Befagyott vállak - mi ez és mit tehetsz?!

A vállízület az egyik legproblémásabb testrésze sokatok számára. Sajnos nem csak a fájdalom, de gyakran a beszűkült mozgástartomány is meg tudja keseríteni az életünket. Nézzünk meg egy gyakori problémát, és annak lehetséges kezelését, megelőzését!

Mi a befagyott váll szindróma?

A befagyott váll szindróma (orvosi nevén: periartritisz humeroszkapulárisz, PHS) során a vállízület mozgása fokozatosan és fájdalmasan beszűkül. Általában 40 év felett fordul elő, és mind a két nemet érinti. A kialakulásának oka tisztázatlan – ami biztos, hogy az inaktivitás, illetve az egyoldalú túlzott munkavégzés is növeli a veszélyét (például: szobafestőknél)

Melyek a jellemző tünetei?

-    a fájdalom a váll környékére lokalizálódik (elülső és külső részén)
-    a fájdalom idővel fokozódik, majd évek után enyhül, de a mozgástartomány magától nem áll helyre
-    a fájdalom nyugalomban is megjelenik, de mozgásra erősödik
-    vállízületi mozgások beszűkülnek: a kifelé forgatás és az oldalra emelés
-    az aktív és a passzív mozgások (amikor más mozgatná a kart) is egyre szűkülnek

Miképp kezelhető?

Ezek után evidens, hogy a probléma nagyban befolyásolja az ember mindennapi életét, hosszú ideig korlátozza munkavégzését és hétköznapi tevékenységét – nemcsak a házimunka, de az öltözködés, fésülködés, oldalt alvás is már komoly gondot okoz. Elméletileg évek után javul, de megfelelő tornával segíthető, vagy épp megelőzhető a gond. Az első időben a fájdalomcsillapítók, a gyulladáscsökkentők hada vethető be a kellemetlen tünetek ellen – de később a legtöbbet a mozgás segíthet.

Nyújtás és lazítás!

Itt óvatos, fokozatos, minden irányba történő lazító-nyújtó gyakorlatokkal kell kezdeni. Az alábbi videóban látott egyszerű mozdulatsorokkal nagyon sokat tehetnek azért, hogy a vállízület "kiolvadjon".

Végezz mobilizáló váll gyakorlatot rendszeresen!

A gyakorlatról alább egy videó, röviden a lényege, hogy a vállaidat megemelve vidd át a rudat a fejed fölött. Hátul, amikor a karjaid elérik a vízszintes pozíciót, akkor a legnagyobb a nyújtás, tehát érdemes picit kitartani ezt a pozíciót. Naponta legalább 30-50 ismétlést nyomjál le ebből a gyakorlatból, akár otthon egy partvisnyéllel vagy gumikötéllel. Ezzel a pár perces mozgássorral növelni fogod a vállad mobilitását, illetve javítani a vállizom anyagcseréjét. Edzésen lehet ez is a bemelegítés része, hiszen aktivizálja a vállövet, vért pumpálva az izmokba felkészítve a rá váró terhelésekre.

Szilvi / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

10_vllkml_tipp_01.jpg

10 tipp az egészséges vállakért! - 1. rész

"A kialakult betegséget kezelni olyan, mintha az ember akkor kezdene forrást építeni, amikor már megszomjazott." Essünk neki, még mielőtt késő lenne! Váll-barát tippek!

vlltippek_02.jpg

Újabb tippek az egészséges vállakért! - 2. rész

corner_barbell_press_04.jpg

Egykezes váll-barát nyomógyakorlat rúddal? Igen, ilyen is létezik!

cink_01.jpg

Egy alulértékelt kiegészítő vallomásai

Nem csak erőt, javult kedélyállapotot, megnövekedett szexuális teljesítményt hozhat, hanem arra is részletesen ki fogunk térni, hogy a rák elleni kutatások mostanában ünnepelt csodafegyverként tekintenek rá!

izometrikus_edzes_060_1.jpg

10 perces kihívás edzés végén! Bevállalod?

Javítsd a teljesítményedet 3 egyszerű feladatból álló gyakorlatsorral! Három gyakorlat, melyben meg sem kell mozdulnod, mégis nagyszerű teljesítményjavulást hozhat!

nyomas_01.jpg

Vállból nyomás - 6 különc variáció!

A rudas vállból nyomásoknak számos pikáns alfaja létezik, hiszen némi módosítással egész más terhelést érhetünk el a felsőtestben, illetve a törzsizmokban. Nézzük a hagyományos vállból nyomás gyakorlat kevésbé ismert testvérkéit!