejtem és étkezés után kapom be rögtön. Szerintetek ez mennyire hatékony így?
2018-09-03 10:43:03
Jobb mint a semmi, de ne felejtsd el inkább!
Tőke Szilvia | 2018-09-20 10:01:20