Bíbor Kasvirág

Echinacea

Egy vírusos vagy baktériumos fertőzés több hétre-hónapra akadályozhat az edzésben. A téli időszakban pedig még jobban megnövekszik az esélye, hogy beszedünk valamilyen taknyos-lázas lepraságot, ami jócskán visszaveti az étvágyunkat, erőnlétünket. Alapvető kiegészítő mindenki (pláne fizikailag aktívabbak) életében egy komplex multivitamin és ásványi anyag csomag, plusz C-vitaminnal feltuningolva. Ezen kívül nem árt megerősíteni az immunrendszerünket egy kis plusz védelemmel – akár preventív jelleggel, akár akkor, amikor érezzük, hogy valami kórság kerülget minket.

Az Echinacea (magyarosabb, kimondhatóbb nevén: bíbor kasvirág) kivonata egy hatásos készítmény az immunrendszer erősítésére és a fertőzések gyorsabb leküzdésére. Nézzük meg mikor és hogy használd!


Felfedezése

Az indiánok fertőző betegségek gyógyítására használták. Napjainkban a természetgyógyászat is előszeretettel alkalmazza a növényt, elsősorban nátha és influenza esetén. A néphagyomány szerint a sejtek a gyógynövénynek köszönhetően hatékonyabban termelnek egy bizonyos antivirális vegyületet, az interferont, így vírusos és bakteriális megbetegedések esetén is jótékony hatású.

Természetes előfordulása

A bíbor kasvirág (Echinacea purpurea) az őszirózsaformák (Asteroideae) kasvirág nemzetségébe tartozó kilenc faj egyike. Észak-Amerikában őshonos, Európában a mérsékelt égöv alatt a 18. század óta termesztik dísz- és gyógynövényként.


Hatása (kiemelve a sportoláshoz, egészséghez fűződő hatást)

A kemény edzés is egy nagy stressz a szervezetünk számára, amely akár immungyengítő hatású is lehet. Ezt próbáljuk ellensúlyozni vitaminokkal, de ez nem mindig elegendő.

A bíbor kasvirág szedhető preventív jelleggel, főképp télen. A hideg időszakokban hozzájárul a torok és felső légutak valamint az alsó húgyúti rendszer egészségének megtartásához, így nagyobb eséllyel úszod meg a szokásos a náthát és az influenzát.

Mivel az immunrendszerünket erősíti, így nem csak preventíven használhatjuk, de akkor is – sőt, akkor van rá igazán szükségünk, ha már benyaltunk valamilyen felső légúti megbetegedést. Ezeknek a kórlefolyását jelentősen meggyorsítja, főképp, ha akkor kezded szedni, ha már érzed, hogy bujkál benned valami.

A torokfájást javító takony-minimalizáló hatásán kívül anti-bakteriális hatását más problémák esetén is kiélhetjük.

Az Echinacea csökkenti és így normalizálja az immunválaszt olyan allergiás reakcióknál is, mint például az ekcéma. A kasvirág hasznos lehet egyéb gyakran kiújuló betegségek leküzdésére, mint például az afta, a húgyúti fertőzések vagy a középfülgyulladás, bakteriális fertőzésre, nőknél fehérfolyásra, herpeszre (nemi herpeszre, ajakherpeszre és övsömörre egyaránt)

A kasvirág nemcsak belsőleg, de külsőleg is használható. Külsőleg nehezen gyógyuló sebek, gyulladásos bőrbetegségek esetén alkalmazzák: sérüléseket, tályogot, ekcémát, égési sebeket, szájfekélyt vagy felfekvést is lehet gyógyítani – a fentebb említett tulajdonsága miatt.


Alkalmazása, használatával kapcsolatos tudnivalók

Napi ajánlott mennyiség: 2-3 x 400 mg étkezés után.

Kisebb mennyiségben szedhető folyamatosan preventív jelleggel, főleg ciklikusan. Egy-két hónap szedést követően célszerű ugyanennyi pihenőt tartani vele. Ha úgy érezzük, hogy éppen megtámadni készül bennünket az influenza vagy a megfázás, akkor emelt dózist szedd!

Hiánya esetén

Nem ismert hiánytünete.

Mellékhatása

Általában nem jelentkezik mellékhatás. Szedése 12 év alatt, autoimmun betegeknek, immundepresszánst szedőknek és a keresztes virágúakra érzékenyeknek nem ajánlott!


Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

vitamin_012_1.jpg

Vitaminok az izomláz ellen.

Számos kutató (izom)lázasan próbálkozott felderíteni, hogy vajon mely vitaminok, illetve kiegészítők lehetnek hatékonyak az izomláz csökkentésében. Nézzük meg mire jutottak!

vitamin_012_3.jpg

C-vitamin - nem csak megfázásra!

Hitted volna, hogy a C-vitamin javítja az erőszintedet és támogatja a zsírégetést? Meglepő tény, nem? Még több infő az ismert vitaminunk ismeretlen oldaláról!

ha_nem_jn_lom_01.jpg

"Ha nem jön álom a szemedre..."

Ha nehezen alszol, szeretnéd javítani a regenerációd, vagy már éjjel néha Te is azon kapod magad, hogy vígan dudorászol..."nem jön álom a szememre..."... akkor olvasd el, hátha segíthetünk a dolgon!

vitamin_idseknek_01.jpg

A legfontosabb vitaminok és nyomelemek 50 év felett

Íme a legfontosabb vitaminok és ásványi anyagok, amelyek bevitelére fokozottan ügyelnünk kell idősebb korban (még inkább)!

emszts_javts_02.jpg

Gyomorbántalmak kezelése gyógyszer nélkül

Mostani írásunkban összeszedtük azokat a kiegészítőket, amelyekkel gyógyszerek nélkül is támogathatod a gyomor és tápcsatorna egészségét.

evitamin02.jpg

Csak egy vitamin a szebb kinézetért!

Drága és mesterséges dolgokkal teletömött krémek, bőr és hajápolók helyett használd ezt!