Témák nekem: Mire jó a BCAA?

BCAA

Ismerd meg az elágazó láncú aminosavakat.

Bizonyára sokan szemezgettek a BCAA termékcsaláddal, azonban egészen pontosan nem tudjátok mi is ez és, hogy szükségetek van-e rá egyáltalán. Emiatt inkább tovább pörgetitek a listában. Íme egy kicsit közelebbről ismerjük meg ezt a kiegészítő családot is! Biztos vagyok benne, hogy átfogóbb képet kaptok róla és bátrabban el tudjátok dönteni szükséges-e szednetek a saját céljaitok érdekében.

Az aminosavak olyan vegyületek ahol a savcsoport (karboxil csoport COOH) egy, vagy több hidrogénatomját egy -NH2 (ezt nevezik amino csoportnak) helyettesíti. Ezek a vízben oldódó, kristályos, nitrogént tartalmazó vegyületek a fehérjék építő kövei. Minden élő sejt lemásolásakor aminosavak megfelelő sorrendben kapcsolódnak egymáshoz, tehát aminosavak nélkül nem léteznénk.

Amikor azt hallod "esszenciális" és "nem esszenciális" aminosavak, akkor ezt azt jelenti, hogy az esszenciális amit a szervezet nem tud előállítani! Szemben a  nem esszenciálisakat képes a szervezetünk más vegyületekből szintetizálni. Az esszenciális aminosavakat tartalmazó fehérjéket nevezzük amúgy pont emiatt elsőrendű fehérjének és ki kell ábrándítsam a vegetáriánusokat, de többnyire az állati eredetű fehérjék elsőrendűek... Az esszenciális aminokon belül is van egy speciális csoport az elágazó láncú aminosavak!

BCAA az angol elnevezése az elágazó láncú aminosavaknak (branched-chain amino acid) ezt azért remélem mindenki tudta :). Tehát a BCAA nem más mint három speciális esszenciális aminosav, név szerint a L-leucin, az L-valin és az L-izoleucin! Mivel az izomzat tetemes része áll ezekből a vegyületekből, emiatt aki sportol annak érdemes elgondolkodni a szedésükön több okból is, az alábbiakban olvashatsz néhány meggyőző érvet!

A BCAA növeli a teljesítményt és javítja a regenerálódást:   

A nagyobb izomtömeg (ami a sportolókat jellemzi általában) azzal jár, hogy megnövekedett izomfehérje magasabb aminosav ellátottságot igényel. A beépülő és kiürülő fehérjék mennyiségét, ha növelni akarjuk az izomzatot nem elég szinten tartani, hanem pozitív irányba kell eltolni. Ebben is segít az extra aminosav bevitel. Állatkísérleteken bizonyították először, hogy a fizikai terhelés hatására felgyorsult fehérje ürülés L-leucin hatására nemcsak lelassult, hanem a fehérje szintézis felgyorsult az edzés-terhelés előtti állapotra. Ennél a kísérletnél az állatok olyan terhelést kaptak, ahol már bőven fehérje bontásba csapott át az edzés. Tehát első csoport akiknek fokozottan ajánlott a a BCAA azok, akiknek gyakori, vagy hosszú edzései vannak!

5412,795,8392,1359,5014,4045,5875,9752,1903

Öregedés, vagy inaktív élet hatására szintén bizonyítottan lassul a fehérje szintézis. Vagyis nem mondok újat, de fiatal, egészséges és aktív életet élő felnőtteknek jobb az anyagcseréjük. Viszont a BCAA mivel segíti a fehérje szintézist, emiatt a következő célcsoport akiknek érdemes szedni elágazó láncú amino savakat azok a kezdők, vagy az a idősebbek!

Másik hihetetlenül hasznos tulajdonságuk, hogy képesek kitolni a fáradság érzetet. Biciklistákon és maraton futókon tesztelték és meglepő mód nem az izom biokémiájára van közvetlen hatással, hanem felszívódva a szerotonin szintet megbabrálva a központi idegrendszerre hat! Mivel a szerotonin az egyik fő idegi szabályozásért felelős vegyület, történetesen szintén nitrogénes szerves anyag, emiatt a fokozott aminosav bevitel itt fejti ki hatását. Vagyis akiknek még elengedhetetlen a BCAA azok az állóképességi sportolók!

Konklúzió: idősek, kezdők, erő és állóképességi sportolóknak egyaránt hasznos a szedése!

Ha szeretnétek jobban elmélyedni a sportolói anyagcsere folyamatiban, akkor jelezd felénk, mert én örömmel írnék komolyabb cikkeket is a témában!

Gil / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

izomlaz.jpg

(Izom) lázas próbálkozások a gyorsabb regenerációért.

Egy enyhébb izomlázat még mindenki büszkén kihord, azonban vannak olyan elvetemült edzések, melyek után másnap mindenki veterán katona mód döcög le a lépcsőn. Tehát nézzük meg, hogy mit tehetünk ezen fájdalmak csökkentése érdekében.

senior_tapkieg.jpg

Nem csak a húszéveseké a világ

Lássuk most a táplálék kiegészítők áttekintését idősebb sportolóknál. Meglepő dolgok is vannak ám a listán!

sszetev1.jpg

HMB

A HMB egy viszonylag ritkábban használt kiegészítő, pedig nagyszerű hatással van az izomzatra és az állóképességre.

edzs_utni_turmix_03_3.jpg

Kapcsold a regenerációt magasabb fokozatra!

Az edzettséget és a túledzettséget egy nagyon vékonyka határvonal választja el egymástól, amin könnyű átbillenni. Emiatt is kiemelkedően fontos, hogy milyen kiegészítőkkel támogatjuk meg a szervezetünket az edzést követően!

allokepesseg_04.jpg

Speciális kiegészítő kombinációk a tornádó erejű állóképességért!

Mivel számos sportágban kiemelten fontos a megfelelő szufla és állóképesség, így nézzük meg, milyen kiegészítők segíthetnek abban, hogy mindent elsöprő intenzitással tudd teljesíteni a célod!

11.jpg

Állítsd össze a saját NO-fokozó, edzés előtti energizálódat – stimulánsok nélkül!

Energia, NO-fokozás, bedurranás az edzéshez... stimulánsok nélkül?! Igen, erre is van megoldás! Ha egészségügyi-, illetve más okok miatt kerülöd a pörgetőket, de szeretnél egy kis plusz löketet... akkor ez a cikk Neked szól!

sszetev121.jpg

BCAA-t, de melyiket?

Az egyik por, a másik kapszula, ez itten cseresznyésen pezseg, a másikban van még más okosság is… nem beszélve az árak közötti különbségről… vajon ez csak a márka miatt jelentős, vagy tényleg annyival többet tud? Most kiderül!

kitrs_040_2.jpg

Strandszezon kiegészítők: mitől lehetsz még jobb formában!?

Kiegészítők a klasszikus zsírégetőkön túl... amelyek segítenek, hogy hatékonyabban csökkentsd a zsírt és hozd a top formád!

erszint_04.jpg

Erőszint csökkenés és a verseny előtti diéta - vajon mindig együtt járnak?

Diéta alatt vajon mindenképp számolni kell azzal a kellemetlenséggel, hogy a megszerzett erő nagyobbik része is elvész? A válasz, és néhány trükk a cikkben!

protein_forras_01.jpg

Aminosavak vagy a fehérje - melyik a hatékonyabb az izomnöveléshez?

A fehérjét először aminosavakra kellene bontani a szervezetnek, majd ebből felépíteni a saját fehérje struktúránkat. Így joggal merült fel a kérdés: vajon hatékonyabb az izomépítés szempontjából az, ha a fehérje por helyett aminosavakat viszünk be? Erre keressük a választ!

regenerci_01.jpg

10 tipp a gyorsabb regenerációért: avagy élet a lábedzés után!

Bár egy enyhébb izomlázat minden veterán röhögve kihord, ugyanakkor komolyabb fájdalmakat előzhetsz meg vagy csökkenthetsz az alábbi módszerekkel!

amino_koktl_06.jpg

Kerti-party koktélok - testépítő módra!

Készíts kerti-party koktélokat "gyúrós" módra! Amino-Mojito, BCAA-jégkása és diétás gyümölcspuncs zselé... és még több ötlet a cikkben!