C-vitamin - nem csak megfázásra!

Olyan tények a C-vitaminról, amit nem is hittél volna!

Hitted volna, hogy a C-vitamin javítja az erőszintedet és támogatja a zsírégetést? Meglepő tény, nem? Mindenki tudja, hogy erősíti az immunrendszert, gyorsítja a sebgyógyulást, mint savnak antibakteriális hatása van, illetve támogatja az adrenalin hatásmechanizmusát. De még a vas felszívódásához is szükség van rá, továbbá a fogak fejlődésében is szerepet játszik. Ezeket az előnyös tulajdonságokat mindenhonnan belénk verték már, és egy 9 éves is fel tud sorolni ezek közül legalább egyet-kettőt. Most azonban egy lépéssel tovább megyünk és megvizsgáljuk a C-vitamin olyan tulajdonságait, amikről a legtöbben biztosan nem hallottak még.

Azt hiszem, hogy a C-vitaminra minden magyar büszke. Szent-Györgyi Albert, Szeged és a paprika triumvirátusa bizonyára ismerős mindenkinek. 1937-ben az aszkorbinsav, azaz a C-vitamin felfedezéséért Nóbel-díjjal méltatták munkásságát. Nem mellékesen Szent-Györgyinek köszönhetjük az izomszerkezetet alkotó fehérjék felfedezését (miozin molekula felfedezése) és a citromsav ciklusban részt vevő kémiai reakciók pontos feltérképezését. De most térjünk vissza a C-vitaminra.

Tudjuk róla, hogy a hiánybetegsége a skorbut, ami évszázadokon át a hosszú hajó úton részt vevő tengerészek rettegett mumusa volt. A  C-vitamint a legtöbb állatfaj képes szintetizálni, egyedül három faj nem: a tengerimalac, a majom és az ember!

Sportolók szempontjából ami nagyon érdekes, hogy bebizonyították a következőket:
Az aszkorbinsav fogyasztása csökkenti a tejsav képződést! Ezáltal kifelé tolja a fáradási küszöböt, továbbá túledzettség, és izomláz esetén is igen hatékony kiegészítő tud lenni! Állóképességi sportokban lesz ennek nagy jelentősége - vagyis olyan esetekben, amikor nagy volumenű, hosszú edzéseket végzünk.

• Képes arra, hogy növelje a vázizomzat szénhidrát raktárait. Ha több szénhidrát van a vázizomban, az tartósabb munkavégzést eredményez - vagy legalábbis lassabb teljesítmény romlást! Ide tartozik szintén, hogy azt is vizsgálták, hogy a kreatin-foszfát koncentrációt is képes növelni, vagyis anaerob sportok során (amilyen a súlyzós edzés) fokozottan hasznos tud lenni!

Zsírégetést támogató hatása abban nyilvánul meg, hogy a testnek C-vitamin kell ahhoz, hogy karnitint (az L-carnitine az, amit mesterségesen pluszba szoktál bevinni) tudjon előállítani. A karnitin felelős ugye azért a folyamatért, hogy a zsírsavakat a sejtek membránján átvigye egészen a mitokondriumig. Ő a taxis a zsírtranszportban - ha egyszerűen akarom megfogalmazni. :)

Mennyi az annyi?  "Minden a matekon múlik" - ahogy a Blöffben mondták volt...Vagyis mennyi C-vitamin szükséges naponta?

Erő sportokban és gyorsasági sportokban kb. 200mg/nap az alsó határ.
Állóképességi sportokban 200-250mg/nap.
Igazán intenzíven edző heti 4+ edzést végzők számára a napi 500-1000 mg sem lesz sok!

Gil / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

noi_felsotest_03_2.jpg

Tudjátok, melyek a nők számára leghasznosabb vitaminok?

Természetesen a nőknek is szükséges minden mikrotápanyag, azonban most azokat emelném ki ezen összetevők közül, melyek különösen előnyösek a női szervezet számára – és amelyeknek a bevitelére mindenképp érdemes odafigyelni.

vitamin_012_1.jpg

Vitaminok az izomláz ellen.

Számos kutató (izom)lázasan próbálkozott felderíteni, hogy vajon mely vitaminok, illetve kiegészítők lehetnek hatékonyak az izomláz csökkentésében. Nézzük meg mire jutottak!

multivitamin.jpg

Tegyük meg a minimumot a maximumért.

Bármi is a célod, csak szilárd alapokra lehet építkezni. És ez a szilárd alap valami olyan táplálékkiegészítő kombinációt takar, melyet mindig, mindenkinek, minden célhoz ajánlunk.

halado_edzesterv_noknek_2_1.jpg

Csajok és a rettegett táplálékkiegészítők

Jöjjön egy csajosabb írás: ismerjük meg a táplálék kiegészítőket női szemmel! Hasznos és objektív infók, hogy Te is eldönthesd, mire van szükséged!

tapkieg_focihoz_01.jpg

Táplálkozásról focistáknak!

Ha komolyan veszed, amit csinálsz, akkor az edzés nem mindig elég: szükség van a megfelelő táplálék kiegészítésre és diétára is. Azonban ez ugye sportáganként eltérő lehet -lássuk először a labdarúgást.

szemrevalo_tapkieg_01.gif

Szemre-való lehetőségek

Fáj a szemed, könnyezik, és olyan piros, mint egy vérnyúlé. Ha Te is azok közé tartozol, akik idejük jó részét a számítógép előtt töltik (este a TV…), akkor mindenképp érdemes tenned valamit a szemedet érő káros hatások ellen.

vitamin_idseknek_01.jpg

A legfontosabb vitaminok és nyomelemek 50 év felett

Íme a legfontosabb vitaminok és ásványi anyagok, amelyek bevitelére fokozottan ügyelnünk kell idősebb korban (még inkább)!

ironman_03.jpg

Táplálékkiegészítők triatlonhoz és más állóképességi sportághoz

Lássuk milyen kiegészítőket érdemes beszerezni, ha esetleg most triatlonisták akarnánk lenni...

multivitaminnal_a_rk_ellen_01.jpg

Multivitaminokkal a rák ellen

Három tényező, ami akár felére is csökkentheti a daganatos betegségek kialakulását! Egy olvasást legalább megér, nem?

Vitaminrabló betegségek és szokások: kinek kell több C-vitamin?

Vajon Te is azon személyek közé tartozol, akiknek emelt szintű c-vitamin bevitel szükséges? És ha igen, akkor vajon mennyi lenne az optimális adag?

vitamin_012.jpg

Miért kötelező vitamint szedni?

A vitaminok fontosságát már ezernyi cikk hangoztatta - úgyhogy most más irányból közelítjük meg a témát: elmondjuk, hogy konkrétan mely vitaminok segítik elő a zsírvesztést, illetve a teljesítmény javulását erő- és állóképességi sportokban!