Bulizás és az edzés

Mennyire veti vissza a fejlődésed egy szombat esti tivornya?

A legtöbben azért közülünk valljuk be nem szerzetesi életet élnek. Néha megiszunk egy-egy üveg sört, néha éjszakázunk kicsit, és néha elő fordul, hogy úgy ébredünk ismeretlen helyeken, mint a Másnaposok című film szereplői. Bulizós viselkedésünk mennyire képes befolyásolni az edzésünk eredményességét arról lesz szó most.

Hiszed vagy sem, de a férfiak elhízásának a legnagyobb oka nem a húsimádó pizza vagy a disznópörkölt nokedlivel hanem az alkohol! Az ethil alkohol vagy ethanol aminek minden millilitere 7kCal energiát tartalmaz.

A sört nem hiába nevezik folyékony kenyérnek, ugyanis egy üveg sörrel már le is fedeztük egy átlagos alkatú, fizikai munkát nem végző ember energiaigényének majdnem a negyedét! A népszerű barna színű ír sör (nem írok márkát mindenki nagyfiú és tudja) akár fél literenként több mint 150 gramm szénhidrátot is tartalmazhat, vagyis kb. kétszer annyit mint adagonként egy jobb minőségű tömegnövelő. Nem csoda, hogy könnyű meghájasodni a sörtől hosszútávon.

Az égetett szeszek még rosszabbak! Egy feles vodka kb. öt hossz az uszodában, vagy negyed óra kocogás!  De a hölgyek kedvencei - a színes, kis édes koktélok - meg egyenesen a gödör feneke ilyen szempontból. Minél édesebb, cukrosabb, gyümölcsösebb, többnyire annál rosszabb. Egy Margarita amiből simán megiszik az ember egymás után hármat (ilyen szép nagy 3 decis poharakban) ezzel a hárommal kb. bevitte a szervezetébe a teljes napi kalória igényét egy férfinak!

Mindig azt mondom, ha nem bírod kikerülni az ivást, akkor bor! A bornak van néhány igen jótékony hatása. A vörösbor ésszel fogyasztva kifejezetten egészséges (és nem csak az mondatja velem, hogy Mátra-aljai borkultúrában nevelkedett borivó rocker gyerek voltam teenagerként :D), nem csak segít az alacsony koleszterin szintben, de antioxidáns hatása is van. Ami diéta szempontból fontos, relatív kevés kalóriát tartalmaz. Egy üveg bor kb. 90 gramm szénhidrátot tartalmaz, ami a fentiek alapján a legkevesebb, szemben a sörrel és az égetett szeszekkel.

A tivornyák másik nagy visszaütője a kialvatlanság. Egy éjszakányi virrasztást is kb. 5-6 nap mire ki tudsz pihenni teljes mértékben. Verseny felkészüléskor ezért tilos a sportolóknak az éjszakázás. Persze amatőr szinten te ezt kevésbé érzékeled, viszont már heti egy éjszaka is amikor fenn vagy, éppen kellően megbolondítja az anyagcserédet.  Ha ehhez hozzávesszük  a kora hajnali zabálást valamelyik non-stop gyorsbüfében és a doboz számra elszívott cigarettát, akkor máris borult a szigorú diéta és edzés.

Nem akarok senkit lebeszélni a bulizásról, csak a mértékletességre próbálom felhívni a figyelmet. Mivel főleg fiataloknak szól ez az írás, emiatt remélem sikerül megértetnem, hogy nem én vagyok a merev vaskalapos felnőtt, hanem csak felhívtam a figyelmet rá, hogy nem kötelező mindig ezerrel inni és bulizni, főleg ha sportol valaki!

Gil / FitBuilder Team

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények
Hát igen de például a rendőrségnél elég nehéz elkerülni az éjszakai fent létet. Nekem is 3 nap mire vissza állok aztán megint kezdőik elölről.
Vilmos Bencze | 2013-05-03 09:52:07
Hát igen de például a rendőrségnél elég nehéz elkerülni az éjszakai fent létet. Nekem is 3 nap mire vissza állok aztán megint kezdőik elölről.
Vilmos Bencze | 2013-05-03 09:52:07
na tessék:))
Éva Nagy | 2014-11-13 07:50:43
na tessék:))
Éva Nagy | 2014-11-13 07:50:43

Kapcsolódó cikkek

esti_etkezes.jpg

Táplálkozásunk népszerű tévútjai: az esti étkezés dilemmája

Vannak olyan napszakok, melyeknek kifejezetten fontos szerepe van az étkezésünk szempontjából. Így van ez a késő esti órákkal is, amikor már-már nyugovóra térnénk, ámde gyötör minket a dilemma: együnk vagy ne együnk?

ejszakai_folyamatok.jpg

Mi vár ránk éjszaka?

