Bernarr Macfadden

A fitnesz és egészséges életmód első amerikai úttörője

Nyilván sokakban merül fel a kérdés miért írunk egy túlságosan robosztusnak nem mondható valakiről egy fitnesszel fogalakozó magazinban... Bár valóban nem olyan pokolian erős mint a korábban ismertetett nagy nevek, viszont a tengeren túl egyértelműen Ő az aki megteremtette az igényt az esztétikus, erős fizikumra. Az USA első számú cikkírója volt, aki az egészség és a testedzés összefüggéseit taglalta. Későbbiekben számos sportoló (birkózó, testépítő..stb) a MacFadden féle módszereken nevekedve ért el eredeményeket.

Néhány fontos adat:
Születési adatok: 1868 augusztus 16-án Mill Spring-ben született, eredeti neve Bernard Adolphus McFadden volt.
Elhunyt: 1955 október 12-én Jersey City-ben.
Magasság: 171 cm
Testtömeg: 65 kg

"A gyengeség bűn"
A keresztnevét azért változtatta "Bernarr"-ra, - ami nagyjából úgy hangzik, mint egy oroszlán morgása - hogy ezzel is nyomatékosítsa azt az erőt, amit tisztelt és célul tűzött ki. Ez nem is volt olyan rossz marketing húzás, ha azt nézzük, hogy az úriember az egész életét feltette arra, hogy az edzést népszerűsítse.

Gyerekkorában beteges és vékonyka volt, majd 11 éves korában elveszítette a szüleit és ezt követően gyámság alá helyezték, ahol kőkemény fizikai munkát kellett végeznie.  Bár ebben az időszakban jelentősen megerősödött, de később amikor St. Louis-ba került, ott már a testi terhelés hiányában fizikailag jelentősen leépült. Saját magát 16 éves körül úgy definiálta, mint egy "fizikai roncs" és ezt ellensúlyozva kezdett el súlyzókkal edzeni! Ezen felül továbbá vegetáriánus lett, hogy visszanyerje korábbi egészségét!

Az 1900-as évek legelejétől kezdve arra tette fel az életét, hogy a fizikai edzést és helyes táplálkozást népszerűsítse. Gyakorlatilag az első amolyan - mai szóval élve - "sztáredző" vagy éppen "életmód tanácsadó"  volt Amerikában, hiszen cikkei révén egy egész nemzet ismerhette meg az edzés előnyeit és sajátíthatta el annak a módszereit.

Több mint 100 könyvet írt élete során! Ezek nem csak kizárólag az edzéssel foglalkoztak, hanem ezek közül sok amolyan általános közérzet javító tanácsokat is tartalmazott. Azt vallotta, hogy a fizikai fittség és a lelki egyensúly egyaránt fontos - ezzel megteremtve a manapság oly divatos wellness koncepciót. Érdekesség, hogy elképzelése szerint a böjtölés a legjobb módja a testsúly kontrollnak, azonban ezt az elképzelését nagyon hevesen támadták, és az evési zavarok közé sorolták a módszereit kezdetben.

Maga MacFadden nem volt az a tipikus erős ember, aki vasakat hajlított vagy éppen sziklát törhettek volna a mellén. Ő inkább egy mindenki számára gyakorolható és könnyen elsajátítható egészségmegőrző koncepción dolgozott, amit egy életen át tökéletesítgetett. Később sokan - például Charles Atlas - nagyrészt a MacFadden által lefektetett alapokra építkeztek.

Azonban elsőként talán a világon Ő volt az, aki írásaiban a nőket is buzdította az edzésre, hogy tartsák karban magukat - akár súlyzók használatával. Korábban más ember ilyen "merész és illetlen dolgot" nem írt le, hogy a hölgyek is ragadjanak barbellt.

Végül 87 éves korában húnyt el, és szinte halála napjáig minden nap végzett fizikai edzést. Munkáinak hatása a fitnessz és wellness világára felbecsülhetetlen.

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények