Bevezető a lökéshez

Olimpiai súlyemelés ismét!

Talán még emlékeztek rá, hogy a nyár végén elkezdtük az olimpiai súlyemelő gyakorlatok bemutatását. Most egy hosszabb szünetet követően hála az érdeklődésnek és az ösztönzésnek, amit tőletek kaptunk, most folytatni fogjuk a korábban megkezdett cikk-sorozatot. Ha már felvettük mellre legutóbb a súlyzót, akkor most megpróbáljuk kilökni is! A tényleges gyakorlat leírások (mert kettő is lesz a témában) előtt azonban egy kis elméleti bevezető a lökés gyakorlathoz. Mindenek előtt: használati útmutató a cikksorozathoz!

A bevezetőt rendhagyó módon egy kis magyarázattal indítanánk, melyben szeretnénk megindokolni, hogy  miért csak most folytatjuk a  témát.  Amikor az olimpiai súlyemelő gyakorlatok leírásába és bemutatásába vágtunk bele, akkor a kezdeti lelkesedésünk után kicsit megijedtünk, mivel számos fiatal 13-14 éves srác írt, hogy nagyon tetszik nekik… és próbálgatják… Emiatt gondolkodóba estünk, hogy mi lesz, ha esetleg valaki emiatt esetleg komolyabban sérül, mert megfelelő előkészítés nélkül ugrik bele a dologba. Ezek a gyakorlatok egyáltalán nem kezdőknek valók, megfelelő fizikai felkészültség és elméleti háttér nélkül nehogy itt nekiessetek a feladatnak! Célszerű nagyon kis terheléssel (akár egy sima seprűnyéllel) tanulni a mozgásmintát, fokozatosan felépítve a terhelést. Az sem árt, ha konkrétan egy szakavatott edzővel konzultálsz, kis kutatómunkával biztos találsz olyat, aki tud segíteni az alapokban! Szóval, ha mindezeket tudomásul vételével haladjunk szépen tovább! – szerk.

Ha meg akarjuk tanulni a lökést, akkor a felépítés sorrendje korántsem mindegy. Amennyiben nem valódi súlyemelő szakedzővel edzünk, akkor az egyszerűség kedvéért a sorrend: fej felé nyomás (mellről nyomás vagy katonai nyomás), aztán a nyomás lökéssel (azaz a push press), majd amikor ezek már megvannak akkor jöhet a valódi lökés.


Gyakori probléma, hogy a lökést sokan egész egyszerűen nem tudják megkülönböztetni a nyomástól. Ez nagyon mókásan hangzik, de találkoztam még edzővel is, aki nem igazán értette, hogy ez nem ugyanaz. Bár tény, hogy a végponton a két gyakorlat ugyanúgy néz ki: mindkét esetben a rúd a fej fölött van, a karok pedig nyújtott helyzetben - ellenben, hogy miképpen ér oda, na az már merőben más a két esetben! A mozdulatok karakterisztikájában jelentős különbségek vannak. Egy kicsit elemezzük ki, hogy mi is történik a nyomás, a nyomás lökéssel és a valódi lökés esetében!

MELLRŐL NYOMÁS
Hagyományos nyomásnál ugye egyértelműen a felsőtest toló izmai végzik a munkát: a delták, a tricepsz, a nagy mellizom, satöbbik. Remek felsőtest gyakorlat, de ezt már méltattuk eleget, hiszen nagy fanatikusai vagyunk az állva mellről nyomásnak.

NYOMÁS LÖKÉSSEL
Szemben második fázisnál, a push pressnél már van egy térd rugózás (rogyasztásból a láb gyors nyújtása), ezáltal az alsótest ereje is hozzáadódik mozdulathoz. Segít abban, hogy nagyobb súlyokat is képesek legyünk legyőzni, vagy segítséget nyújthat, ha mondjuk fáradunk a sorozat végére.

LÖKÉS
A lökés (jerk) ellenben már sokkal inkább az alsótest erejét használja ki a súly magasra juttatásához. Ott van alattunk a nagy farizom, a legerősebb izom a testedben - ennek, és a combizmoknak, de még a vádlinak is az erejét hozzáadva a felsőtest nyomó izmaihoz… elképesztő erőt tudunk generálni! Itt már nem egy, hanem két alkalommal is hajlítjuk a térdünket. Mondhatni nem csak magasra lökjük a súlyzót, hanem mi magunk guggolunk alá.

Végül a nagy kérdés, jobb-e az állva nyomás, mint a fekve nyomás? A termekben a fekvenyomás az oroszlán a felsőtest gyakorlatok között, ezt mindenki tudja, aki járt már bármilyen fitnesz klubban. Azonban a funkcionális edzés vonalról esküsznek rá, hogy a törzs stabilizáció miatt mennyivel jobb álló helyzetben végezni a nyomó gyakorlatokat. Amíg várjátok a folytatást (ahol a gyakorlat részletes leírását is megkapjátok) addig a kérdést nyitva hagyom: Szerintetek mi a jobb? Fej felé nyomás versus fekve nyomás?

Gil / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

negatv_ismtlsek_02_2.jpg

A mester hetes - Mellről nyomás állva.

Az ultra-robosztus vállak formálója, ami ugyanakkor tömeget épít a mellre és a tricepszre is!

kubai_nyoms_01.jpg

Kubai nyomás

bevezetes_a_rudsulyos_felvetelbe_01.jpg

Bevezető a rúdsúlyzós felvételhez

Illeszd be a dinamikus elemeket az edzésprogramodba, és nemcsak egy olyan gyakorlatot kapsz, mely a felső hátat és a teljes alsótestet egyszerre fejleszti… hanem az erődet is egy merőben új dimenzióba repíti!

hibak_felvetel_03.jpg

Gyakori hibák a rúdsúlyzós felvétel során - 1. rész

Úgy gondoltuk, hogy egy külön cikket megér, hogy alaposan végignézzük azokat a hibákat, amiket a súlyemelő felvétel elsajátítása során el lehet rontani.

tomegnoveles_sulyemelo_gyakorlatokkal_03jpg.jpg

Tömegnövelés súlyemelő gyakorlatokkal... mégis miképp lehetséges?

A súlyemelők nemcsak pokolian erősek, de igen izmosak is. A súlyemelő edzésterv viszont mégis eltér a megszokott "testépítős" metódustól... így nézzük meg, mi az, amit a súlyemelőktől tanulhatunk a szikárabb fizikum eléréséhez!

trzsizom_05.jpg

Építsd ki a legjobb súlyemelő övet a világon!

Összeválogattuk azokat a gyakorlatokat, amelyek a talajon állva (vagy épp járva) segítenek a törzs stabilitás fokozásában!

kelle_az_atlag_embereknek_is_a_szelsoseges_terheles_04.jpg

Kell-e az átlag embereknek is a szélsőséges terhelés?

Nyereségek és felmerülő kockázatok tekintetében is megvizsgáljuk az alábbi kérdést: vajon minden esetben megéri szélsőséges terheléssel edzeni?

sportspecifikus_edzs_02.jpg

Ne fáradjunk a sport-specifikus edzésekkel?!

Hozd ki a legtöbbet az erősítő edzéseidből - és növeld a teljesítményedet a fő sportágadban!

olimpiai_sulyemeles_02_1.jpg

Inkább ollózva!

Miért érdemesebb a szakítás gyakorlatot inkább ollózva végezni nem verseny-súlyemelőknek? Most kiderül!

burgener_03.jpg

A Burgener-bemelegítés

Bemelegítés súlyemelő módra! A gyakorlatsort bár az olimpiai súlyemelő edzésre való bemelegítésként pozicionálták, de bátran használhatjuk más súlyzós gyakorlat rávezetőjeként... hiszen van benne egy rakás olyan mozdulat, amivel átmozgatod a teljes testet!