Mindig is jobb megoldás volt a bemagolás helyett megérteni a dolgokat, ezért tegyünk itt is így: nézzük meg mi történik alvás közben, és ezen folyamatokat hogy fordíthatjuk az előnyünkre a táplálkozás segítségével.

alvas.jpg

Hogyan hasznosítsuk magunkat alvás közben?

Eljutottunk lassan az esti-mesénk végére: nézzük meg milyen táplálékok és kiegészítők azok, melyek segítenek nekünk abban, hogy az alvás alatti biológiai folyamatokat roppant cseles módon az előnyünkre fordíthassuk.

edzs_utni_turmix_03_4.jpg

Glutamin

A glutamin az izomszövet aminosav tartalmának mintegy 60%-át alkotja. Nagyobb megterhelés esetén - intenzív edzés; műtét után; illetve betegségek folyamán - mindenképpen a külső pótlása szükséges.

kell_e_protein_05_1.jpg

Glutamint a turmixba!

A glutamin mindenkinek nagy kedvenc, és nemcsak az izomszövet ácsingózik utána! Ismerd meg a glutamin több oldalát, és azokat, akik szeretnék a kedvenc aminonkat elhappolni az izomszövet elől!

kell_e_protein_02_1.jpg

Arginin

Egy népszerű aminosav, mely a növekedési hormon és a kreatin foszfát termelésének serkentésével, az értágító nitrogén oxid prekurzoraként hozzájárul az izom növekedéséhez, illetve a zsírvesztéshez.

bcaa.jpg

BCAA

A BCAA az egyik legfontosabb kiegészítő, nemcsak izomépítő folyamatok katalizálásához, hanem diétához is elengedhetetlen. Akiknek hosszú és kemény edzései vannak, azoknak pedig egyenesen kötelező!

edzs_utni_turmix_03_3.jpg

Kapcsold a regenerációt magasabb fokozatra!

Az edzettséget és a túledzettséget egy nagyon vékonyka határvonal választja el egymástól, amin könnyű átbillenni. Emiatt is kiemelkedően fontos, hogy milyen kiegészítőkkel támogatjuk meg a szervezetünket az edzést követően!

zma_03.jpg

ZMA

Állítsd magasabb fokozatra az izomépítést és a regenerációt! A ZMA alkalmazása optimális tesztoszteron és növekedési hormon szintet eredményezhet a szervezetben, ezen felül javítja az alvás minőségét is!

nvekedsi_hormon_04.jpg

A Mágikus Növekedési Hormon

Egy mellékhatásoktól mentesebb, olcsóbb és természetes utakat próbálunk Nektek megmutatni, amivel a szervezeted saját növekedési hormontermelését optimalizálhatjátok!

ha_nem_jn_lom_01.jpg

"Ha nem jön álom a szemedre..."

Ha nehezen alszol, szeretnéd javítani a regenerációd, vagy már éjjel néha Te is azon kapod magad, hogy vígan dudorászol..."nem jön álom a szememre..."... akkor olvasd el, hátha segíthetünk a dolgon!

kazein_08.jpg

Kazein – a diétázók csodafegyvere!

A kazein a kiegészítők palettáján kissé háttérbe szorult a gyors felszívódású tejsavó testvérével szemben, pedig roppant értékes fehérjeforrás – sőt, diéta alatt több előnyét is kiélvezhetjük!

alkohol_hatsa_03.jpg

Az alkohol hatása az edzésre

A másnaposság miatt ellógott edzésen túl más negatív hatása is van a péntek esti ivászatnak... többek között a tesztoszteron szinted is kárát láthatja!

Vitaminrabló betegségek és szokások: kinek kell több C-vitamin?

Vajon Te is azon személyek közé tartozol, akiknek emelt szintű c-vitamin bevitel szükséges? És ha igen, akkor vajon mennyi lenne az optimális adag?

dohnyzs_s_az_edzs_02.jpg

Miképp hat a dohányzás az edzésed minőségére?

A dohányzás hatását most egy kicsit más nézőpontból közelítjük meg: megnézzük, hogy miképpen hat a szervezetre a cigizés abban az esetben, ha a tested rendszeres terhelésnek is ki van téve.