Charles Atlas

"A világ legjóképűbb férfija"

Talán a leghíresebb dolog, ami ismerős lehet Charles Atlas kapcsán – azon felül persze, hogy ikonná vált a korai amerikai testépítésben - az a "dynamic tension", azaz dinamikus feszülés edzésmódszere és annak népszerűsítése. Mellesleg nem kisebb nevekre volt hatással, mint később Reg Park, vagy akár a jó öreg Arnold! Lássuk tehát a vékonyka olasz fiút, aki az USA-ban lett egy mitikus alak, akár egy valódi Atlas.

Néhány fontos adat:
Születési adatok: 1892. Arci, Olaszország (eredeti neve Angelo Siciliano)
Elhunyt: 1972. december 23., New York

Paraméterek:
Magasság: 180 cm
Testtömeg: 81 kg
mellkas: 120 cm
bicepsz:  43 cm
alkar: 35 cm
derék: 81 cm
comb: 58 cm

Néhány érdekesség az életéből!
1905-ben a szülei - akárcsak szegény sorsú parasztok milliói Európa szerte - elindultak egy szebb élet reményében az új világba. Az USA-ban angolosabb hangzásúra változtatta a nevét, így lett Charles. Viszonylag keveset tudunk róla 1920-ig, azonban annyi biztos, hogy nem volt kezdetben sportos alkat. Charles saját bevallása szerint (akárcsak a korábban bemutatott -t), a régi görög-római isten szobrok inspirálták arra, hogy elkezdje fejleszteni az izmait.

Ahogy mesélte később, az első súlyzója egy amolyan kőbaltaszerűen egy pálca két végére rögzített téglák és kövek voltak. Később jött a híres "dynamic tension" megoldása, melyet követően azonban váltig állította, hogy nem kellenek súlyzók az izomfejlesztéshez.

Ami ismeretes, hogy nagyon vékony és gyenge  fiú volt, mindössze 45 kilós volt, amikor úgy döntött, hogy elkezdi edzeni a testét. Így teltek az évei, egészen az első világháború utánig, amikor is 1920-ban, a korábban ismertetett magazinjában - a Physical Culture-ben - volt egy fotó verseny, amelyben a keleti part legizmosabb férfiját keresték. Az ifjú Angelo "Charles" Siciliano nyerte meg a pályázatot: jól fejlett és esztétikus izomzatával magára vonva Amerika figyelmét.

A Dynamic Tesnsion még a '20-as években fogalmazódott meg benne. Azt mesélte egy írásában, hogy úgy jött az ötlet, hogy egy nap a New Yorki állatkertben sétált, és azon tűnődött, hogy a vadállatok bár nem emelnek súlyokat, mégis mennyire fantasztikusan izmosak. Állítólag a tigriseket nézte fogalmazódott meg benne, hogy az izometrikus gyakorlatok mennyire hatékonyak lehetnek majd az izomépítés szempontjából. Elmélete szerint a saját testsúlyos, kontrolláltan végrehajtott, izmokat folyamatosan megfeszítve tartott gyakorlatok hatékonyabbak és természetesebbek az ember számára. Ahogyan a nagymacskák minden mozdulat során megfeszítik magukat, úgy próbálta Ő is végezni a gyakorlatokat.

Az elkövetkező 20 év során számos sportolót győzött meg módszerének hatásosságáról, számos fiatal fiú a híres "strandi inzultálós képregény" hatására kezdte el használni a dinamikus feszítést. Ezekkel az edzésmódszereivel, olyan neveket is edzett, mint például az ökölvívó Rocky Marciano.

Az első, mai szemmel nézve testépítő versenynek mondható eseményt szintén Bernarr Macfadden magazinja szervezte 1921-ben, a híres Madison Square Gardenben. A közönség legnagyobb örömére Charles Siciliano itt megmutatta ismét magát, végérvényesen helyet foglalva a köztudatba.
Nem sokkal ezután, 1922-ben vette fel az "Atlas" nevet is. Vicces tény, hogy emellett annyira komolyan vette ezt a mitológia iránti tiszteletet, hogy fiát Herculesként anyakönyvezték…

Igazán érdekes, hogy miután elkezdte népszerűsíteni a dynamic tension-t, ezt követően hangoztatta, hogy nem is emelt többé súlyokat, hanem leginkább csak saját testsúlyos gyakorlatokat alkalmazott. Azonban ha megnézzük a felépítését, azért számomra ez nem teljesen biztos, hogy néhanapján nem végzett resistance tréninget…

Végül 80 éves korában a minden napos kocogása után ment át végül a szivárványos hídon, 1972-ben, karácsony előtt december 23-án. A családjában gyakori volt a szívinfarktus, és végül őt is ez érte el.

Rekordjai:
Súlyemelő rekordokról azonban nem nagyon tudunk nyilatkozni, hiszen Charles Atlas állította, hogy nincs szükség a súlyokkal való edzésre, hanem azt az irányvonalat támogatta, hogy az edzést saját testsúlyos gyakorlatokból kellene összeállítani.

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények